Recenze: Závodní silniční boty Adidas Adizero Boston 4

Recenze: Závodní silniční boty Adidas Adizero Boston 4

Model Adidas Adizero Boston 4 vychází z původní verze řady 3, která vždy patřila a nová verze stále patří do řady velmi lehkých bot spolu s modelem Adizero Tempo, Adios, Aegis nebo Feather. Žádná boost revoluce jako v případě Glide 6 nepřišla z jasného důvodu: Boston musí zůstat i nadále lehkou závodní botou bez zbytečného tlumení navíc.

Co se týká technologií, změny jsou minimální, hlavní změna je v designu. Náš model (oranžové barvy) je opravdu krásný, reflexní, ve velmi příjemném kabátu. Ale design neběhá, že? Tak se pojďme podívat na hlavní devízy modelu a jeho využití.

02

Podle mého názoru jedny z nejhezčích závodních bot, které jsou aktuálně dostupné na trhu.

Je to závodní bota pro lehčí běžce na kratší běhy, maraton i půlmaratón

Absence tlumení, maximalizace odrazové složky a nízká váha tomu odpovídají jednoznačně.

Naopak se nehodí jako objemová bota pro delší pomalejší tréninky. Pokud zpomalíte pod tempo, podrážka vám „ztvrdne“ a ne a ne využít nějakého tlumení, neodpočinete si. Nízký grip vás do toho naopak nutí pořádně šlápnout a veškeré intervaly odběhnout na maximum.

03

Všimněte si vystouplých oranžových pásů „Blown Rubber“ pro podporu nášlapu na přední část chodidla.

Hodí se i na dráhu

V málokteré klasické silniční botě se budete cítit dobře na dráze. Děje se tak kvůli přílišnému tlumení, vysoké podrážce, příliš masivnímu vzorku a podobně. Boston 4 však díky „Blown Rubber“ v oblasti přední části nášlapu v kombinaci s Adiprene+ dokážou velmi obstojně běhat na dráze a nepotřebujete pro rychlejší tréninky ani tretry.

Má dokonce trochu vyšší vzorek než např. Supernova Glide, tím pádem má lepší grip samozřejmě na dráze i na silnici za mokra a deště. Pokud jsem u Glide doporučoval občasné vyběhnutí do lesa a na lehké nezpevněné cesty, u Boston 4 tak učinit nemůžu, a to ani ve výjimečných případech. Samozřejmě, že se v nich za sucha dá i na jiném těžším povrchu běžet, ale je jich na to škoda. Mají velmi jemnou a prodyšnou síťovinu, kterou by prach nebo i bláto znehodnotilo. Kamínky by zůstávaly ve vyšších gripech zaseknuty v podrážce. Kotník, relativně nízko, by mohl mít tendenci k vyvrtnutí na nerovném povrchu… Zkrátka je využívám pouze na silnici nebo dráhu bez výjimek, protože „horší“ terén a zacházení si opravdu nejen od pohledu, ale hlavně pro jejich rychlostní kvality, nezaslouží.

Model obsahuje všechny technologie, na které jsme již zvyklí: Formotion (v oblasti paty pro responzivitu a optimální odraz), Adiprene+ (způsob tlumení mezipodešve), Torsion Systém (střed nohy podporující midfoot – oranžové V uprostřed), Adiwear (odolnost podrážky proti mechanickému opotřebení), Continental (vrstva vysoce odolného materiálu – černá vrstva na podrážce). Na tomto modelu si můžeme všimnout jedné zajímavosti – veškeré názvy technologií vyčteme na různých místech boty – viz fotografie.

09

Oblast paty je velmi pevná s plastovými a pogumovanými prvky.

Shrnutí

To, co má bota poskytnout, skutečně nabízí – je určena na silnici pro rychlejší tréninky a závody. Rozhodně ji nedoporučuji „kazit“ na polňačkách a na lesních cestách. Hodí se perfektně jako sekundární bota na intervaly, úseky a to dokonce i na dráze. Také cenově jsou v kontextu konkurence relativně dostupné. Může se stát i pěkným dárkem pro toho, kdo uvažuje o účasti na některém závodu. Boty Adidas Adizero Boston 4 jsou velmi pěkné a mezi ostatními běžci na startu se rozhodně neztratíte.

Materiál: textil / syntetika

Fotografie



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »