Skřítek – Praděd a zpět

Skřítek – Praděd a zpět

Máte chuť na pořádný výběh nebo pěší tůru v Jeseníkách? Pak určitě doporučuji hřebenovku vedoucí od turistické chaty Skřítek na Praděd. Čekají na vás krásné výhledy ze Ztracených kamenů, můžete se občerstvit vodou z Jelení Studánky, dojít na nejvyšší vrchol Moravy, a pokud vyjde počasí, tak se pokocháte úžasnými výhledy na celou Moravu i dominanty Jeseníků. Třeba Dlouhé stráně, Slezskou hartu, Velký Roudný a spoustu, spoustu dalšího.

Mapa trasy: zdroj „Mapy.cz“.

Pokud tuto trasu poběžíte, jedná se o obtížnou trať s cca 1213 nastoupanými metry a je vhodná spíše pro zkušenější běžce. Je však možné si tuto trasu projít pěšky v rámci celodenního výšlapu, i tak si skvěle zatrénujete.

Mapa trasy: zdroj „Mapy.cz“.

Start trasy je od horské chaty Skřítek, kde můžete zaparkovat na velkém parkovišti (v sezóně bývá za menší poplatek pro celodenní stání). Na vaše kroky na hřebenovce bude dohlížet soška Skřítku hned u parkoviště :-). Po krátkém běhu po asfaltce na začátku lesa se brzo dostanete na náročné kamenité stoupání.

Toto stoupání vás však velmi brzy zavede na první z turisticky atraktivních cílů – Ztracené kameny. Jedná se o velkou masu skal a balvanů, z nichž je nádherný výhled na celou hřebenovku, Malý i Velký Pecný, Vysokou holi, na obec Loučná nad Desnou. Malý tip: ze Ztracených kamenů můžete pozorovat nádherný východ slunce, pokud si přivstanete a počasí nebude proti :-).

Jakmile projdete Ztracené kameny, běžíte pak již až k Vysoké holi mírně zvlněným profilem, tato část trasy patří k nejméně náročným a skýtá také nejvíce výhledů.

Dalším důležitým bodem na vašem výletu kousek od Ztracených kamenů bude Jelení studánka, kde se můžete napít, případně schovat v přístřešku, pokud vás zastihne nějaký déšť. Při mém výběhu bylo celý den krásně, takže po mírném osvěžení hurá pokračovat.

Co by ztraceným kamenem dohodil, brzy budete na vrcholku Vysoké hole. Odtud následuje pozvolné klesání k Ovčárně, odkud poběžíte po velké asfaltce vstříc nejvyšší hoře Jeseníků.

V mém případě jsem si dal právě u Ovčárny nejdelší odpočinek v průběhu celé trasy. V malinkém bufetu kousek od této restaurace jsem poobědval výbornou čočkovou polévku a pokračoval dál. Sice byla velká část výletu za mnou, ale čekala mě ještě více než dvojnásobná dávka kilometrů do cíle.

Po krátkém klusu po velké cestě vedoucí až k Pradědu se dostanete na rozcestí nazvané Pod Pradědem. Pokud budete chtít, jděte až na Praděd a pak se k rozcestí vraťte zpátky. Čeká vás zde poměrně prudké klesání podél modré trasy „Divoký důl“, které je pro běh hodně náročné. Asi na cca 3 kilometrech klesnete o více než 400 metrů. Jelikož trasa vede podél říčky, naskytne se vám několik úžasných pohledů na vodopády a všude prostupující skály a balvany.

Pozor: tuto modrou trasu dává smysl jít jen za velmi příznivého počasí, pokud není sníh, námraza ani silný déšť! V opačném případě je lepší vrátit se zpět na Skřítek po stejné trase, jakou jste přišli.

Nakonec dorazíte k rozcestí U kamenné chatky, kousek od dolní nádrže Dlouhé stráně. Odtud je velmi důležité dobře rozvrhnout síly, protože po náročném klesání, na němž si vůbec neodpočinete, vás čeká stoupání až k Františkově myslivně. Od kamenné chatky vede několik kilometrů po asfaltce, což ale není na škodu – vaše nohy si na chvíli odpočinou od složitého terénu a poběží se vám dobře. Od Františkovy myslivny je pak důležité pokračovat po zelené trase, která vás vrátí zpět na hřebenovku, kousek od Jelení studánky. A odtud následuje zasloužená spíše lehká trasa zpátky ke Skřítku.

V létě má člověk možnost na horách zažít hned 3 roční období. Když vyrazíte brzo ráno, čeká vás příjemné jarní svítání. Odpoledne pak přijdou velmi vysoké teploty, silné slunce a dusno, a k večeru naopak studené podzimní teploty. Na zpáteční cestě se trochu zatáhlo a začalo mi pršet, teplota vzduchu rychle klesla, takže jsem měl možnost tuto velkou proměnlivost zažít také.

Pokud se rozhodnete běh nebo výlet po této trasy absolvovat, dejte pak vědět do komentářů, jak se vám líbil :-). Šťastnou cestu!

Napsat komentář – zatím pouze jeden komentář

10. 8. 2023 / Trasy a výlety / Autor: fv-admin

Skřítek – Praděd a zpět – Jeden komentář

  1. Martin napsal:

    Divokým dolem je to celkem záhul i pěšky tak jestli někdo poběžíte tak bacha na to.. nezdá se to ale je to mazec

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »