Boží běh a „mistrovství světa“ v běhu s kočárkem

Ačkoli se na první pohled podle názvu může zdát, že běh je zaměřen jako propagace náboženství a má se běžet hlavně kvůli vůli Boží, je tomu trošku jinak.

Název běhu je odvozen od místa konání. Tím místem je malebné a nejvýše položené město ve střední Evropě – Krušnohorský Boží Dar. Město je jako stvořené pro základnu jakýchkoli outdoorových sportů a okolí přímo vybízí k běhu, vyjížďce na kole nebo na běžkařskou túru. Mírně zvlněná okolní krajina, která je specifická svými rašeliništi, horskými loukami a lesem, je ideální pro veškerou úroveň běhání. I když je start a cíl běhu v poměrně vysoké nadmořské výšce (1024 m. n. m.), profil tratě je mírně zvlněný s pohodovým převýšením 213 metrů na 14 kilometrech, takže běh je určen spíše masovému běhání, než adrenalinovým a extrémním závodníkům.

Tyto aspekty vedly k tomu, abychom vytvořili běh, jak pro rekreační, tak i pro náročnější běžce. Ostatních závodů (běhy do vrchu, horské výzvy, triatlony, závody na kolech) je tu v okolí během celého roku spousta.

Přípravu běhu má na starosti areál Novako, respektive jeho majitelé Novákovi a Ondřej Pařík, který jako nadšený atlet a současný zaměstnanec s nápadem přišel. Zkušeností s pořádáním závodů je nepřeberně, jelikož Novákovi jsou nadšení sportovci, především běžci na lyžích, takže se není čemu divit, že současně s areálem Novako pořádají několik závodů různého ražení během celého roku a v počtu již několika úspěšných ročníků (Karel bike, Světlušky, Božídarský Karel a spousty dalších).

V jejich portfoliu samotný běžecký závod chyběl, takže myšlenkou uspořádat Boží běh byli nadšeni. Otazníkem bylo, jakou formu, trasu a pozadí závodu dát. Po úvahách jsme se rozhodli zaměřit závod na současný běžecký boom a poskytnout tak všem běžeckým nadšencům prostor pro poznání a závodění v Krušných horách. Trasa byla zvolena jako 1/3 maratonu (14 km) a vede v drtivé většině po štěrkových cestách, po tzv. Ježíškově cestě, kterou návštěvníci Božího Daru dobře znají a nyní se zde mohou i proběhnout v rámci soutěže.

Na závěr se dostáváme k „mistrovství světa“ v běhu s kočárkem. Plánem totiž nebylo vytvořit pouze obyčejný běh, ale něčím ho ozvláštnit. A spojení s rodinou a dětmi se samozřejmě nabízelo jako nejlepší řešení. Vždyť Boží Dar a hlavně areál Novako je jako stvořený pro zábavu celé rodiny a hlavně těch nejmenších. Je zde tolik oblíbená Ježíškova cesta, děti na Boží Dar posílají dopisy Ježíškovi a v areálu Novako se nejen ti nejmenší učí přes zimu lyžovat a snowboardovat a také přes léto mají možnost zažít v areálu spoustu zábavy a her. A když jsou v rodině dva dospělí běžečtí nadšenci, ale zrovna mají malé dítě, proč závody nespojit, aby si mohla zasportovat celá rodina. Jestli s kočárkem poběží nakonec táta nebo máma je jedno, ambice budou jistě vysoké v obou kategoriích. Aby se sešlo co nejvíce závodníků s kočárkem a závody se nebraly až příliš vážně, je samozřejmě možné vyrazit na trať i s kočárkem bez dítěte, jen s odpovídající zátěží, aby nikdo nebyl zvýhodněn.

Věříme, že nejen na první ročník dorazí spousta závodníků a fanoušků. Také věříme, že prostředí Božího Daru, areálu Novako, kde bude zázemí pro závodníky, a krásná příroda nadchne nejednoho z Vás.

Na viděnou na startu.

Ondřej Pařík, Novako-ski, s.r.o.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »