Jak si běh užít? 

Jak si běh užít? 

Rozhodl jsem se napsat pár řádků k tomu, jak si běh opravdu užít. Za ta léta, co běhám, se setkávám s různými typy běžců. Co je fajn dělat, případně nedělat, abych si já osobně běh opravdu užil? Možná to někoho inspiruje, možná se v tom někdo najde. Tak jdeme na to.

Tomáš Mach - jak si užít běh

1. Lepší pomalu než vůbec

Hned na úvod to napálím, předběhnu pár amatérů a za rohem vyplivnu plíce. Ideálně se začnu protahovat, aby to vypadalo, že nezastavuji, protože nemůžu, ale protože jsem to měl v plánu. A takhle to opakuji každý kilometr. To je dost často viděný úkaz na běžeckých trasách.

Jak to dělám já: běžím si své tempo tak, abych dokázal v klidu mluvit i dýchat, žádný stres, běžím jak šnek, ale pořád běžím.

2. Závodím jen sám se sebou

K tomu přidám něco, co se mi opravdu stalo. Běžím si po své oblíbené trase a přede mnou běžkyně. Ona běží pomaleji, tak ji předbíhám a běžím si dál. Najednou vystartuje a předběhne ona mě :-). Člověk by si měl u běhu uvědomit, že běží sám za sebe. Je jedno, kolik lidí předběhnete, nebo kolik lidí předběhne Vás. Nikdo neví, jestli ten druhý má za sebou 5 km nebo 50 km, jestli je po závodě nebo třeba po nemoci, nebo prostě nemá tak natrénováno. Jasně, vždycky tu budou běžci, co si budou honit ego, ale stejně, každý běžíme pro sebe!

K tomu mám ještě jednu vsuvku. Stává se mi, že mě někdo předběhne v rychlém tempu, ale pak zpomalí. Ogčas se neubráním tomu, chytnout si jeho tempo, držet se mu za zadkem a užívat si, jak se snaží utéci.

3. Zdravíme se

Běžci nemají žádný oficiální pozdrav, jako třeba vodáci, každopádně k běhu to patří a musím říct, že je to rozšířenější než třeba u cyklistů. Mně osobně to hrozně nakopne, když běžím a protiběžec se usměje a pozdraví. A stejně tak mi dodá energii, když vidím, jak někoho můj pozdrav povzbudí (věřte, že to poznáte).

Jasně, asi nedonutíme každého, aby nás pozdravil a znám to opravdu dobře. Když běžím, pozdravím běžce, usměji se, mávnu a on, i když mě vidí, tak mě ignoruje. Arogantní běžci jsou a budou a né každý má náladu, nebo chce zdravit. Ale věřte, že taková maličkost z Vašeho běhu udělá něco víc. 🙂

4. Hlavu vzhůru 

Je to hloupost, ne? Běžím, poslouchám písničky a koukám se do země. Ok, poslouchat písničky klidně, ale proč koukat do země? Já osobně se rád koukám na ostatní, pozoruji, jak běhají, jak se tváří, zdravím je, když tam zrovna nikdo není, tak pozoruji přírodu, nebo prostě koukám dopředu. Při běhu můžete sledovat tolik věcí, tak proč se dívat na své boty.

Tomáš Mach - jak si užít běh

5. Buďme tolerantní

Zase to všichni známe, maminky s kočárkama přes celou stezku. Tak, aby ani myška neproklouzla. Nebo pejskař –  kdy pes na vodítku stojí na jedné a páníček na druhé straně. Neřešme to, prostě je oběhneme a běžíme si v klidu dál. Nemá cenu se rozčilovat, nebo na ně nějak nadávat, i když kolikrát mám chuť pronést, jak je to strašně inteligentní na cyklostezce, ale opravdu to nestojí za to, kazit si běh. 🙂

6. Úsměv prosím

Tohle je ta nejlepší věc, kterou při běhu můžete udělat. Usmát se. A věřte, že se Vám to většinou vrátí. Je mi jasné, že to už je něco, co není jednoduché, když člověk sotva dýchá, ale bavíme se o běhu, který si chci užít. Tak můžu běžet pomaleji a usmívat se na běžce. A když se ne Vás neusměje a ani Vás nepozdraví? Tak co, uvědomte si, že on bude celou dobu přemýšlet, jak je to sakra možný, že se při běhu usmívá a má tak dobrou náladu. 🙂

7. Outfit

Je jedno, jestli máte nejnovější kolekci od Nike, nebo teplákovku ze střední. Věřte, že je to všem úplně jedno. Běhejte v tom, co je Vám nejpohodlnější a v čem se cítíte dobře.

8. Když nemůžeš tak zpomal

Ano, trochu převrácené heslo, ale k tomuto tématu se hodí víc. Nejsme na závodě. Chceme si běh užít, když chci zastavit, zastavím, když zpomalit, zpomalím. Je to jedno, když nám nejde o život. Věřte, že během nemusíte přinést něco jen sobě, ale můžete lepší den udělat i někomu dalšímu. A o tom, to všechno je. 🙂

A k článku doplňujeme poslední tip:

9. Hudba

Můžete také vyzkoušet běhání s hudbou. Někomu sluchátka vyhovují, někdo se raději obejde bez nich, záleží pouze na vaší preferenci. Rozhodně však sluchátka nepoužívejte na místech, kde je ruch či provoz, ohrožujete tak nejen sebe! 🙂 Pokud se už pro běh se sluchátky rozhodnete, můžeme doporučit bezdrátová sluchátka, která při běhu lépe drží v uších. Při jejich výběru můžete využít slevy a kupony na Mironet přes Kuponer.cz

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »