Kvilda – pramen Vltavy – Černá hora – Kvilda

Kvilda – pramen Vltavy – Černá hora – Kvilda

Byl jsem nedávno trénovat v okolí Kvildy na Šumavě (v jižních Čechách v okrese Prachatice), která leží v nadmořské výšce 1000 m. Pokud jste do této obce ještě neměli možnost zavítat, věřte, že se jedná o nádhernou malebnou horskou vesničku (aby těch přídavných jmen nebylo málo), která má možná zbytečně strašidelně znějící přízvisko nejstudenější obec v ČR. Zima tam však opravdu je – přibližně před dvěma týdny uprostřed léta sužovaného tropickými teplotami naměřily teploměry v místu nazývaném Jezerní slať ráno mínus čtyři :-).

Pro výlety, trénink i relaxaci jde o ideální místo s čistým vzduchem a prostředím v srdci Národního parku Šumava – na kolo, túry, v zimě na běžky a zejména běhání jako dělané. Pokud jste ubytovaní přímo na Kvildě, je to ideální možnost rovnou vyběhnout podle této trasy na Černou horu, a po cestě se stavit u pramene Vltavy, kde můžete načerpat trochu sil. Ale pokud bydlíte v Srní, Vimperku nebo Kašperských horách, lze zde dojet relativně rychle a pohodlně buď autem, nebo autobusovou dopravou. Jedná se o turisticky velmi vyhledávanou lokalitu, kterou prostě „musíte“ vidět, ale proč tento výlet nespojit s tréninkem?

Cestou tam se jedná o náročnou trasu s převýšením cca 300 metrů, cestou zpátky o trasu lehkou. Celkem jsem naběhal 18 kilometrů (měření sporttesterem Garmin s GPS), což je na solidní delší víkendový výběh. Z Kvildy se vydáte směrem na Hraběcí Huť (osada asi kilometr za Kvildou, těch různých Hutí jsou kolem Kvildy mraky), odkud budete stoupat po značené cestě stále k německým hranicím. Po sedmi poměrně náročných kilometrech lemovaných polámanými smrky, které má na svědomí kůrovec, ale také orkán Kyrill z roku 2007, doběhnete k pramenu Vltavy na české straně. Přibližně do poloviny trasy se však běží hezkou přírodou, starými lesy, všude jsou potůčky a vzácné horské rostliny a keře. Na místě je přístupné pouze malé nenápadné jezírko – studánka, tedy odlišný typ prameniště, který je například na Kralickém Sněžníku. Zde si můžete na lavičce pod malým posezením odpočinout, případně pokračovat cestou jako já na vrchol Černé hory. Další možnost je najít další pěkné trasy, na které jsem čas bohužel neměl – rád se nechám inspirovat vámi, pokud se tam někdo vydá.

Mapa běžecké trasy z Kvilda – pramen Vltavy - Černá hora a zpět.

Od pramene Vltavy je Černá hora vzdálena jen cca 3 kilometry prudšího stoupání do kopce, povrch se mění z úzké asfaltky vedoucí po většinu trasy na štěrkovou užší cestu. Po doběhnutí na vrchol vás čeká nádherný výhled na okolní vrcholy na české i německé straně, přičemž budete pomyslně uprostřed a vše máte jako na dlani. Při dobré viditelnosti si můžete užít opravdu nádherných výhledů a zároveň se trochu prohřát, protože pokud zrovna svítí sluníčko, stojí to rozhodně za to.

Cesta zpátky je lehká, člověk si však musí dávat pozor na podkluzující štěrk. Opatrnost je na místě hlavně až začne mrznout a nebude dostatek sněhu, může to tam pořádně klouzat. Jinak trasa je mírně náročnější i kvůli samotné nadmořské výšce.

Bohužel jsem s sebou neměl fotoaparát, tak se nemůžu podělit o fotky, příště to napravím :-). Jako další tip na běžeckou trasu chystám z Kvildy do Srní a zpět, takže se máte na co těšit.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »