Foto: Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2015

Foto: Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2015

V sobotu 20. 6. 2015 se v Olomouci uskutečnil již poněkolikáté Mattoni 1/2Maraton Olomouc ze série závodů RunCzech. Jaký byl letos?

Skvělé podmínky pro běžce, spousta fanoušků a diváků, mimořádná trať se startem i cílem v historickém centru Olomouce, perfektní organizace… Jen několik z mnoha bodů, které je třeba vyzdvihnout. Všichni běžci – ať vítězové, nebo všichni, kteří v pořádku doběhli o něco později, doběhli s úsměvem na tváří s pocitem výjimečně stráveného podvečera a zadostiučiněním z dokončeného závodu.

Vynikající byla zejména obsazenost závodu – nechyběl olympijský vítěz Stephen Kiprotich nebo držitel aktuální světového rekordu na maratonské trati Wilson Kipsang. Co se týká českých závodníků, nemohl chybět očekávaný souboj Petry Kamínkové a Ivany Sekyrové, a také Jiřího Homoláče a Jana Kreisingera.

Jako minulý rok i letos se počasí vydařilo – možná teplota nebyla tak vysoká, na jakou jsou elitní keňští běžci zvyklí, ale závod proběhl téměř za ideálního slunného (sice mírně chladivého) počasí.

Hlavní závod vyhrál Keňan Josphat Kiprop Kiptis v čase 1:00:21 s dostatečným náskokem na další běžce. Mohl se tak radovat a slavit již v závěrečné rovince, kterou však stejně proletěl jako střela. Jeho čas byl jen o 4 vteřiny pomalejší než minulý rok vítěze Geoffreye Ronoha. V ženské kategorii zvítězila Mary Keitanyová v čase 1:06:38.

Jan Kreisinger zvítězil v elitní české kategorii s vynikajícím časem 1:05:50, přibližně 25 vteřin před Jirkou Homoláčem.

Nejlepší Češkou byla olomoucká Petra Kamínková, které se podařilo zvítězit „doma“ před Ivanou Sekyrovou přibližně o deset vteřin. Zejména mezi těmito ženami to byl krásný souboj až do konce.

 

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

22. 6. 2015 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »