Tohle je zima? Pro běžkaře pohroma, pro běžce radost

Tohle je zima? Pro běžkaře pohroma, pro běžce radost

Už přibližně měsíc se tu u nás potýkáme s rekordně vysokými teplotami s ohledem na aktuální roční období. 47. ročník Jizerské padesátky byl toto pondělí oficiálně zrušen, na horách je minimum přírodního sněhu a všichni milovníci zimních sportů oprávněně bědují. Na první pohled nepříliš přívětivá prognóza však otevírá mnoho možností pro běžce, zejména pak začátečníky.

Přibližně před rokem jsem psal článek, zda je opravdu nutné čekat na vhodné podmínky pro zimní sporty nebo zda se zkrátka primárně raději nevěnovat těm celoročním, ke kterým patří samozřejmě i běhání. Běžkaři zuří, vždyť v našich podmínkách nevydržel letos sníh skoro ani týden a nemají kde trénovat – snad jen běhat „po svých“ s námi.

Pokud přemýšlíte, kdy s běháním začít (asi budete chtít shodit nějaká vánoční kila?), teď máte tu nejlepší příležitost. Začnete běhat, upevníte si návyk trénovat a zanesete si tuto zásadní změnu do svého kalendáře, ale hlavně do svého podvědomí. Nečekejte na to, až se oteplí, nebo až přijde jaro, opravdu nejlepším časem začít běhat (klidně úplně poprvé), je právě dnes. Sice nevíme s jistotou, jak dlouho teploty nad nulou vydrží, ale i kdyby to měl být týden, dva, i tak se budou počítat – při dalším vyběhnutí se automaticky a snáze dostanete do původního tempa. A právě na jaře to „jako když najdete“ a můžete hned ze začátku zapojovat již náročnější trénink na rychlost, fartleky, úseky.

A co když se počasí umoudří a začne zase být zima? (Prý v nejbližších dnech…) Běžkařům a všem horalům to budeme přát a také se k nim připojíme, ale i běhat budeme pořád. Pro vás, kteří se ještě na běh v mrazu a v té největší zimě necítíte, ale přece jen s během teď začnete, věnujte se místo něj kompenzačnímu cvičení, posilovně, plavání… Jde o návyk, pokud se chcete cítit dobře a zapomenout na všechen ten zbytečný vánoční shon, bude ideální začít hned dnes. Potřebujete jen kvalitní boty a oblečení, o tom se dočtete v našich starších článcích. Pokud hubnete, každá sportovní aktivita se počítá a je k dobru, pokud na čas polevíte, projeví se to na vaší formě naopak negativně a dvojnásob.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »