TdF 2013: 9. etapu vyhrál z úniku Daniel Martin

Dnešní nejtěžší Pyrenejská etapa letošní Tour de France přinesla mnoho nového. Především ukázala na jistou krizi (pravděpodobně jen v této etapě) v týmu SKY, kdy na sérii úniků a pokusů o roztrhání pelotonu téměř na začátku závodu dokázal reagovat jen Christopher Froome a bez pomoci týmových kolegů, kteří nabrali velkou ztrátu, musel spoléhat celou etapu jen sám na sebe a ostatní týmy. Richie Porte, který byl ještě včera v průběžném pořadí druhý, dnes ztratil cca 18 minut na prvního jezdce v cíli. Týmu SKY také rozhodně nepřidal pád Petera Kennauha po 10 kilometrech, do cíle dojel se ztrátou 23 minut.

Na čele pelotonu se pak střídalo velké množství týmů. Velmi intenzivně udával tempo např. tým Garmin – Scharp a Movistar, za nimi se držel Chriss Froome, Roman Kreuziger a Alberto Contador i ostatní jezdci z týmu Saxo-Tinkoff.

Po prvním výraznějším stoupání peloton ještě více prořídl a mnoho jezdců ztrácelo kontakt. Mezi nimi byl i Cadel Evans, tuto skupinu (s Froomem) však dokázal ve sjezdu a poté na rovině na 114 kilometru dojet. V té době se od této skupiny odtrhli uprchlíci s převahou belgických cyklistů (včetně Jana Bakelantse).

35 km od konce pak následoval rozhodující únik, který tentokrát vydržel až do konce celého závodu. V náročném stoupání vystartoval právě Daniel Martin z Garmin – Scharp a Jakob Fuglsang z týmu Astana. Několik kilometrů před koncem již bylo jasné, že větší skupina za nimi je už nemůže dojet a o vítězství rozhodl spurt mezi těmito dvěma jezdci, rychlejší Martin zvítězil.

Všichni velcí favorité nakonec dojeli pohromadě a všechny cyklisty čeká zítra den volna, který mohou využít k potřebné delší regeneraci. V úterý se přesunou na území Bretaně a Normandie k téměř 200 km dlouhé rovinaté etapě.

Pořadí 9. etapy Tour de France 2013

1. MARTIN DANIEL (GRS): 04h 43′ 03“
2. FUGLSANG JAKOB (AST): 00′ 00“
3. KWIATKOWSKI MICHAL (OPQ): 00′ 20“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHISTOPHER (SKY): 36h 59′ 18“
2. VALVERDE ALEJANDRO (MOV): 01′ 25“
3. MOLLEMA BAUKE (BEL): 01′ 44“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

7. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »