Cyklovýlet: Šternberk – Jeseník

Cyklovýlet: Šternberk – Jeseník

Tento cyklovýlet mám velmi rád, ale lze jej také řadit spíše k náročným trasám, které již vyžadují nějakou kondici na kole (při běhání získáte také velkou kondici, běžci, není potřeba řešit slovíčkaření 🙂 ).

Opět jako při cestě do Brna se vyhýbáme rušným silničním komunikacím. Tentokrát se však zároveň jedná o nejkratší cestu, i když na ní nastoupáte více kilometrů než po cestě přes Šumperk, která je ze Šternberka mnohem delší. Dává smysl např. ze Šumperka či odkudkoli z Pardubického kraje. Upozorním, že je možné si cestu trochu zkrátit, když byste jeli rovnou na Huzovou, přišli byste však o skvělý výšlap přes Sovinec, což určitě nechcete :-).

Zvolená trasa vede zcela jinudy než hlavní tepnou, která přes Červenohorské sedlo spojuje vzdálený Jeseník za „kopcem“ se zbytkem republiky. Vede přes Sovinec a Rýmařov, Malou Morávku, Karlovu studánku, Vidly a Bělou pod Pradědem. Budu Vás chtít v tomto článku přesvědčit, že se jedná o mnohem hezčí cestu, kterou si užijete bez zbytečného provozu v romantické přírodě Jeseníků.

03

Celkové stoupání trasy. Zdroj: „Mapy.cz“

Upozorňuji, že je cestu nejlepší absolvovat na konci jara až do začátku podzimu. Silnice, která vede od Karlovy Studánky, se nachází v relativně špatném stavu, není udržovaná, a proto je nutné dbát na to, aby povrch nebyl namrzlý a podobně. Stoupá se zde do výšky až na kótu ve výšce 1000 metrů! Cesta tam má zhruba 70 kilometrů.

01

Trasa Šternberk – Rýmařov. Zdroj: „Mapy.cz“.

Úsek Šternberk – Rýmařov

Výchozí bod Šternberk, město se státním hradem a bohatou historií, nabízí mnoho turistického rozptýlení před počátkem cesty: zmíněný hrad nebo nově vybudovanou Expozici času – příznačné pro město coby v nedávné minulosti hodinářskou velmoc (hodinky Prim). Můžete navštívit nebo si i projet trasu Ecce Homo, na které se každoročně pořádají závody automobilů do vrchu (nejen běžci mají své vrchařské závody 🙂 ).

Ze Šternberka se přes obec Paseka (nově otevřené přírodní koupaliště zaklesnuté do krásné lesní přírody směrem na Huzovou) dostanete nejprve na Sovinec, jedna z nejstarších relativně dobře dochovaných zřícenin středověkého hradu u nás s nově zbudovanou věží a sálem. Zde se můžete zastavit především v turistické sezóně o víkendech, kdy se pořádají různé divadelní představení, prohlídky hradu (otevřena je vyhlídková věž), šermířské zápisy a prodej krásných uměleckých výrobků. Na Sovinec Vás z Paseky čeká velmi prudké stoupání, které Sovincem nekončí a pokračuje až do vysoko položené vsi Stránské. Odtud se již lehce dostanete do města Rýmařov.

02

Trasa Rýmařov – Jeseník. Zdroj: „Mapy.cz“.

Úsek Rýmařov – Jeseník

V Rýmařově přes chatařskou oblast Harrachov pak dojedete do Dolní Moravice, odtud až do Malé Morávky, skutečné horské oblasti, která je také nazývaná bránou do Jeseníků. Malá Morávka je velmi dlouhá, užijete si pohledy na krásné dřevěné i kamenné chalupy typické pro tuto oblast. Z konce Malé Morávky je to pak již kousek do Karlovy Studánky (můžete se v ní zastavit, skočit na oběd, zde ji jen míjíme), kde nás čeká ještě prudší stoupání, protože po Nízkém Jeseníku následuje ten Hrubý.

Po zdolání dalšího kopce od obce Vidly pak jen sjedeme do Bělé pod Pradědem. Odtud nás podél řeky do čistého a klidného lázeňského města Jeseníky čeká již jen příjemná cesta. V Jeseníku stojí za zhlédnutí náměstí, vodní tvrz, ale hlavně celá oblast lázní.

Zhodnocení trasy

Jedná se o náročný výšlap, který je lepší koncipovat jako dvoudenní. Není však problém se stejný den vrátit – nejedná se zase o tolik kilometrů, jde spíše o převýšení. Směrem zpátky je to od Karlovy Studánky spíše lehčí trasa. Přesto je dobré nepodceňovat vybavení.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »