Životní styl Zero Waste

Tu limonádu si dám bez brčka, aneb životní styl Zero Waste. Existence bez zbytečného odpadu je životní styl, který v roce 2008 začala propagovat americká bloggerka Bea Johnson. Dopracovala se k neuvěřitelnému výsledku. Její čtyřčlenná domácnost vyprodukuje za celý rok pouhou jednu sklenici směsného odpadu. Inspirovala mnoho lidí a vytvořila hnutí, k němuž se hlásí i Česko v podobě platformy Zero Waste Česko. K projektu se připojila i herečka a fotografka Andrea Růžičková.

Pokud nám není naše příroda lhostejná měli bychom se o ní starat a je třeba začít u sebe. Vyhýbám se potravinám v plastových obalech, ale i já chybuji. I kdyby se každému z nás povedlo omezit zbytečný odpad na polovinu, mělo by to obrovský dopad celoplošně. Projekt Zero Waste Česko je skvělý, tato myšlenka sílu šířit se jako kulový blesk, říká herečka a fotografka Andrea Růžičková.

 

Česko bez obalu

Zero Waste představuje životní styl, jehož zastánci se snaží nevytvářet zbytečně odpad, který již nejde dále recyklovat nebo kompostovat. Vyhýbají se používání jednorázových potřeb a plýtvání: od jídla, přes hygienické potřeby až po oblečení nebo nábytek. Proč to všechno? Pochopíte, když si zaletíte ve větrných dnech na pláž na malebný thajský ostrůvek. Čeká Vás koupel ve vlnách igelitových tašek, PET lahví, brček, plastových vidliček a jiného odpadu. Smutný pohled. V poslední době se navíc hojně diskutuje o novém plastovém „kontinentu” v tichomoří, jehož rozsáhlost všechny překvapila. Rozlohou hravě obsáhne celé Německo, Francii a Španělsko dohromady. Přitom se nejedná jen o estetický problém. Odpad postihuje živočichy a má rozsáhlé dopady na kvalitu životního prostředí. „Největší problém je, že plast se nerozloží, jen se rozpadne na menší a menší částice, takzvané mikroplasty, které máme nejen ve vodě, ale i v půdě nebo soli,” říká Jana Půlpánová, environmentalistka a propagátorka platformy Zero Waste Česko.

 

Začni sám u sebe

Průměrný Čech vyprodukuje každý týden 6 kilo odpadu a pouhé 2 % z tohoto množství se recyklují. Většina obsahu našich popelnic končí na skládkách, v podobě mikročástic se dostává do půdy, vody, zvířat a jako bumerang se zas vrací k nám. Jedna z cest, jak s tím bojovat je nečekat na výtku shora, ale začít u sebe. Zapojit se do výzvy “Já jsem tou změnou” není těžké. Stačí při nákupu přemýšlet, zda opravdu potřebuji ovoce se slupkou zabalit ještě do sáčku. Nákup si mohu odnést ve své vlastní plátěné tašce, limonádu vypiji ze sklenice a ne brčkem. Na kávu s sebou si mohu nosit vlastní šálek, stejně tak pitnou vodu si mohu natočit do své láhve a nakonec i to brčko mohu mít své a designové.

 

Na nákupy chytře

Nakupovat v supermarketu bez obalu je docela oříšek. Jak na to, radí Jana Půlpánová: “Inspiraci, jak získávat potraviny bez obalů jsem nemusela hledat daleko, stačilo se inspirovat mojí babičkou. Měla zahrádku, kde si většinu jídla vypěstovala, nakupovat chodila na trh a k sedlákovi a co neměla, si vyměňovala se sousedy.“ Takový životní styl lze praktikovat i dnes. Stačí se rozhlédnout, kde v sousedství je jaký farmář, mnozí nabízejí i pravidelný dovoz bedýnek. Existuje mnoho komunit a FB skupin pro výměnu přebytků ze zahrádky a v neposlední řadě již máme i pár bezobalových obchodů. Stačí se jen vybavit dózami a navážit si potravin kolik zrovna potřebujete. “Před tím, než vyrazím na nákup, si ledničku a spíž vyfotím na mobil, abych si v prodejně připomněla, co doma mám. Dávám přednost lokálním, sezónním a rostlinným produktům, šetrnějším k přírodě. Mám nejen dobrý pocit, že vytvářím minimum odpadu, ale navíc tak získám kvalitní suroviny o nichž vím, odkud pocházejí,” dodává Jana Půlpánová.

 

Bez obalu prakticky

Jak si poradit s věcmi každodenní spotřeby, jako jsou vatové tyčinky, odličovací tampony, dámské hygienické potřeby aj., které jednoduše chceme používat, ale neumíme je bez obalu obstarat? Na vše existuje řešení. Vatové tyčinky se prodávají i s papírovou nebo bambusovou tyčinkou, odličovací tampony si jednoduše můžete uháčkovat nebo pořídit textilní, tedy pratelné. Stejně tak dámské hygienické potřeby se jako jednorázové nabízejí z biobavlny (bez plastu) nebo textilní. Komu vyhovuje, může používat opakovaně použitelný menstruační kalíšek. Nezapomeňte na kosmetiku, která se dá dnes také sehnat už v tuhé bezobalové formě.

 

Jsem v pořádku

Zero Waste Česko je neziskový projekt, který funguje na základě podpory a dárcovství. Čerpá jak od firemních partnerů, jež jsou v bezobalovém smýšlení mistry – jako třeba společnost Klean Kanteen, jejíž specialitou jsou právě znovupoužitelná brčka, láhve a nádoby na celý život, tak od jednotlivců. Ten, komu není příroda lhostejná a rád by se podílel na změně, se může zapojit do aktuální kampaně www.jsmevporadku.cz

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Klean Kanteen

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

23. 10. 2018 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »