Večerní svěrácká desítka 2019


května
2019

25


Místo: Plechárna Černý Most, Bryksova 1002, Praha 14

Večerní svěrácká desítka 2019

Večerní svěrácká desítka doběhla do pátého ročníku, účastníky láká na osvědčenou trať s netradiční atmosférou

Pět let je v životě běžce doba, ve které se může z amatéra přiblížit profesionálům a výkonnostně zlepšit o minuty. Stejně tak to může být období, kdy zkrátka „jen“ běhá a závodí, protože to má rád. Ať už je to u každého milovníka tohoto sportu jakkoliv, všichni jsou zváni běžeckým klubem SK Svěrák poslední květnovou sobotu na netradiční párty do volnočasového centra Plechárna Černý Most. Tady se bude běhat, závodit a neméně i oslavovat. Uspořádat pět ročníků závodu totiž není jen tak.

Běžecké svěrácké oslavy začnou v podvečer 25. května, neboli poslední květnovou sobotu, kde se závod v kalendáři již poněkolikáté uvelebil. V posledních letech se jej pravidelně zúčastňuje ke 150 běžců a běžkyň a takřka stejný počet jejich přátel, drahých poloviček nebo rodinných příslušníků. Místními i přespolními oblíbená Plechárna se každoročně promění doslova v komunitní centrum, ve kterém není nouze o běžecké historky, oblíbené naříkání nad ztuhlými nohami nebo ujišťováním se, že „dneska ten start určitě nepřepálím“. Zkrátka pravý běžecký závod.

Na podzim 2014, kdy Svěráci rozmýšleli, jak svou vysněnou akci uspořádat, však tato představa byla pouze v hlavách hlavních organizátorů. „Na začátku jsme měli vybrány asi čtyři trasy v Praze a ve středních Čechách, které jsme poctivě zmapovali a odběhali. Okruh okolo Černého Mostu však měl od počátku největší podporu. Nejen kvůli rozmanité trati, kdy se střídá asfalt s polními cestami a máme na ní i oblíbený „zalamovák“, ale koneckonců i kvůli Plechárně a jejímu zázemí, které mají vše potřebné pro pořádání kvalitního závodu. Práce na prvním ročníku byly hodně intenzivní stejně jako sluníčko, které na začátku června 2015 dalo zabrat nejen běžcům, ale i nám. Ohlasy jsme však měli skoro bez výjimky vynikající, a to byl jasný signál, že máme pokračovat za rok znovu,“ říká za celý SK Svěrák Ondřej Píša, hlavní organizátor celého závodu.

Kromě zápolení na hlavní desetikilometrové trati, sestávající se z dvou pětikilometrových okruhů, a vedlejšího závodu na pět kilometrů, má svěrácký závod i bohatý doprovodný program. „Rádi se vracíme závodit tam, kde pořadatelé neopomíjejí společenskou stránku běhu. Takové akce nás jednoduše baví a od počátku jsme byli v tomto směru výrazně aktivní. Máme tak na závodě vlastní značkové pivo, z jídla nabízíme více než jen klasickou klobásu, zajišťujeme si hudební produkci a pro nejlepší běžce mj. vytváříme vlastní ceny v podobě originálně vyráběných svěráčků. Je toho myslím dost a druhý takový podobný závod minimálně v okolí Prahy běžci nenajdou. Mnoho známých tváří každý rok na startu i plejáda nových jsou pak pro nás vysvědčením, že takový běh už má v termínovce své pevné místo,“ uzavírá výčet specialit Večerní svěrácké desítky Píša.

Závod, na který by se sami rádi vraceli a který je určen jak pro profesionály, tak hobíky – takhle se o svém závodě vyjadřují sami Svěráci. Další informace a startovní číslo získáte registrací pod linkem zde.

Video z Večerní svěrácké desítky 2018 (YouTube)

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

20. 3. 2019 / Závody / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »