Kdo by neměl rád těstoviny. Pro jejich zajímavé tvary, chutě a pro jejich poměrně vysokou nutriční hodnotu jsou nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku.
Těstoviny nám nabízejí opravdu obrovské množství kombinací. Dají se jíst s rajčaty, olivovým olejem, rybami, plněné sýrem, s různým masem nebo v polévkách. Jsou velmi oblíbené díky jednoduchosti v přípravě. Většinou stačí pár minut, takže si na nich můžeme velmi rychle pochutnat. Mají i zajímavé tvary: kolečka, vruty, trubičky, provázky, obdélníky, písmenka, atd…
Hodně odborníků na zdravou výživu těstoviny doporučuje díky jejich vysoké nutriční (výživové) hodnotě a relativně nízkým počtem kalorií (co se týká samozřejmě objemu, protože zároveň zasytí), takže jsou ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout (pozor ale na omáčky, které se podávají s těstovinami!). Konzumace vhodných těstovin může také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, protože vám zabrání „nacpat se“ živočišnými produkty. Nejenže pomáhají při hubnutí, ale i pro sportovce jsou velmi užitečné, kvůli správnému obsahu sacharidů, proteinů a vitaminů, přitom mají velmi nízký obsah tuku (pozor na některé značky!).
Když jsem však zmínil, že mají perfektní nutriční hodnotu, kriticky záleží na typu těstovin. Většina se vyrábí z pšenice a obsahují lepek. Některé jsou vaječné, to je typicky česká varianta, která má více kalorií, a bezvaječné (italské). S ohledem na všechny aspekty je doporučuji nikoliv jako přílohu k jídlu (opět český vynález), ale jako plnohodnotné jídlo. Zároveň vybírejte kvalitní bezvaječné těstoviny. Jako přílohu si můžete udělat rajčatovou omáčku a kombinovat různé druhy koření. Jen je trochu osolte a olej (nejlépe olivový!) přidávejte až po uvaření ve finální fázi přípravy pokrmu.
Vznikly zřejmě v Číně (1000 př. n. l.?) – odtud je dovezl Marco Polo do Itálie (1292), kde se okamžitě ujaly a byly a jsou, hlavně v Itálii, velmi oblíbené.
Avšak i na Blízkém východě a v Evropě se připravovaly velmi brzo – z těsta je pekly nebo vařily ve vodě. Pár zmínek o těstovinách existuje již od Starého Říma (básník Horatius).
V roce 1740 vznikla v italských Benátkách první továrna na těstoviny.
Těstoviny (tradiční) jsou z nekynutého a nekypřeného těsta, které se připravuje z pšeničné mouky. Tato mouka obsahuje velké množství pšeničného lepku, bílkoviny, vody a vajec. Samozřejmě existují i bezvaječné těstoviny, jak jsem zmínil výše, které jsou v mnoha ohledech vhodnější.
Těsto se lisuje, potom se vysuší, chládne a nakonec balí. Když si těstoviny poté koupíme, tak je určitou dobu uvaříme a můžeme podávat.
Plněné
Neplněné
Polévkové
ZDROJ (Druhy těstovin): cs.wikipedia.org
Co dodat, těstoviny jsou velmi oblíbenou a prospěšnou potravinou, ale není moc vhodné jimi nahradit ostatní přílohy a je lepší je konzumovat spíše v menších množstvích a hledět na kvalitu a výrobce dané těstoviny.
26. 5. 2008 / Zdraví a výživa / Autor: fv-admin