První LIPNO ICE MARATHON – 13. února 2016


února
2016

13

První LIPNO ICE MARATHON – 13. února 2016

Aktualizováno 2. 2. 2016:

Přesto, že organizátoři až do poslední chvíle věřili, že vodní hladinu lipenské přehrady opět pokryje led, noc ze soboty 30. ledna na neděli 31. ledna rozhodla. Vítr, který dosahoval v nárazech až 22 m/s dokázal zdevastovat i zbytky ledové pokrývky.

„Pokud by nepřišel tak silný vítr a následovalo ochlazení, které mělo nastat koncem týdne, stále bychom byli přesvědčeni, že závod se uskuteční na ledě. Bohužel nám počasí letos skutečně nepřeje, a tak jsme z bezpečnostních důvodů začali realizovat alternativní trasu, tu závodníci absolvují po souši.“ Vyjádřila se k současné situaci Adéla Černá, ředitelka závodu.

—–

Extrémní závod na sněhu a ledu pro ty, kteří chtějí prověřit sami sebe v těch nejtěžších podmínkách. Teplota vzduchu klesá až na -20°C, nadmořská výška v místě konání závodu je
729 metrů nad mořem a nezpevněný terén tvoří led a sníh. Takový je Lipno Ice Marathon,
jehož 1. ročník se bude konat 13. února 2016 v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví.

Lipno Ice Marathon je výjimečný. Nestačí jen umět běhat a vydržet tradiční maratonskou vzdálenost 42,195 km, obojí musí závodníci zvládnout i v těch nejtřeskutějších českých mrazech na sněhu a ledu. Součástí celého podniku je i půlmaraton dlouhý 22 km a 10 kilometrová vzdálenost určená pro mladé sportovce.

Trasa závodu povede napříč zamrzlým Lipnem. V případě té nejdelší poběží závodníci z Černé v Pošumaví až do obce Lipno nad Vltavou, kde se trať půlí a vrací zpět do místa startu v kempu Jestřábí. Obdobně je na tom i půlmaraton a Young guns maraton, který má svou otočku v lokalitě, kde sídlí vodní záchranáři – v Dolní Vltavici. V případě, že by led nebyl stabilní, mají organizátoři připravenou náhradní, bezpečnou a zároveň náročnou variantu.

Hlavní kategorií je již zmíněný běh, další variantou – pokud počasí dovolí – je disciplína Freestyle, která zahrnuje brusle, běžecké lyže, kite, ledovou jachtu a kolo. Závodník si může vybrat jeden prostředek nebo je libovolně kombinovat. V disciplíně Freestyle si vybere každý, kdo má rád jakýkoliv aktivní pohyb na ledě.

LIPNO ICE MARATHON - možnost závodu na kolech

LIPNO ICE MARATHON - možnost svést se na kitu

Nabízí se otázka, zda organizátoři závodu pomysleli i na bezpečnost závodníků. „Po celé trati budou rozmístěny hlídky záchranářů, které budou bdít nad bezpečím všech sportovců. Většinu z nich budou tvořit vodní záchranáři z Dolní Vltavice pod vedením svého velitele Milana Bukáčka. Jsou to již ostřílení profesionálové, se záchranou na ledu mají své mnohaleté zkušenosti.“ říká ředitelka závodu Adéla Černá. Ani pořadatel nepatří v tomto odvětví mezi nováčky. Yacht klub Jestřábí se totiž v roce 2015 stal hostícím klubem pro Mistrovství Evropy v lodní třídě Tornado. S velkými podniky tak má jednoznačně ty nejlepší zkušenosti.

Ice Marathon je výbornou přípravou na jedinečný světový závod Antarctic Ice Marathon. Nyní máte příležitost se na tak náročný závod nachystat v domácích podmínkách, které rozhodně nebudou šetřit vás, ale naopak vaši peněženku. Tradiční součástí těchto zimních podniků je totiž i schopnost přežít v ledových podmínkách a v ceně startovného je zahrnuto i ubytování ve vlastním stanu přímo v lokalitě závodu. Spaní ve stanu na sněhu je samozřejmě dobrovolné a závodník ho nemusí využít, je to však součást závodu především pro ty, kteří to myslí opravdu vážně!

Startovné Ice Marathonu zahrnuje nejen start a ubytování, ale i občerstvení v průběhu závodu, závěrečný vítězný ceremoniál, doprovodný program a překvapení pro každého účastníka. Cena startovného pro maraton i půlmaraton je 1200,- Kč. Za Young guns maraton závodníci zaplatí polovinu. Kdo si však pohlídá promo nabídky v rámci spřátelených závodů, akcí partnerů apod., může na startovném velmi ušetřit. Stačí jen sledovat náš web. Maximální počet závodníků, kteří se mohou do závodu přihlásit, je stanoven na 800. „Z důvodu zajištění bezpečnosti jsme museli určit tento limit, proto by závodníci neměli s přihlášením váhat. Volná místa kvapem ubývají, byla by škoda, nechat si ujít tuto jedinečnou, a v Čechách bezesporu ojedinělou, sportovní událost,“ vysvětlují početní kvótu pořadatelé závodu.

Více zde: http://www.icemarathon.cz/cs/

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

18. 12. 2015 / Závody / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »