Czechman je fenomén. Na jeho tratích půjde o české triatlonové tituly.

Czechman je fenomén. Na jeho tratích půjde o české triatlonové tituly.

Blíží se den, který mají triatlonisté výrazně označený ve svých diářích. V sobotu 2. června se koná Czechman Triatlon, jeden z největších i nejvýznamnějších českých závodů se letos uskuteční jako mistrovství republiky ve středním triatlonu.

Pokud budete v sobotu v okolí Pardubic, nenechte si ujít start závodu. Moment, kdy se na pláž dolanského písníku Hrádek postaví více než 700 triatlonistů, je fascinující.  Ti nejlepší z nich získají tituly mistrů republiky a také body do FORD CZECHMAN TOUR (Český pohár v dlouhém triatlonu a duatlonu).

Czechman je pro triatlonisty velkým pojmem a jednou z nejvýznamnějších událostí sezony. Důkazem je nejen mimořádný počet startujících závodníků, ale také fakt, že závod byl vyprodán během několika dnů po spuštění registrací. „Těší nás i to, že na startovní listině máme přes 90 žen. Troufám si říct, že Czechman je největším ženským závodem na českém území,“ říká Tomáš Petr, ředitel závodu.

Nové zázemí přineslo úpravu tratě

Na závodníky čekají distance středního triatlonu – 1,9 kilometru plavání v písníku Hrádek s mimořádně čistou vodou, 90 kilometrů cyklistiky rozdělených do dvou okruhů a 21 kilometrů běhu. „Změnou oproti loňsku je, že jsme centrum závodu přesunuli na poloostrov, na kterém bylo dřív parkoviště. Získáme díky tomu více prostoru pro zázemí, což bude pro závodníky příjemnější. Důsledkem této změny je i úprava běžecké tratě, která nově čítá 2,5 okruhu. Pro závodníky bude kontaktnější a pro diváky zajímavější,“ těší se Tomáš Petr.

Na skvělý závod se mohou těšit také diváci. Nabité startovní pole totiž slibuje dramatický průběh. Na startu nebude chybět Lukáš Kočař, který obhajuje titul mistra republiky a prokázal skvělou formu na duatlonu Krušnoman. „Přijede i Slovák Pavel Šimko, který loni přišel o vítězství až těsně před cílem. Těším se, co předvedou kluci jako Tomáš Renč, Jakub Langhammer, který trénuje v Austrálii, Karel Zadák, Lukáš Slatinský nebo Pavel Petrásek, který byl loni nejlepším Čechem na Challenge Prague,“ říká Tomáš Petr. S jedničkou se na trať vydá legenda českého triatlonu Petr Vabroušek, který je rekordmanem v počtu vítězství na Czechmanovi.

V kategorii žen nechybí ve startovní listině loňská vítězka Helena Kotopulu. „Je tam i Petra Krejčová, Pavlína Baťková (dříve Švadlenková) či třeba Lenka Králová, která vyhrála Krušnomana,“ vypočítává Tomáš Petr.

Start závodu je naplánován na 12 hodin. ČT Sport připraví ze závodu reportáž, kterou bude vysílat
10. a 12. června.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

30. 5. 2018 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »