Těstoviny

Těstoviny
26. 5. 2008 Zdraví a výživa

Autor: fv-admin | Přečteno: 16 147x

Kdo by neměl rád těstoviny. Pro jejich zajímavé tvary, chutě a pro jejich poměrně vysokou nutriční hodnotu jsou nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku.

Rozmanitost těstovin

Těstoviny nám nabízejí opravdu obrovské množství kombinací. Dají se jíst s rajčaty, olivovým olejem, rybami, plněné sýrem, s různým masem nebo v polévkách. Jsou velmi oblíbené díky jednoduchosti v přípravě. Většinou stačí pár minut, takže si na nich můžeme velmi rychle pochutnat. Mají i zajímavé tvary: kolečka, vruty, trubičky, provázky, obdélníky, písmenka, atd…

Hodně odborníků na zdravou výživu těstoviny doporučuje díky jejich vysoké nutriční (výživové) hodnotě a relativně nízkým počtem kalorií (co se týká samozřejmě objemu, protože zároveň zasytí), takže jsou ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout (pozor ale na omáčky, které se podávají s těstovinami!). Konzumace vhodných těstovin může také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, protože vám zabrání „nacpat se“ živočišnými produkty. Nejenže pomáhají při hubnutí, ale i pro sportovce jsou velmi užitečné, kvůli správnému obsahu sacharidů, proteinů a vitaminů, přitom mají velmi nízký obsah tuku (pozor na některé značky!).

Když jsem však zmínil, že mají perfektní nutriční hodnotu, kriticky záleží na typu těstovin. Většina se vyrábí z pšenice a obsahují lepek. Některé jsou vaječné, to je typicky česká varianta, která má více kalorií, a bezvaječné (italské). S ohledem na všechny aspekty je doporučuji nikoliv jako přílohu k jídlu (opět český vynález), ale jako plnohodnotné jídlo. Zároveň vybírejte kvalitní bezvaječné těstoviny. Jako přílohu si můžete udělat rajčatovou omáčku a kombinovat různé druhy koření. Jen je trochu osolte a olej (nejlépe olivový!) přidávejte až po uvaření ve finální fázi přípravy pokrmu.

Historie

Vznikly zřejmě v Číně (1000 př. n. l.?) – odtud je dovezl Marco Polo do Itálie (1292), kde se okamžitě ujaly a byly a jsou, hlavně v Itálii, velmi oblíbené.

Avšak i na Blízkém východě a v Evropě se připravovaly velmi brzo – z těsta je pekly nebo vařily ve vodě. Pár zmínek o těstovinách existuje již od Starého Říma (básník Horatius).

V roce 1740 vznikla v italských Benátkách první továrna na těstoviny.

Výroba

Těstoviny (tradiční) jsou z nekynutého a nekypřeného těsta, které se připravuje z pšeničné mouky. Tato mouka obsahuje velké množství pšeničného lepku, bílkoviny, vody a vajec. Samozřejmě existují i bezvaječné těstoviny, jak jsem zmínil výše, které jsou v mnoha ohledech vhodnější.

Těsto se lisuje, potom se vysuší, chládne a nakonec balí. Když si těstoviny poté koupíme, tak je určitou dobu uvaříme a můžeme podávat.

Některé druhy

Plněné

  • Tortellini: těstovinové taštičky, ve kterých je maso nebo sýrová náplň.
  • Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
  • Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
  • Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.

Neplněné

  • Spaghettini: velmi tenké špagety.
  • Fettuccine: široké nudle.
  • Tagliatelle: širší dlouhé nudle.
  • Makkaroni: široké roury.
  • Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
  • Fusilli: vřetena.
  • Gnocchi: noky.

Polévkové

  • Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
  • Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
  • Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména u dětí.
  • Anellini: malé kroužky.

ZDROJ (Druhy těstovin): cs.wikipedia.org

Co dodat, těstoviny jsou velmi oblíbenou a prospěšnou potravinou, ale není moc vhodné jimi nahradit ostatní přílohy a je lepší je konzumovat spíše v menších množstvích a hledět na kvalitu a výrobce dané těstoviny.

Napsat komentář

*