Nevěšte běhání na hřebík, zapomeňte na (pod)zimní spánek

Nevěšte běhání na hřebík, zapomeňte na (pod)zimní spánek

Určitě to znáte. Někdy je potřeba se k běhání přemlouvat, zvlášť kvůli počasí a stále více zkracujícímu se dni. A někdy se prostě jen „nechce“. Stojí však za to překonat toto období a s běžeckým úsilím vydržet, učiní vás to po všech stránkách lepšími a odolnějšími nejen ve sportu.

Bohužel mnoho běžců právě v tomto období kapituluje, vyvěsí bílou vlajku a zapomene na krásné prožitky, které díky běhání a sportování na jaře a v létě prožili. Místo toho si po práci zapnou televizi nebo se jdou „zformátovat“ s přáteli do nejbližší hospůdky, pokud tedy zrovna nejsou hospody, restaurace a bary kvůli pandemii COVID zavřené nařízením vlády.

Často jsou běžci jen omámeni vlastní pohodlností, přitom se stačí v tomto období jen trochu více motivovat a všechno úsilí se mnohonásobně vrátí. V tomto článku představíme nejčastější výmluvy, které občas škádlí snad každého sportovce, ale které jsou většinou iracionálního původu a zdá se, že také trochu malicherné. A poradíme pár tipů, jak s nimi zatočit.

Nemám dnes na trénink čas

Tuto výmluvu zná každý – je nejpohodlnější se vymluvit zrovna na práci nebo na rodinné povinnosti. Běžec může postupně lehce dospět k tomu, že nemá čas vlastně každý den.

Jaké je nejlepší řešení? Několik dnů v kuse si psát harmonogram dne, co vše se za ten či onen den stihlo. Možná ke svému překvapení zjistíte, že jste naopak měli poměrně dost času, ale strávili jste jej dosti neefektivně při činnostech, které vás stejně nebaví a nic nepřinášejí: koukání do internetu, na sociální sítě a podobně.

Přesně do těchto prázdných míst je vhodné včlenit trénink a předem si jej na tento čas naplánovat. Po všech nejdůležitějších povinnostech se vyplatí stanovit si sport jako jednu z priorit, pokud chcete na sobě vidět benefity, které vám může přinést.

Únava před běháním

Je empiricky odzkoušeno, že sportovcům nejvíce vadí zvednout se, připravit se na trénink a vyběhnout. Jakmile jsou na trati, již žádné podobné pocity nezažívají, právě naopak. Vyplavující se adrenalin či hormony, které se při běhu produkují, působí jako kýžená vzpruha, která dodá běžci později více energie, než měl předtím. Stejně tak to můžete mít před návštěvou posilovny – nejprve se vám nechce, ale přitom po cvičení odcházíte jako znovuzrozený.

Poradíme jednoduchý tip: večer před tréninkem si nachystejte všechno potřebné oblečení a výbavu na jedno místo. Ať nemusíte před tréninkem složitě přemýšlet a lítat po celém bytě, kde a co máte schované. Mějte vše při ruce, rychle se oblečte, nad ničím extra nepřemýšlejte a prostě vylezte z bytu a začněte se hýbat. Úspěch zaručen.

Nuda při tréninku

Nuda o sobě dá vědět při stereotypním tréninku – mnoho běžců běhá stále dokola tutéž trasu. To by unudilo časem každého a sebelepší muzika v uších na tom nic nezmění.

Často měňte trasy, vzdálenosti i intenzitu, kterou běžíte. Zařaďte do běhů úseky, běžeckou abecedu, fartleky, udělejte si trénink co nejzajímavějším. Největším motivačním prvkem, proč vyběhnout, pokud bojujete s únavou či nudou, je zkrátka běžet krásným lesem, nějakou tajnou stezkou, kterou znáte jen vy. Pocit, kdy si užíváte každý moment na trase. Věřte nám, budete se na tyto úseky těšit a bude vám úplně jedno, kolik budete mít zrovna minut na kilometr.

Špatné počasí a tma

S tmou asi nic moc neuděláme – po změně času bývá tma velmi brzo. Pokud není jiná možnost než běžet za světla, někomu vyhovuje běhat s čelovkou po cestách, kde nejezdí auta, a kde mají i za nízkého osvětlení o všem přehled. Jiný si zase pořídí běžecký pás domů a pár dnů v týdnu odtrénuje na něm, pokud není zbytí.

Rotoped či běžecký pás je dobré řešení i za špatného počasí a mnoho lidí jej využívá často. Na druhou stranu se najde i spousta takových, které to na běhátku prostě nebaví, protože jsou ochuzeni o čerstvý lesní vzduch a přirozený pohyb v prostoru, což právě na běhání mají rádi. Nákup běžeckého pásu tedy není vždy řešením, zamyslete se nad tím, zda nebude jen zbytečně v obýváku zabírat místo.

Je také pravda, že běhat lze téměř v jakémkoliv počasí. Pokud však teplota klesne pod -10 stupňů Celsia, pak je moudré trénink buď vynechat nebo zařadit jinou tréninkovou jednotku (posilovna, plavání, …).

Motivace: proč běhám a proč chci běhat?

Řada běžců rovněž potřebuje jasný cíl, za jakým chtějí běžet. Maraton pod čtyři hodiny, desítka pod čtyřicet minut, cíle mohou být různé. Někdo chce zhubnout 10 kilo, druhý chce být prostě jen na čerstvém vzduchu a užívat si pohybu.

Je jedno, jakou motivaci si zvolíte pro sebe, jestli závodit nebo ne, nebo mít to všechno tak nějak nakombinováno. Ale vždy byste si měli umět upřímně zodpovědět, proč běháte, co vám běhání dává a proč v něm chcete nadále pokračovat. A pokud to tak opravdu vnitřně cítíte, není důvod s běháním přestávat jen proto, že se vám zrovna dneska nechce vycházet z bytu nebo že nesvítí sluníčko a je trochu zataženo.

Napsat komentář – 3 komentářů

Nevěšte běhání na hřebík, zapomeňte na (pod)zimní spánek – 3 komentářů

  1. Šárka napsal:

    Velmi pěkný článek! …“Pocit, kdy si užíváte každý moment na trase. Věřte mi, budete se na tyto úseky těšit a bude vám úplně jedno, kolik budete mít zrovna minut na kilometr“…. To je přesně důvod, proč mě běhání baví!

  2. JANA napsal:

    Dobrý den.V loni jsem se po 30letech vrátila k běhání a musím říct,že jsem z toho měla nádherný pocit,který mě moc nestál než se odhodlat k prvnímu kroku.Kluci co už měli spoustu závodů a bedýnek za sebou tak mě přemluvily ať to zkusím i na závodech.A tak jsem tréninky více zpestřila a těšila se na chvíly kdy se obléknu do blikatátek které jsem za šera potřebovala.Pár závodů jsem dala a musím říct,že i pocit,když jsem si po noční doběhla první 12km mě potěšilo i z posledního místa.Měla jsem o čem si vyprávět.Tak pokud jsem nebyla nachlazená tak jsem běhala krásně ve sněhu.Bylo to moc fajn vyběhávat si na tartanu své stopy.S jarem jsem si plánovala jakým závodem začnu,ale bohužel na koloběžce se mi něco nezdálo a musela jsem k lékaři.Bylo to to nejlepší co jsem pro sebe udělala.Sic od té doby jsem roujela běh s rakovinou,ale i tak věřím,že to bylo to nejlepší co jsem pro sebe udělala.Náročná operace,chemoterapie a potíže mi nedovolily obout boty na běh,ale i tak jsem byla ráda,že jsem se postavily na nohy.Ještě na jipce hned po operaci jsem zjistila,že mi levá noha nefunguje a tak jsem poznala pocit beznadějný,že bych se nemusela na nohy postavit.Až dnes,když po vyhlášení výsledků kdy má 12letá dcerka byla první z dívek v cyklistice jsem si řekla,že bych měla obavy z běhu překonat.Pořád mě hlava říkala,že nato nemám a tak díky tomu,že dcerka bude běhat a dost lidiček kolem mě jsem obula botasky a vyběhla.Popravdě musím říct,že neumím dýchat při běhu,ale dobře vím,že jediné mi pomůžou tréninky.Do práce zatim nemohu,ale vyvětrat si hlavu mohu.Tak jdu do toho.Všem moc přeji,aby neměl rok jako já,ale pokud rok bude končit s tím,že budu mít nová čísla z běhu tak to bude krásnéééééé.

  3. David napsal:

    pro paní Janu : drzim moc pesti a doufam,ze si opet brzy udelate radost behem. Dnes odpoledne az se pujdu probehnout do snehu,tak si na Vas urcite vzpomenu a dam aspon par kroku za Vase zdravi a Vasi radost!
    Clanek peknej, rad si ted takhle neco prectu o behani. Chodim 2.rokem. Jako byvaly fotbalista sem behani bez balonu nesnasel. Dnes na to koukam uplne jinak. Delam to pro sebe,svou fyzicku a sva kila dolu. A taky pro meho madarskeho ohare,ktery se mnou moc rad beha.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »