Cyklovýlet: Šternberk – Praděd a zpět

Cyklovýlet: Šternberk – Praděd a zpět

Nedá se snad ani spočítat, kolikrát jsem tuto jedinečnou trasu podnikl. Ať už jedete sami nebo s nějakým cyklistickým parťákem, výlet na Praděd je zkrátka vždycky zážitek, díky kterému poznáte kousek sebe sama zase o něco více. Především legendární výšlap z Hvězdy na Ovčárnu, a pak na Praděd, se řadí k nejnáročnějším trasám, které si můžete v ČR dopřát, co se týká obtížnosti převýšení a délky stoupání.

Trasu si můžete zajet i z jiného města než ze Šternberka (třeba z Olomouce, Šumperku, Mohelnice, …), dokonce lze dojet pouze tam, a zpátky autobusem, či naopak dojet autobusem rovnou na Ovčárnu, a odtud si vyšlapat jen kousek na Praděd a pak jet zpáteční cestu, která je co do obtížnosti spíše snadná.

Chci upozornit, že níže navrhovaná trasa, je vhodná spíše pro zkušenější cyklisty s dobrou fyzičkou, kteří podobně dlouhý výlet někdy jeli a ročně stabilně najednou několik tisíc kilometrů.

cyklo trasa Šternberk - Praděd., zdroj Mapy.cz

Mapa trasy: zdroj „Mapy.cz“.

Šternberk – Sovinec

Aneb z hradu do hradu. Touto trasou přes obci Paseka vstoupíte do Nízkého Jeseníku velmi pozvolným (do obce Paseka) a poté prudkým stoupáním (Sovinec). Hrad Šternberk je velmi často navštěvovanou turistkou atrakcí, stejně tak zřícenina hradu Sovinec ležící již v Moravskoslezském kraji, kde to žije především v létě při pořádání různých akcí s tematikou středověku, tradičních řemesel a dobrot. Při stoupání na Sovinec se můžete zastavit v arboretu Makču Pikču s krásnými květinami, keři a stromy v prostorech bývalého lomu, který díky šikovným majitelům kvete bez nadsázky po celý rok.

Sovinec – Rýmařov

Až se pokocháte bylinkami a rostlinkami, krásou majestátního Sovince a nadýcháte se svěžího vzduchu Přírodního parku Sovinecko, čeká vás další poměrně tvrdé stoupání kolem obcí Jiříkov a Těchanov (do těchto obcí přímo nepojedete, ale budete velmi blízko, takže pokud vás láká třeba Pradědova galerie u Halouzků, máte šanci ji navštívit), a přes obci Stránské sjedete do města Rýmařova, které se nachází v údolí. V tuto chvíli za sebou máte cca polovinu trasy tam, která vás dostane do provozní teploty.

Rýmařov – Malá Morávka (Hvězda)

Jakmile projede Rýmařovem, bránou do Hrubého Jeseníku, čeká vás až na stoupání na Hvězdu spíše odpočinkovější část trasy. Samozřejmě budete i nadále ukrajovat výškové metry, ale velmi pozvolně a ne tak prudce jako na Sovinec. Projedete přes malou rekreační vesničku Harrachov s krásným čistým podhorským rybníkem, Dolní Moravici se zřídlem pramenité vody až do Malé Morávky. Zde vám bude dělat po celé táhlé stoupání zdejší unikátní architektura podhorských roubenek, chalup a prvorepublikových domů.

Hvězda – Praděd

Nejtěžší část trasy. Cesta vede po úzké asfaltce a překonáte na ní cca 630 metrů převýšení na 9 kilometrech. Místy je sklon vozovky až 12 %. V této části trasy doporučuji s nikým nezávodit, zaměřit se jen na sebe, zvolnit, nebojovat s tímto kopcem, s nikým se nepoměřovat a soustředit se jen na frekvenci vašeho šlapání a několik metrů dopředu.

Až dorazíte k Ovčárně, můžete si odpočinout, užít si pohled na Petrovy kameny, občerstvit se. Ale nezapomeňte na to, že pokud chcete dojet až na Praděd, čeká vás ještě náročných několik posledních kilometrů. Tento úsek může být i poměrně náročný vzhledem k tomu, kolik turistů z Ovčárny se na Praděd vydává.

Až dojedete zcela k vrcholu, užijte si vyplavené endorfiny. Dokázali jste to! Vyjet na Praděd chce opravdu pevnou vůli. A pokud vám zrovna vyjde počasí, můžete se těšit na výhledy do jesenických nejvyšších vrcholů a také na Kralický Sněžník. Fotky v tomto článku byly pořízené 8. 5. 2020 – v květnu je ještě zcela běžné, že je na Pradědu sníh.

Praděd – Šternberk

Cesta tam byla naplněná zajímavými místy, na několika úsecích i zajížďkami, protože si myslím, že stojí za to. Zpáteční cesta je pak přímočařejší a nepočítá již s tolika zastávkami, abyste v pořádku a brzy dorazili domů. Díky značnému klesání po většinu trasy se jedná spíše o lehkou trasu.

Při sjíždění Pradědu po Hvězdu si dejte velký pozor na další cyklisty, děti a psi. Buďte připraveni, že si tento sjezd moc neužijete a budete téměř permanentně brzdit. Jde však o vaše bezpečí i bezpečí turistů, kterých je v této lokalitě vždy hodně nehledě na víkendy či všední dny. Při cestě zpátky, pokud budete mít chuť, udělejte jen menší zajížďku do Karlovy Studánky a napijte se vynikající lázeňské minerální vody z pitného pavilonu.

Z hvězdy dorazíte do Malé Morávky neuvěřitelně rychle, stejně tak do Dolní Moravice, z níž se napojíte na větší silnici vedoucí do Rýmařova. Z Rýmařova pak zpáteční cestu doporučuji volit přes Ondřejov – nabízí pozvolné odpočinkové klesání. Kdybyste se vraceli stejně jako při cestě tam přes Sovinec, připravte se na řadu stoupání, která budou v této fázi vašeho výletu opravdu bolet.

Z Paseky pak dojedete do Šternberka a máte výlet za sebou. Jak se vám tip na cyklovýlet líbil? Napište do komentářů a sdílejte jej na sociální sítích.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »