Štafetový běh 345 km Od Tatier k Dunaju

Štafetový běh 345 km Od Tatier k Dunaju

Příběh štafetového běhu Od Tatier k Dunaju začal tím, když se jeden ze dvou hlavních organizátorů víceméně náhodou dostal do družstva, které před několika roky běželo podobný závod v USA. Navzdory tomu, že pravidelně neběhával, se dokázal na tento závod připravit a zažít nezapomenutelné chvíle spolu s ostatními členy svého týmu. Před závodem nikoho z nich neznal a po závodu již byli všichni nejlepšími kamarády. Byl to pro něj tak silný zážitek, že o tom musel neustále mluvit. Toho druhého organizátora běhu to po čase už přestalo bavit jen poslouchat, a tak navrhnul, aby společně podobný závod zorganizovali.

O co teda jde? Hlavní cíl – výzva – je zaběhnout více než 340 km štafetovým způsobem. Běh Od Tatier k Dunaju je závod týmů, vždy běží jen jeden člen družstva přibližně 10 km a potom ho vystřídá další člen z týmu. Trať je rozdělená na 36 přesně stanovených úseků. Když každý zaběhne svůj úsek, pokračuje opět první člen týmu a tak to probíhá až do cíle. Běžci, kteří právě neběží, se přesouvají na odevzdávky štafety ve vlastních motorových vozidlech. V týmu může být až 12 členů, v tomto případě zaběhne každý 3 úseky. Běhu se však mohou zúčastnit i týmy s menším počtem členů, potom běžci absolvují více úseků. Běží se non-stop dnem i nocí – celkem 26 až 36 hodin.

Zaběhnout za dva dny třikrát 10 km se může zdát jako relativně jednoduché, ale realita ukazuje, že opak je pravdou. Je úplně jedno, jakou máte výkonnost a jak jste připravený, nedostatek spánku i regenerace po jednotlivých úsecích i atmosféra závodu, která vám nedovolí plnohodnotně odpočívat, má za následek to, že do cíle dobíháte na pokraji svých fyzických a psychických možností.

Nejdůležitější pro organizaci takového závodu je trať, která se dá bezpečně odběhnout za plného provozu, trať, která je atraktivní a která má v sobě myšlenku. Trať běhu Od Tatier k Dunaju má 345 kilometrů a vede napříč Slovenskem, ukazuje jej v celé své kráse. Hlavní myšlenka je, že tato země patří nám všem, není tu jen pro firmy, pro národní či nadnárodní organizace, nepatří ani státním institucím, patří lidem. Během závodu Od Tatier k Dunaju si může krásy Slovenska užít každý jedinečným způsobem bez rozdílu národnosti nebo státní příslušnosti.

Start závodu je v srdci Nízkých Tater – pod Chopkem – odkud se běží napříč malebným Liptovem, aby se běžci údolím řeky Hron dostali až na nedozírné lány obilí a kukuřice Žitného ostrova, a dále po břehu majestátného Dunaje až do Bratislavy.

Každý tým dostane před závodem podrobný itinerář celé tratě a jednotlivých úseků, podle kterého běh absolvuje. Na odevzdávkách čekají organizátoři, kteří dohlíží na správné odevzdání štafety. Složitější úseky a křižovatky jsou řízené policií, která se stala neodmyslitelnou součástí závodu, a běžci si nemohli vynachválit, že zažili na vlastní kůži její heslo „pomáhat a chránit“.

Štafetový běh je také jedinečný svou atmosférou. Běží se hlavně po cestách 2. a 3. třídy, proto ani místní účastníci mnohdy nepoznávají trasu, kudy běží. O to víc běžci v minulém ročníku oceňovali podklady před závodem a dobře vyznačenou trať. Dobrou atmosféru běhu dotvářeli i domácí obyvatelé svým povzbuzováním. Pro mnoho běžců je nejsilnějším zážitkem zejména běh v noci. Odpočívá se „za běhu“ a na spánek každý využívá jakéhokoli vhodného místa vedle trati. Přibližně po 220 km je vytvořená tzv. oddychová zóna v místní škole, kde se mohou všichni běžci osprchovat a odpočinout si.

Tento závod v první řadě charakterizuje týmový duch. Od každého člena týmu se odvíjí celkový výsledek a všichni členové, na běžecké poměry velkého týmu, spolu stráví mnoho času přípravami na běh i několik dní přímo v průběhu závodu. Toto dává závodu jiný rozměr, v kontrastu s většinou závodů, kdy každý běží sám za sebe, nebo jsou vytvořena jen menší štafetová družstva. Mezi členy týmu vzniká neobyčejná sounáležitost. Všichni členové týmu se snaží v maximální míře podpořit a povzbudit svého kolegu na trati. Jistě i díky tomu si mnozí běžci zaběhli svůj osobní rekord na 10 km. A díky jedinečné atmosféře v týmu. V cíli byl každý vítězem bez rozdílu, v jakém čase tým doběhl. Někteří účastníci dokonce doporučují tuto akci jako ideální teambuildingovou aktivitu. Ve firemních kolektivech se vytvoří vztahy, které velmi pozitivně ovlivňují spolupráci skupiny a dokážou týmového ducha přenést i do pracovního prostředí.

První ročník běhu Od Tatier k Dunaju absolvovalo 52 družstev, to bylo více než 600 běžců a všechny týmy závod dokončily! V cíli se běžci shodli na tom, že to bylo výjimečné a určitě si to chtějí zopakovat. Mnoho týmů z prvního ročníku je dokonce už teď zaregistrovaných na příští rok.

Registrace probíhá na webu www.odtatierkdunaju.sk, kde najdete i všechny podrobné instrukce k běhu. Nejvýhodnější startovné je pro týmy zaregistrované do konce roku 2013, tak využijte tuto možnost i vy! Stačí, pokud se zaregistrujete jako kapitán a na sestavení svého týmu máte čas až do konce července 2014.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

25. 11. 2013 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »