Prospěšná konzumace ryb

Prospěšná konzumace ryb
30. 5. 2008 Zdraví a výživa

Autor: fv-admin | Přečteno: 12 123x

Rybí maso má v sobě nespočet prospěšných látek, které náš organismus potřebuje, tudíž zabraňuje vzniku závážných onemocnění, chrání náš zrak, zlepšuje náladu a myšlení.

Důležité a potřebné látky obsažené v rybím mase

Ryby také učinně chrání před kardiovaskulárními onemocněními, díky prospěšným omega 3 mastným kyselinám. Tyto kyseliny se dělí na 2 druhy.

  • omega-3 mastné kyseliny živočišného původu (nejvýznamější jsou mastné kyseliny EPA a DHA, které jsou obsaženy zejména v rybím tuku a tučném rybím mase: losos, tuňák, pstruh)
  • omega-3 mastné kyseliny rostlinného původu (kyselina ALA – obsažena například v listové zelenině a v lněném semínku)

Tyto látky dokáží snižovat krevní tlak, můžou pomoci při psychických poruchách a podobně.

K dalším užitečným látkám v rybím mase patří vitamin D a jód. Tyto látky by měly hojně užívat především děti, protože jsou nezbytné pro správný růst, vývoj kostí a jod je důležitý pro správnou funkci mozku. Naopak tyto látky zpomalují stárnutí a zejména mozek udržují ve správném „chodu“.

Odborníci doporučují 3x týdně zařazovat rybí maso do našeho jídelníčku. Díky důležitým látkám a dokázaným výhodám by každý toto množství měl dodržovat. Bohužel je realita zcela jinde. Ve středozemských státech, jako je právě ČR, je konzumace ryb velmi nízká. Nutno však podotknout, jestli by tato zvýšená konzumace nebyla kontraproduktivní nebo dokonce nebezpečná. Je známo, že dovážené mořské ryby neoplývají zrovna nejlepší kvalitou – znečištěná mořská voda obsahuje mnoho radioaktivních látek i těžkých kovů. O kvalitě sladkovodních ryb z našich rybníků lze taky polemizovat a být příliš optimistický zřejmě nehrozí.

Samozřejmě ne každá ryba je stejná. Ryby se rozdělují na sladkovodní a mořské, přičemž mořské ryby obsahují více výše zmíněných látek. Kvůli nízké dostupnosti ryb u nás (mořské ryby jsou u nás jen mražené, přičemž čerstvé bývají samozřejmě mnohem lepší), je problém s menší konzumací ryb, právě díky tomu.

Na druhé straně, v přímořských státech, jako je Japonsko, mají rybu na talíři prakticky každý den a jde to poznat. Dožívají se průměrně mnohem vyššího věku a trpí méně na různé choroby, než lidé v ČR.

Avšak opět opakuji: hodně záleží na původu a kvalitě rybího masa.

Na co si dát při výběru pozor

  • Poslední výzkumy ukázaly, že těhotné ženy by měly jíst rybí maso minimálně kvůli poměrně vysokému obsahu rtuti, které ryby obsahují! Avšak příjem omega-3 mastných kyselin se nemůže omezit, proto se doporučuje vyšší konzumace listové zeleniny nebo třeba ořechů.
  • Určitě mi dáte za pravdu, že rybí maso bývá dost drahé. To je ale většinou známka kvality, proto si dejte pozor na „mimořádné ceny“ rybího masa a „zaručeně kvalitní a čerstvé“ rybí prsty, které jsou jenom z drcených zbytků a s kombinací s osmažením, nám dávají zcela opačný efekt.
  • Rybí maso jen minimálně smažte, dělejte ho v páře nebo na jiné způsoby a podávejte ho spíše jen se zeleninovou přílohou (ostatní přílohy, jako jsou „zdravé“ hranolky, vynechte, teprve pak bude konzumace rybího masa opravdu prospěšná a pomůže vám třeba i v boji s hubnutím)

Na závěr: Rybí maso je opravdu prospěšné, ale musí být splněno mnoho faktorů. Dávejte si pozor na kvalitu a původ masa, můžete také srovnávat ceny v obchodních řetězcích, a tak si udělat dobrý obrázek. Dávejte pozor na koncentraci škodlivých látek v rybách.

POZOR: omega-3 mastné kyseliny a jod NENÍ obsažen pouze v rybách, jak již bylo zmíněno výše.

Dávejte přednost kvalitním mořským rybám nebo čerstvým rybám sladkovodním z ověřeného zdroje.

Prospěšná konzumace ryb – Jeden komentář

  1. lubo napsal:

    Presne toto robim 🙂 Omega 3 bez konzervantov. Este k tomu jedavam hrach…a pre srdce si treba dopriat dlhy spanok…lepsie ked prve zlyhaju klby, slachy ci sila ako srdce.

Napsat komentář

*