Winter Run v Hradci: Jana Pekařová vyhrála dvakrát

Winter Run v Hradci: Jana Pekařová vyhrála dvakrát

Loni při Winter Run v Hradci Králové zvítězil triatlonista Jan Volán a položil tím základ pro úspěšnou sezonu. Letošní rok zahájil stejně a na osmi kilometrech neměl konkurenci. Na čtyřech kilometrech dominoval Miloš Kratochvíl z Pardubic. V ženách pak nenašla mladá závodnice Jana Pekařová přemožitelku ani na jedné z tratí.

Už pár dní před závodem bylo jasné, že zájem bude značný, online přihlášení totiž využilo více než šest set běžců. „U všech yettiů,“ zvolal Tomáš Pavel z pořadatelského týmu a zavzpomínal, jak před šesti lety innogy WINTER RUN právě v Hradci Králové začínal.

Úplně první se na trať letošního seriálu vydaly děti, v rámci KIDS WINTER RUN se jich navzdory zimnímu počasí na sněhem pokrytou trasu vyběhlo několik desítek a nedarovali si ani metr tratě. Rozhodně se neztratily ani dívky, některé z nich se prosadily i na stupně vítězů.

Pak ale už začaly závod dospělých. Na čtyřech kilometrech raketově odstartoval tradiční účastník Richard Bednář, zhruba po osmi stech metrech ale už nedal soupeřům šanci Miloš Kratochvíl reprezentující Hvězdu Pardubice. Po startu z druhé řady proběhl blátivou trať dlouhou čtyři kilometry a tři sta metrů v čase 14:50.49. Na závodě byl i loni, tehdy však neběžel.

„Při startu začalo pršet, trať byla o to zábavnější. Běžel jsem v silničních botách, byl to risk, ale zadařilo se. Běh jsem ustál, na rozdíl od prvního muže na dlouhé trati Jana Volara, který dvakrát spadl,“ řekl vítěz v cíli a nezapomněl zmínit fanoušky, kteří „zařídili bezva atmosféru“.

Druhý do cíle doběhl mladý triatlonista Mikuláš Cogan, který závodil v kategorii rodinných týmů spolu s otcem Rudolfem, vynikajícím běžcem.  Bez problémů zvítězili. Na třetím místě celkově a druhém v mužích doběhl další východočeský vytrvalec a loňský vítěz Tomáš Mocek, který na vítěze ztratil necelou minutu. Nejrychlejší junior Štěpán Socha byl celkově osmý, excelovala ale Jana Pekařová z TJ Trutnov. Coby nejrychlejší juniorka se prosadila na páté místo celkově a v čase 16:35.97 za sebou nechala i všechny – většinou starší – dívky a ženy. I druhá v cíli byla juniorka, Jana Coufalová reprezentující ORCA CZ TEAM v čase 18:42.07, kategorii žen pak díky času 19:28.51 vyhrála Iveta Brachtlová.

Aby toho nebylo málo, šestnáctiletá Jana Pekařová vyhrála také na dlouhé trati, na kterou vyběhla přesně hodinu po startu „čtyřky“. I na 8,6 km se prosadila mezi nejrychlejšími muži, doběhla sedmá. Druhá žena v cíli byla vítězka Christmas Night Runu v Praze, Ulrike Schwable z ASC Marktrodach. V čase 35:45.57 vyhrála kategorii Z40. Neméně skvělý výkon pak podala Jana Matyášová z klubu SILVITA s.r.o. Ústí nad Orlicí, kategorii Z50 vyhrála v čase 38:01.79. V kategorii Z60 pak nenašla přemožitelku Darina Karásková z Báječných žen v běhu (zaběhla čas 52:21.12).

Vítězství na dlouhé trati z loňska si zopakoval Jan Volár závodící za ETRIATLON TEAM, který za týden odjíždí na triatlonové soutředění. Dvě kola podél Labe zvládl v čase 30:33.57 a druhého Petra Hvolku z Kilpi Racing Teamu porazil o téměř dvě minuty a půl. Neúnavný závoďák z Frýdku Místku přesto zvítězil a to v kategorii M40. Druhý v této kategorii doběhl Rudolf Cogan, který se rozběhal na trati o poloviční distanci. Druhé čtvrté místo během jednoho dne si připsal Richard Bednář. Hned za jeho zády finišoval v čase 35:36.17 Tomáš Hrbek z Athletic Foottball Academy, vítěz kategorie M50.

Start letošního seriálu innogy WINTER RUN se tedy vydařil, třebaže počasí udělalo z tratě bahenní lázeň. Zúčastnilo se o sto lidí více než loni, mnoho z nich si zaběhlo krátkou i těžkou trasu. Mezi závodníky nechyběl ani europoslanec Tomáš Zdechovský. Šéf organizačního týmu Tomáš Pavel byl s úvodem spokojený a už se těší na příští závod, který proběhne již v sobotu v Brně.

Autor článku i fotografií: WINTER RUN / www.winter-run.cz.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

15. 1. 2019 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »