Recenze: Běžecká větrovka Adidas SMT Jacket

Recenze: Běžecká větrovka Adidas SMT Jacket

Již jsme recenzovali pánskou běžeckou bundu Adidas Strong Roadrunner Jacket s kapucí a zipem, která má s Adidas SMT Jacket mnoho společného, ale také se v některých ohledech liší. Cenově vychází skoro nastejno (SMT je pouze o 200–300 Kč dražší), stejně tak se vyznačuje téměř identickým typem minimalistické konstrukce včetně detailů jako zipy, náprsní kapsa, umístění švů.

Největší rozdíl mezi nimi tkví v tom, že model SMT Jacket, jak je patrné z obrázků níže, nemá kapuci, je těžší (výrobce využil jiný poměr materiálů), disponuje více technologiemi a má vyšší poměr mezi „větrovkovou“ částí a funkční částí. Proto ji nazývám na rozdíl od Roadrunneru spíše větrovkou, i když se samozřejmě označení lehká běžecká bunda hodí také.

Oproti předchozímu typu je tato větrovka více univerzální, lze ji využít na všechny outdoorové sporty i na kolo. Tentokrát kapuce nezavazí a na větší části rukávů je využit „větrovkový“ větru odolný materiál.

Bunda do větru i mírného deště vyzbrojena více technologiemi

Bunda disponuje především technologií 1. CLIMAPROOF® Wind, je tudíž určena do větrného počasí bez deště nebo s mírným deštěm. Což ve své podstatě zahrnuje širokou paletu podmínek počasí ve většině ročních období, při kterých si bereme na sebe při běhání větrovku nebo lehčí bundu. Materiál je velmi prodyšný a má lehkou strukturu, úroveň ochrany v souvislosti s materiálem je nakloněna k velmi častému celoročnímu použití – kompromis mezi odolností proti srážkám a prodyšností.

Všechny typy ClimaProof® mají za úkol zabránit prostupu srážek skrze materiál, ale také umožnit potu, aby materiálem prošel pryč od těla. I když se tento model vyznačuje pouze technologií Wind, shrneme si i další typy. 2. ClimaProof® Rain je nadstavbou technologie Wind, protože umožňuje díky neprostupnému materiálu běhání v těžších podmínkách, např. při běhání v obvyklých nadmořských výškách ve dlouhotrvajícím dešti. Sportovní oblečení s 3. ClimaProof® Storm je naopak určeno do extrémů a náročných podmínek, se kterými se můžeme setkat ve vyšších nadmořských výškách, zejména při běhání na horách. Hodnota vodního sloupce může dosahovat až přes 10 000 mm.

Další technologii, FORMOTION™, jsme rozebírali v minulé recenzi u běžeckých kalhot. Zde úzce souvisí s technologií SLIM FIT. Pokud si vyberete vhodnou velikost, měla by přesně padnout na vaše tělo díky přizpůsobivým lemům na zápěstí, krku i v pase. Toto semknutí má podporovat svalový systém a zároveň pomáhat k udržení správného držení těla.

Minimalistická konstrukce a absence přebytečných prvků

Výrobci zkombinovali několik materiálů – větrovkový a funkční, který pomáhá na nejvíce exponovaných místech k maximálnímu odvodu potu od těla. Střih je přirozený a funkční, švy nikde neškrtí ani nezavazí, ale opět je důležité podotknout: tato funkce kriticky závisí na tom, zda si vyberete správnou velikost. Co se týká lemů, jak jsme již u těchto typů bund zvyklí, jsou z funkčního materiálu. Včetně lemu na krku, na rukávech, který obemkne zápěstí, i kolem pasu.

Pravá náprsní kapsa se hodí na mp3přehrávač nebo klíče, tyčinku, měl by se do ní vejít i menší mobilní telefon. Reflexní logo Adidas v tomto případě plní spíše estetickou funkci, protože je umístěn pouze na pravé straně nahoře pod náprsní kapsou.

Klady

  • Univerzální sportovní bunda do téměř každého počasí jako druhá nebo třetí vrstva na každodenní běhání.
  • Absence kapuce – při normálním běháním se jedná téměř vždy o lepší variantu. Kapuci totiž využijete cca jednou z dvaceti výběhů, v chladnějším počasí si stačí vzít pouze běžeckou čepici, která chrání jak proti dešti, tak mrazu. Samozřejmě zůstává otázkou, zda mít nebo nemít kapuci, je to ale individuální, co se týká vkusu a potřeb.

Zápory

  • Relativně těžká oproti ostatním bundám i méně skladná.
  • Nehodí se do vytrvalejšího deště – na spodku rukávů i v polovině zad se nachází funkční, nikoliv větrovkový materiál, který je vhodný k odvodu potu, ale při dešti na těchto místech budete permanentně mokří.

Technologie: CLIMAPROOF® Wind, FORMOTION™, SLIM FIT.

Materiál: 100% Polyester.

Hmotnost: 84 gramů (téměř dvojnásobek oproti RoadRunneru).

Fotografie



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »