Valašský HRB: výzva pro 300 odvážných – 1. 6. 2013


ledna
1970

01

Hned tři závody v jednom nabízí první ročník Valašského HRBu. Organizátoři tohoto lesního trialu, který proběhne 1. 6. 2013 v prostředí vsetínských Beskyd, přináší závodníkům tratě v délkách 15, 30 a 50 km. O titul nejrychlejšího „Hrbáče“ se utká 300 závodníků.

Závodní trať je ve všech případech vedena po hřebenu beskydských vrchů a s výjimkou jednoho zabezpečeného přeběhu silnice se běží zcela mimo jakékoli veřejné komunikace, po tzv. Hornovsacké magistrále, která je velmi oblíbeným místem po celý rok. Závod nabízí nádherné prostředí beskydské krajiny plné jedinečných kopců, krásných lesů a dech beroucích výhledů. Díky svému příjemnému profilu a vlnitému terénu je celá trať doslova stvořena pro sportovní nadšence všeho druhu. Zatímco v jarních, letních a příjemných podzimních dnech zde míří turisté, kilometry zde polykají běžci a cyklisté, v zimě se stává doménou vyznavačů bílé stopy.

Až 1700 metrů převýšení

Závod je na základě vzdálenosti rozdělený do tří hlavních kategorií. Největší výzvu představuje běh na 50 km. Závodníci na této trati startují jako první v 9:30 km a následně je čeká 25 km dlouhá trať od Cábu až po Třeštík (chata Celnica). Zde následuje otočka a cesta zpět.  Účastníci této trati se dopředu mohou těšit, že v průběhu závodu, nastřádají do svých nohou více než 1700 metrů převýšení. Limit na doběhnutí činí 8 hodin.

Závod na 30 km startuje v 10 hodin. Od Cábu pak běžce čeká 15 km úsek až na Soláň. Zde je otočka a závodníci běží stejnou trasou zpět. Převýšení na této trati se pohybuje na hranici 925 metrů, limit doběhu u této kategorie činí 5 hodin.

Jako poslední na trať vybíhají závodníci na 15 km. Start proběhne v 10:30, po cca 7,5 km doběhnou na Tanečnici a odtud pak zpět k hotelu Valašský Cáb. Celkové převýšení v průběhu tohoto závodu činí 535 metrů, limit pro doběhnutí je 2,5 hodiny.

Start i cíl: Horský hotel Vsácký Cáb

Start i cíl proběhne u Horského hotelu Vsácký Cáb, který se nachází cca 8 km severovýchodně od města Vsetín. Všem závodníkům, ale také jejich doprovodu, budou k dispozici šatny, toalety, sprchy. Parkování je přímo v místě shromaždiště, tj. u hotelu Vsácký Cáb. Ubytování je možné rezervovat ve zmíněném hotelu, případně lze využít ubytovací kapacity v okolí.

Pouze pro prvních 300 přihlášených

Organizátoři závodu omezili počet na 300 startujících. „Nemáme potřebu uspořádat závod pro masu lidí. I proto jsme si dali limit, že nechceme, aby se letošního prvního ročníku zúčastnilo více než 300 závodníku. Zážitek a dobrý pocit z účasti všech, kteří se rozhodnou přijet a jít běhat, je pro nás prvořadý,“ uvádí Jakub Zámečník, ředitel závodu a jeden z členů občanského sdružení 3THX. Registrace probíhá přímo na www.valaskyhrb.cz. „Přihlašování jsme spustili koncem ledna. Během 14 dní už máme z jedné třetiny závod obsazený,“ uvádí Zámečník.

Startovné od 250 Kč

V částce, která se pohybuje od 250 do 400 Kč (podle data přihlášení) má každý závodník garantováno startovné, podle zvolené délky tratě až 5x občerstvovací stanici během závodu (voda, iontové nápoje, ovoce, čokoláda), v cíli pak jídlo, pivo, nealko. Každý účastník také obdrží památeční triko a mapu závodu.

Program i pro děti

Na den závodu vychází mezinárodní Den dětí. Organizátoři proto pamatovali i na ty nejmenší. V průběhu dne proto bude připravený doprovodný program, tak aby se nikdo z účastníků nenudil. Po skončení závodu je pro ty nejvytrvalejší připravena večerní párty.

Stačí myšlenka?

Závod přináší i menší filosofický rozměr. První ročník je postavený na sloganu „Stačí myšlenka?“. „Věříme, že na počátku všeho stojí vždy myšlenka. Myšlenka, kterou poté následuje touha a odhodlání. Valašský HRB se zrodil podobně.  Pro řadu z nás není tento závod novinkou. V posledních 15  letech se pro nás okolí beskydských kopců stalo místem, kde jsme strávili spoustu krásných chvil. Nejen Hornovsackou magistrálu jsme prošlapali, prolezli a proběhali křížem krážem nesčetněkrát. I přes celou řadu aktivit v zahraničí nás tato krajina učarovala nejvíce. Do těchto míst se vracíme nejčastěji a nejraději. Víkendových, týdenních ale i občasných akcí na jeden den pamatuje naše parta desítky, stejně tak jako naše nohy pamatují ty tisíce našlapaných, naběhaných a nachozených kilometrů. Loni jsme si řekli, že tuto příležitost nabídneme každému, kdo přemýšlí stejně jako my a kdo sdílí naše nadšení pro běh a turistiku, přírodu, lásku k ní a radost z volnosti,“ uvádí Jakub Zámečník. Valašský HRB tak začal psát svou novou kapitolu. Je jen na vás jestli máte dostatek vůle a odhodlání a stanete se jeho součástí.

 

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

8. 2. 2013 / Závody / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »