Ženy a běh: Jak zůstat i při běhu v bezpečí

Ženy a běh: Jak zůstat i při běhu v bezpečí

S pěkným počasím vyráží do terénu i spousta žen-běžkyň. Aby ne, vždyť večerní teplé počasí přímo láká k aktivnímu pobytu v přírodě. V souvislosti s tím jsme se však v naší škole sebeobrany setkali s množstvím případů, kdy byly osamělé běžkyně terčem obtěžování nejrůznějších individuí. Dali jsme proto dohromady následujících devět rad pro ženy, které se tomuto krásnému sportu věnují.

Neběhejte se sluchátky

Sluchátka v uších znamenají, že sluchem nevnímáte své okolí. Násilník se k vám může zezadu přiblížit až na dotek, a vy o tom nebudete mít ani tušení. Sluchátky se dobrovolně připravujete o jeden ze smyslů a pro případného násilníka jste tak snadnější kořist. Když si násilníka všimnete včas, můžete udělat to, co umíte velmi dobře – utéct. V momentě, kdy je útočník u vás, to již tak snadno nepůjde.

Všímejte si okolí

Sledujte okolí a všímejte si podivného chování. Pokud na běžecké trase uprostřed ničeho bude postávat chlapík, který není v běžeckém, a naopak má na sobě velkou bundu nebo ruce za zády (co v nich asi drží?), asi tam nešel běhat. Co tam dělá? Jistě, může mít legitimní důvod, přesto je dobré zůstat ostražitá. To nejhorší, co můžete udělat, je ho ignorovat, těsně proběhnout kolem něj a následně se k němu otočit zády.

Poslouchejte svou intuici

Někdo se vám na první pohled nezdá, ale je vám blbé se mu okatě vyhnout? Zapomeňte na to, že nechcete být nezdvořilá, a dotyčnému se klidně obloukem vyhněte. Šestý smysl je kamarád a vyplatí se na něj spoléhat. Pokud to je slušný muž a vy jste se spletla, pochopí to. Pokud to je násilník, bude ihned vědět, že o něm víte a jste připravena. Pokud zareaguje pohybem k vám, víte okamžitě, na čem jste – a přichází chvíle ukázat, jak rychle umíte běžet.

Znejte své trasy

Zkuste na chvíli myslet jako násilník. Jaké místo je vhodné pro přepadení osamělé běžkyně? Takové, kde se jde snadno ukrýt a zaútočit na poslední chvíli, odkud nelze příliš utéct a kde je malá šance dovolání se pomoci. Typicky podchody, podjezdy, úzká místa zarostlá křovím atd. Podívejte se na vaše běžecké trasy tímto úhlem pohledu a zapřemýšlejte, zda-li se nejde kritickým místům vyhnout.

Nesdílejte své běhy veřejně

Pokud sdílíte své běhy veřejně, je to pro možné útočníky něco jako pozvánka. Zpravidla se ve vašich bězích dá vysledovat pravidelnost, jak v časech, tak trasách. Pak už není nějak těžké vybrat si konkrétní běžkyni, připravit past a čekat.

Měňte trasy a časy běhů

I pokud svoje běhy nesdílíte na síti, pokud to alespoň trochu jde, měňte nepravidelně časy i trasy běhů. Sledovat vás někdo může nejen na síti, ale i v reálném světě. Odpozorovat vaši rutinu je otázkou dnů; případnému útočníkovi pak stačí si na vás doslova počkat.

Změna šatníku nepomůže

Drtivá většina pachatelů útoků se sexuálním podtextem se nerozhoduje podle atraktivity jejich oběti nebo toho, jak moc sexy je oblečená. Sexuální útok je aktem moci a nadvlády a se sexuální přitažlivostí zpravidla nemá nic společného. Změna šatníku od elasťáků k vytahaným teplákům vám proto nijak nepomůže.

Když se to stane, bojujte

I když mnohokrát (a zpravidla od mužů) uslyšíte, že jako žena nemáte proti muži šanci, nevěřte tomu. Pokud i přes preventivní opatření dojde k útoku, bojujte. Křičte, kopejte, vrazte útočníkovi prsty do očí. Udělejte cokoliv, aby to měl útočník těžší. Statistiky hovoří jasnou řečí – pokud se žena brání, má mnohem vyšší šanci, že nedojde ke zranění. Nejhorší následky i zranění si odnesou ženy, které zůstanou pasivní.

Vybavte se

Pokud se chcete vybavit nějakou pomůckou, kupte si pepřový sprej. Je lehký a účinný. Na trhu jsou i firmy, které vyrábí spreje přímo pro sport (nemusí se držet v ruce, navlékají se na ruce). Kupte si dva, jeden si v klidu vyzkoušejte na nějaký terč (hadr na stromu apod.) – jak se ovládá, kde má pojistku, jak daleko dostříkne atd., jak se sním trefuje. Pozor: pokud bude foukat, je u všech typů velké riziko zasažení sebe sama.

Autor článku: Pavel Houdek
Hlavní instruktor projektu www.moderni-sebeobrana.cz

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »