Běhání v zimě – bez kvalitního oblečení se neobejdete

Běhání v zimě – bez kvalitního oblečení se neobejdete

Zamilovali jste se do běhání v příjemných jarních či letních slunečních paprscích? Není důvod pověsit tohoto koníčka přes zimu na hřebík, i zimní období má své kouzlo. Klíčové je pouze dobře se obléci, aneb neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený běžec.

V zimě se setkáte jak s blátem, deštěm a studeným větrem, tak hlavně po ránu a večer se silnými mrazy, někdy v lednu a v únoru dokonce celodenními. Je dobré se na tyto varianty dobře připravit.

Vhodná skladba oblečení na zimu

Doporučujeme si při oblékání na sport osvojit jednoduché pravidlo: Oblékejte se tak, jako by venku bylo o osm stupňů více. A také buďte flexibilní, protože i přesto se může stát, že vám bude zkrátka zima nebo teplo, pokud se pocitová teplota výrazně liší od hodnoty na teploměru. Je proto dobré vzít si jednu vrstvu navíc a přinejhorším ji mít kde schovat.

Preferujte vždy oblečení, které vás ochraňuje před nepříznivými venkovními vlivy (déšť, mráz) a zároveň se vyznačuje dostatečnou prodyšností a „funkčností“, protože k jeho úkolům také patří odvádět pot co nejrychleji od těla. V podpaží či na rukávech by měly být trička, mikiny a bundy opatřeny větracími oblastmi, které odvádění nadbytečného tepla zajistí.

Nezapomínejte na reflexní prvky při běhání za horší viditelnosti!

Jak se obléci kolem 0 stupňů Celsia

Jedná se ještě o relativně příjemnou teplotu, v níž byste neměli zápasit s horkem nebo se zimou. Ve většině případů totiž na horní část těla stačí 2 vrstvy, i za deště nebo větru:

  • První vrstva – funkční triko s krátkým / s dlouhým rukávem, může být i speciální kompresní termotriko
  • Druhá vrstva – běžecká mikina či vesta; nebo za deště a silného větru raději vyměnit za kvalitní běžeckou bundu

Na nohách bohatě postačí funkční legíny či kalhoty. Nepodceňujte ani výběr kvalitních ponožek, které jsou schopné odvádět pot od chodidel a hlavně chránit kotníky – v zimě velmi citlivá a exponovaná místa. V ideálním případě si na zimu kupte silniční boty ošetřené nepromokovaným goretexovým povrchem s hrubším profilem podrážky. Případně si vezměte trailové boty, které by těmito parametry měly disponovat automaticky. Co se týká dalšího vybavení (spodní prádlo, čelenka …), informace najdete v jiném článku o podzimním běhání.

Jak se obléci do mrazů do cca -15 stupňů Celsia

Pro většinu z nás je minus patnáct maximem, v němž můžeme běhat, pokud tedy nebydlíme vysoko na horách. Jestliže takový mráz zavítá i níže, doporučuji věnovat danou tréninkovou jednotku kompenzačním sportům nebo klusu na běhátku – především pro začátečníky není běh v těchto mrazech příliš vhodný.

Měly by stačit 3 svrchní vrstvy:

  • První vrstva – funkční triko s dlouhým rukávem, může být i speciální kompresní termotriko
  • Druhá vrstva – běžecká mikina (má za úkol co nejvíce odizolovat teplo těla od okolí)
  • Třetí vrstva – kvalitní běžecká bunda, která je nepromokavá a větruodolná (má za úkol tělo chránit před vnějšími vlivy)

Doporučujeme kvalitnější legíny + na ně nepromokavé kalhoty (dvě vrstvy). Případně investovat do zimních termokalhot. Kromě běžeckých bot popsaných výše není špatné vybavit se funkční šálou, čepicí a při extrémních mrazech maskou.

Běžecká bunda jako nejdůležitější vybavení na zimu

Za nejuniverzálnější součást běžeckého zimního šatníku považujeme kvalitní bundu. Potřebujeme ji jak do 0 stupňů vesměs na podzimní běhání, tak do mrazů.

běžecká bunda NIKE SHIELDRUNNER JACKET

Například bunda Nike Shield Runner Jacket (existuje i dámská varianta se stejnými parametry) s kapucí může být dobrou volbou, protože naplňuje všechny aspekty, které jsme v článku zmínili. Obsahuje reflexní prvky, díky využitým svrchním materiálům je nepromokavá i větruodolná. Zároveň konstrukce vnitřní výplně respektuje exponovaná místa, v nichž vzniká největší teplo, množstvím odlehčení. Zipy v podpaží a na zádech pak pomáhají ještě lépe odvádět teplo. Využitím ergonomických švů bunda nebrání v pohybu tam, kde nemá.

Všechny běžecké bundy či vesty od značky Nike se vyznačují podobnými charakteristikami a lze je koupit ve specializovaných běžeckých e-shopech.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »