Recept: Hráškovo-špenátová polévka

Recept: Hráškovo-špenátová polévka
29. 4. 2017 Zdraví a výživa

Autor: fv-admin | Přečteno: 1 127x

Pokud si budete chtít uvařit nějakou zdravou svačinku či večeři po doběhnutí, vyzkoušejte tuto vynikající zelenou polévku.

Co budete potřebovat

  • 300 gramů mraženého nebo čerstvého zeleného hrášku
  • 200 gramů mraženého nebo čerstvého špenátu
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky – bazalka, pažitka, petržel či máta atd.

Postup je jednoduchý

Hrášek a špenát si rozmixujete (můžete rozmixovat až po uvaření, já to mám raději takto), zalijete trochou vody podle toho, jak moc hustou polévku chcete a dáte vařit. Tím, že jsou suroviny rozmixované, bude vaření trvat naprostou chviličku. Přiveďte k mírnému varu, přidejte špetku soli, pepře, 1 bobkový list a rozšlehané vajíčko. Za minutku po převaření je hotovo a může se podávat.

Na talíři polévku ozdobte trochou čerstvé pažitky nebo jiné bylinky, kterou máte rádi.

Tuto jednoduchou polévku zvládne úplně každý za méně než 10 minut.

Dobrou chuť!

Proč je tato polévka přínosná pro běžce

Špenát je zdrojem železa (stejně jako červená řepa), betakarotenu, vitamínu K, draslíku a samozřejmě chlorofylu. Všechny tyto látky jsou pro zdraví člověka klíčové, a pro běžce obzvlášť: železo a chlorofyl pomáhají budovat krev, draslík je důležitý pro regeneraci svalů.

Zelený hrášek pak obsahuje hodně vápníku a hořčíku, oba prvky jsou důležité pro správnou stavbu kostí. S vejcem do polévky přidáte kupu dalších užitečných látek jako vitamíny řady B či kvalitní bílkoviny. Tím, že se polévka vaří opravdu jen chviličku – jde spíše o ohřátí – se také zachovávají některé důležité vitamíny, které by dlouhým varem byly zničeny.

Napsat komentář

*