Svoboda, jak jsem ji našel

Zdravím všechny, jmenuji se Tomáš, letos mně bude 40. S pravidelným běháním jsem začal před dvěma a půl lety. Když jsem byl mladý, dělal jsem atletiku, kde byl samozřejmě i běh a já ho nesnášel. Pak šly roky, rodina, práce, změna bydlení město – vesnice. Byl jsme vždy zvyklý něco dělat (rekreačně) a najednou cca posledních 5 let jsem neměl čas na nic. Jsem si myslel!

Přesto jsem přemýšlel, co s tím a poslední rok jsem koumal, co budu se sebou dělat. Dojíždět do města za kamarády a platit si tělocvičnu, posilovnu, co třeba kolo, ale co v zimě? Vše bylo na něco navázané, něčím podmíněné, ať už účastí někoho, otevírací dobou, počasím, atd. Znáte to, s někým se domluvíte, že si zahrajete tenis a on to odřekne. Poslední, co mi zůstalo z výběru sportů, byl právě ten běh. Běhat totiž můžu kdykoliv a kdekoliv. K běhu mi stačí tenisky, trenky a triko. Takže, pamatuji si to jako dnes. Byl únor 2010 – venku mráz a sníh, tma, ale řekl jsem si, že musím s tím během začít. Manželka se mně smála a říkala, že jsme blázen a děti jakbysmet. No co, alespoň jsme se zasmáli, říkal jsem, že jsem jako Rocky, ten také trénoval v zimě a sněhu.

Opravdu jsem do toho šel. Ušel a uběhl jsem tak 2 km a byl zpocený ale šťastný, že jsem začal. Hodně jsem, ještě před tím než jsem začal běhat, přemýšlel a připravoval se na to, že když už začnu – NIKDY neskončím. A že byla zima? Tím lépe, protože na jaře a v létě vydržím běhat určitě. Od té chvíle běhám minimálně 3x týdně. Rekreačně a jak to cítím. Jsem svobodný, má duše je svobodná. Když běžím, nemám šéfa, nemusím na někoho čekat, s někým se bavit. Cítím spojení s přírodou. Mám štěstí, běhám po poli, lesem i na silnici. Každé roční období má své kouzlo. Běh mně pomohl shodit pár kil, ale hlavně mám čistou hlavu. Zkusil jsem si zaběhnout závod 10 km i 21 km a bylo to moc fajn. Občas mě začne něco bolet, ale nedělám z toho žádnou vědu. Prostě si dám den dva oraz a je zase klid. Běh je pro mě svoboda, kterou chci mít navždy.

Děkuji za přečtení a všem přeji co nejvíce zábavy s během.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »