Rozhovor: Medicinální houby Reishi a Cordyceps se používají již tisíce let

Rozhovor: Medicinální houby Reishi a Cordyceps se používají již tisíce let

O pozitivních účincích medicinálních (léčivých) hub na lidské zdraví věděli již staří Číňané. V tradiční čínské medicíně (TCM) mají tyto houby nezastupitelnou úlohu.  TCM patří do kategorie alternativní medicíny (nebo také celostní), která je založená na předpokladu, že je nutné nejprve odstranit příčiny, které vedly ke zdravotním problémům, a zároveň harmonizovat přirozené ozdravovací procesy v těle. Příznivci celostní medicíny nezatracují klasickou západní moderní medicínu, vyčítají ji však, že se obvykle soustředí jen na léčbu symptomů, aniž by pátrala po jádru problému. Právě alternativní přístupy ke zdraví jsou v současné době mezi lidmi i odbornou veřejností skloňované čím dál více.

Problematika TCM je velmi široká, spadá pod ní např. i akupunktura nebo cvičení čchi-kung, případně fytoterapie.  V tomto článku se zaměříme jen na medicinální houby. Podle TCM je užívání těchto hub jednou z možností, jak podpořit a posílit zdraví ve smyslu řešení řady zdravotních potíží a prevence onemocnění.

„Doporučuji kombinaci medicinálních hub Cordyceps a Reishi, která výrazně posílí imunitu a pomůže při únavě, a i při mnoha dalších problémech“, říká odborník na medicinální houby MUDr. Jiří Vladař, který se zabývá prodejem extraktů z vitálních hub a také dalších produktů čínské medicíny.

Jak přesně tyto houby v organismu působí? V čem nám mohou pomoci? Téma vitálních hub v kontextu tradiční čínské medicíny jsme měli možnost s Jiřím Vladařem probrat v krátkém rozhovoru.

Rozhovor s MUDr. Jiřím Vladařem

Dobrý den pane doktore, naše čtenáře by určitě zajímalo, jak jste se jako lékař dostal k čínské medicíně? Jaký máte pohled na vztah medicíny západní a té alternativní?

Jako lékař jsem se často potkával s tím, že i když je pacient dle všech vyšetření v pořádku, jeho problémy nezmizely. Postupem doby jsem začal vnímat limity, které bohužel západní medicína má.  Jsou určitě oblasti (třeba akutní medicína), kde většinou vede západní medicína. U chronických problémů je většinou lepší čínská medicína. Každá z nich má své limity, ale obě se mohou vzájemně doplňovat a spolupracovat.  A právě hledání odpovědí na tyto otázky mně přivedlo ke studiu tradiční čínské medicíny.

Jakou roli zastávají medicinální houby v kontextu tradiční čínské medicíny?

Tradiční čínská medicína sahá zhruba do doby 3000 let př. n. l. a léčivé houby jsou její nedílnou součástí od samého prvopočátku. V mnoha pramenech se můžeme dočíst, že skoro každý z čínských panovníků, filozofů a lékařů, který ve vývoji tradiční čínské medicíny něco znamenal, se zmiňuje o léčivých účincích hub. Nestarší zmínky můžeme nalézt o Lesklokorce lesklé neboli Reishi.  Ve staré Číně byla Reishi (Ganoderma) a stále je uznávána jako zázračný povzbuzující elixír. A takto můžeme pokračovat přes Choroš oříš (Polyporus), o kterém bylo v té době známo, že usnadňuje močení, až třeba ke Cordycepsu, který se používal k posílení vitality a životní síly.

Houba Reishi (Lesklokorka lesklá), nebo také „božská houba nesmrtelnosti“, která je podle starých Číňanů zdrojem věčného mládí a zdraví, patří vůbec k nejvyužívanějším vitálním houbám na světě. Je možné stručně objasnit, jakým způsobem v těle působí?

Reishi obsahuje řadu látek, které ovlivňují celý organismus. Obsahuje například triterpeny, které mají mimo jiné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Působí i jako antioxidanty.  Součásti Reishi je i více než 200 různých polysacharidů. Většina z nich působí na imunitní systém, ale také neutralizují volné radikály nebo vyrovnávají hladinu cukrů v krvi. Reishi je také nositelkou mnoha mastných kyselin. Které mají například protialergické účinky. A takto bych mohl pokračovat dále. Z toho je vidět, že účinky Reishi na lidské zdraví jsou různorodé a neovlivňují jen jednu věc, orgán, ale celkově celý organismus. O všech účincích Reishi se můžete dozvědět více například zde.

Již jste se zmínil také o houbě Cordyceps (Housenice čínská), která se stejně jako Reishi řadí k tzv. adaptogenům. V čem spočívá největší síla této houby?

Největší síla Cordycepsu spočívá v tom, že je ze všech hub nejsilnější dobíječ energie. Podle čínské medicíny posiluje ledviny a jejich esenci. Esence je to, co získáváme po předcích. Esence je základní síla našeho života. Určitě jsou ve Vašem okolí lidé, kteří se snaží žit zdravě, a přesto jsou nemocní, kdežto u jiných vede nezdravý životní styl a dožijí se ve zdraví vysokého věku. A toto právě často souvisí s esencí. Můžeme si to představit jako svíčku, která když dohoří, tak umíráme. Esence se vyčerpává například když příliš pracujeme a neodpočíváme, nedostatkem spánku, dlouhodobým stresem, nemocí či dlouhodobým požíváním alkoholu. Esence se velmi těžko doplňuje. Cordyceps je jedním z mála produktů, který to dokáže.

Existují vědecké týmy nebo laboratoře, které se studiem pozitivních účinků léčivých hub na lidský organismus vážně zabývaly či zabývají?

Pokud je mi známo, tak nějaký speciální tým či laboratoř, která by se zabývala jen studiem léčivých hub, neexistuje. Ve světě bylo ale provedeno nesčíslně studií a publikováno stovky článků o účincích látek obsažených v léčivých houbách na lidský organismus. Například zde můžete nalézt mnoho desítek odborných článků týkajících se účinků houby reishi neboli ganoderma lucidum.

Mohou vitální houby pomoci i sportovcům k lepší výkonnosti či regeneraci nebo lze využít pro tyto účely využít jiné produkty čínské medicíny?

Určitě mohou. V této souvislosti bych se rád zmínil zejména o Cordycepsu, který působí na celý organismus tím, že jej posiluje a tonizuje. Nyní si ukážeme, jak může pomoci s únavou a zvýšit výkonnost. Je prokázáno, že Cordyceps oddaluje fyzickou únavu. To je dáno i tím, že Cordyceps obsahuje na energii bohaté sloučeniny, zlepšuje buněčné dýchání, okysličení svalů i využití kyslíku v organismu. Mimo toho je Cordyceps také pomocníkem po sportovním výkonu, tedy v době regenerace. Zde pomáhá rychleji odbourávat ve svalech nahromaděný laktát a zlepšuje regeneraci svalů, které mívají po zátěži různá mikrozranění. Díky své antioxidační schopnosti snižuje též akumulaci volných radikálů přispívajících k rozvoji únavy a poškození organismu. A v neposlední řadě, tak jako většina ostatních vitálních hub, posiluje imunitní systém.

Užívání tzv. adaptogenů, ať už ve formě hub nebo bylinek, využívají i příznivci biohackingu, zároveň s různými dalšími postupy jako otužování, speciální diety, cvičení. Poslední dobou mám pocit, že těchto metod a „hackerů“ zdraví neustále přibývá. Existuje nějaká hranice, kdy na jedné straně nám všechny tyto složky pomáhají, a na straně druhé „všeho moc škodí“?

Nedávno jsem četl na jedné stránce zaměřené na biohacking jejich 10 tipů, co by mohl každý člověk zařadit do života: Jezte méně masa, Jezte pouze kvalitní maso (bio, z volně pasoucího se chovu), Jezte více zeleniny, Přidejte do vaší stravy kvalitní tuky, Redukujte jídla, která způsobují záněty, 3x-4x týdně se 13-16 hodin postěte, Každý den choďte (15-30 minut), Posilujte anebo sprintujte 1x-2x týdně, Vylepšete kvalitu vašeho spánku, Každý den se sprchujte studenou vodou a poslední rada byla Vyhněte se rafinovaným cukrům a sacharidům. Tak mně to trochu pobavilo. Za mého mládí se tomu říkalo zdravý životní styl. Ve starověké Číně na to měli asi taky nějaký termín, ale základní principy jsou stále velmi podobné. Pokud člověk nějak přiměřeně žije, kvalitně se stravuje, koriguje si emoce, dostatečně spí a hýbe se, tak myslím, že nepotřebuje žádné speciální diety či extrémní otužování. Opravdu tady platí, tak jako jinde v životě, že všeho moc škodí.

Svým klientům také nabízíte odborné poradenství. S jakými dotazy se na vás obrací nejčastěji?

Naši klienti chodí opravdu s nejrůznějšími problémy, trávicími, gynekologickými, různými bolesti, nebo nespavostí či psychickými potížemi. Ten rozsah je opravdu široký. Nicméně podle čínského pohledu je asi nejčastějším problémem, se kterým se setkáváme, tzv. stagnace jater, způsobená stresem a rozkolísanými emocemi, a oslabená Qi sleziny, což je v podstatě oslabené trávení. Oba stavy souvisí s naším životním stylem. A může to být často i počáteční příčina řady následných problémů.

Děkuji za rozhovor.

Nejen extrakty z medicinálních hub, ale i mnoho dalších produktů (například tinktury, sirupy, bylinné směsi, přírodní kosmetiku) lze nakoupit v e-shopu Obchod čínské medicíny. Výhodou je i online poradna, v níž Vám MUDr. Jiří Vladař poradí s výběrem vhodného produktu na konkrétní problém nebo situaci.

cordyceps a reishi ve formě doplňků stravy

Děkujeme Obchodu čínské medicíny za zaslání vzorku Reishi a Cordycepsu ve formě doplňků stravy.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »