Léčivé rostliny a koření

Léčivé rostliny a koření
4. 3. 2011 Zdraví a výživa

Autor: Pavel | Přečteno: 7 907x

Léčivé rostliny obsahují látky, které se používají k léčení lidí a zvířat. Pomáhají hojit rány, léčit některé nemoci, snižovat teplotu, usnadňovat odkašlávání apod. Mezi nejznámější léčivé rostliny patří čaje, podběl, maliník, lipový květ, šípek, divizna, …

Zpracovávají se ve farmaceutickém průmyslu a kosmetickém průmyslu. Chemickými úpravami z nich lze vyrábět léky, krémy, zubní pasty, šampóny.

Některé léčivé byliny: máta, fenykl obecný, kosatec, šalvěj, pampeliška, zelený čaj, kozlík lékařský, jitrocel kopinatý, kostival lékažský, čekanka obecná, přeslička rolní.

Koření, v minulosti vyvažováno téměř zlatem, je dnes již nedílnou součástí pokrmů.

Druhy koření:

Podle původu:

  • 1. Tuzemské – kmín, tymián, majoránka
  • 2. Cizokrajné – většinou z jihovýchodní Asie

Podle použitých částí rostliny:

  • Podzemní část rostlin – zázvor, kurkuma, puškvorec
  • Kůra – skořice
  • Listy nebo celé rostliny – bobkový list, majoránka, tymián, šalvěj
  • Květy – hřebíček, šafrán, chmel
  • Plody – pepř, kmín, koriandr, paprika, vanilka
  • Semena a součásti semen – hořčice, muškátový květ, ořech, …

 

Napsat komentář

*