Tip na výlet: Stříbrnice (Staré Město) – Kralický Sněžník

Tip na výlet: Stříbrnice (Staré Město) – Kralický Sněžník

Dnes Vám představím tip na skvělou horskou tůru, která je dlouhá jen přibližně 7 kilometrů, zato pořádně náročná. Pokud se totiž na trasu vydáte, čeká Vás přes 900 výškových metrů stoupání na nejvyšší vrchol Kralického Sněžníku – Kralický Sněžník (1424 metrů nad mořem). Kousek před cílem trasy navíc pramení řeka Morava, tzn. sesbíráte dvě důležité turistické mouchy jednou ranou. Pokud jste zde ještě nebyli, vřele výlet doporučuji. Vzhledem k obtížnosti terénu a profilu se tato trasa nehodí moc na běh, a už vůbec ne na kolo, takže absolvovat ji hezky pěšky je nejjistější.

Trasu jsem šel několikrát v létě i v zimě (naposledy na konci minulého roku), a pokaždé má své nezaměnitelné kouzlo.

Start ve Stříbrnici za Starým Městem

Zdroj: Mapy.cz

Na pověstný Kraličák lze sice dojít i z jiných stanovišť (například z Dolní Moravy, kterou nedávno proslavila turisticky oblíbená Stezka v oblacích). My jsme se však vydali ze Stříbrnice, což je nejkratší cesta, přes kterou se lze na vrchol dostat.

Zaparkujete ve Starém Městě, pokud se chcete více projít, poté zamíříte do Stříbrnice nebo rovnou zastavíte v této obci. Parkovat můžete na vyznačených parkovištích, většinou u lanovek.

Dojdete na konec vesnice, odkud vede značená lesní cesta ke sjezdovkám na chatu Orlí hnízdo a Návrší (je zde také přírodní studánka, jež je však často vyschlá). Hned začátek trasy je poměrně náročný, ale hlavní výšlap vás teprve bude čekat. Od těchto dvou chat za necelé 2 kilometry se dostanete na hřeben, který vás zavede přímo na Kraličák.

Už při cestě od chatek je počasí velmi zrádné – jak je patrné z fotografií, z minuty na minutu může být větrno, mlhy, oblačnost… A další chvilku téměř čistá obloha bez mráčků.

Zdroj: Mapy.cz

Pramen Moravy, soška slůněte, vrchol Kralický Sněžník

Na této relativně krátké trase se můžete tedy těšit jak na samotný vrchol v cíli, tak další oblíbený bod – pramen Moravy (studánka), v němž můžete doplnit tekutiny. Právě v tomto pohoří řeka Morava pramení, ne v nedalekých Jeseníkách, jak si často lidé myslí.

Velmi oblíbeným bodem je i socha malého slůněte, který Kralický Sněžník střeží. Nachází se kousek od pramenu Moravy směrem k vrcholu vedle trosek bývalé turistické chaty. Těžko si již dnes představovat, že v takových těžkých podmínkách i někteří lidé žili dlouhodobě.

Nedaleká, ale náročná cesta se každému vyplatí – pokud budete mít jen trochu štěstí na počasí, užijete si nádherných panoramat a rozhledů na polskou stranu, na Praděd a další hory Jeseníků.

Na vrcholu Kraličáku panují téměř vždy velmi extrémní podmínky. Zrovna naposledy (fotky v tomto příspěvku) jsme tam šli za silného mrznoucího větru, který pocitovou teplotu srážel hluboko pod bod mrazu.

Cesta zpátky

Cesta zpátky je poměrně snadná, až na možné rozmary počasí. Na zpáteční cestě po sestoupení z hřebenu jsme se vrhli po modré značně trochu delší cestou nazpět do Stříbrnice. Na této cestě můžete zastavit u zastřešeného Adélina pramenu či kaple Panny Marie.

 

Doporučuji si vzít kvalitní zimní oblečení a jít samozřejmě ve více lidech. V zimě se vydejte na cestu jen pokud je hřeben přístupný – rozhodně se na tuto trasu nevypravujte, pokud je zvýšené nebezpečí výskytulavin.

Napsat komentář – zatím pouze jeden komentář

16. 2. 2017 / Trasy a výlety / Autor: fv-admin

Tip na výlet: Stříbrnice (Staré Město) – Kralický Sněžník – Jeden komentář

  1. Ivo napsal:

    Túra se správně píše pouze s ú – jedná se o přejaté slovo, a jako takové se píše s čárkou nad u. 🙂

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »