Kipchoge, Desisa a Tadese se pokusí o maraton pod 2 hodiny

Kipchoge, Desisa a Tadese se pokusí o maraton pod 2 hodiny

Berlínská Braniborská brána, bostonský Heartbreak Hill, londýnská Temže, visutý Verrazano – Narrows Bridge v New Yorku a široké panorama Michiganského jezera – to jsou ikonická místa nejznámějších maratonských tratí na světě. Každý rok tisíce běžců tvrdě trénují, aby je pokořili – a musí přitom počítat nejen výzvou uběhnout 42 kilometrů, ale i s počasím a dalšími podmínkami, které jsou pro danou trať typické.

Většina se spokojí s udoláním vzdálenosti, ale Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa a Zersenay Tadese, běžci z cílevědomého Nike Breaking2 projektu, mají smělejší cíl. Plánují uběhnout maraton pod dvě hodiny a získat tak svatý grál všech běžců.

Když se řekne maraton, málokdo si asi představí řvoucí motory a nadšené davy na tribunách, ale velké cíle vyžadují netradiční přemýšlení. Tým Breaking2 se tak přesunul z tradičních městských běžeckých tras na automobilovou závodní trať, symbol rychlosti.

Snaha najít ideální lokalitu pro trénink byla ovlivněná velmi specifickými podmínkami. V úvahu se musela vzít například nadmořská výška, teplota a vlhkost a tlak vzduchu. To všechno s jediným cílem – optimalizovat podmínky pro běh.

Po zvážení různých lokalit po celém světě se tým Breaking2 přesunul na 2,4 km dlouhý okruh v Autodromo Nazionale Monza poblíž italského městečka Monza. Lokalita v zásadě splňuje všechny podmínky. Teplota se pohybuje kolem 12 stupňů a tlak nasycené páry kolem 12mmHg.  Navíc tady často bývá zataženo, takže se běžci nemusí potýkat s horkem a vzdušné proudy jsou díky poloze kryté stromy relativně stabilní.

Ideální podmínky samy o sobě samozřejmě nezajišťují prolomení bariéry dvou hodin. Délka okruhu, povrch a nadmořská výška jenom doplňují další kritéria, která jsou nezbytná ke splnění cíle.

Další podmínky zahrnují například:

  • Asfalt – asfalt je pro běžce ideální povrch a trať v Monze má ideální konzistenci.
  • Profil trati – okruh nabízí lehké, rovnoměrné stoupání.
  • Délka – trať s délkou 2,4 km je ideální pro trénink rozvržení tempa, hydratace a práce support týmu .
  • Počasí – analýza dat za posledních 6 let z Monzy a dat z nejrychlejších maratonů ukázala, že podmínky zde jsou ideální pro dosažení vrcholného výkonu.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »