Nákup běžeckých bot – jak se nenechat napálit

Nákup běžeckých bot – jak se nenechat napálit

Rád bych se podělil o svou další zkušenost. A to s výběrem a nákupem běžeckých bot. Kde? Jak? Kdy? A vůbec jaké? To jsou otázky, které mnohdy spousta běžců moc neřeší. Důležité je uvědomit si, že nákup běžeckých bot není tak složitý, jak se píše na různých běžeckých webech a fórech, kde lidé vášnivě diskutují o tlumení, pronaci a supinaci a o různých technologiích.

Nejprve bych tedy rád uvedl svou zkušenost, kdy jsem začínal běhat. Nic jsem o běhu nevěděl, šel jsem do intersportu a nechal si poradit od „odborníka“ a nakonec si koupil boty Nike za 1600 Kč.

Druhý nákup běžeckých bot byl také v této prodejně, když začínala ta „skvělá“ analýza došlapu na běžeckém páse a odnesl jsem si boty za 4500 Kč při běhání 10 km max.

Při třetím nákupu, který byl v běžecké speciálce, protože jsem si myslel, že tam pracují odborníci, jsem si odnesl botu za 3500 Kč.

A proč to píšu? Bohužel v té době jsem si myslel, že dělám to nejlepší. Ale bohužel v žádném z případů jsem nedostal takové rady, které teď dávám zákazníkům já (pracuji ve sportovní prodejně).

Co dělá zákazník (běžec) špatně?

Kouká na značku – to je asi největší problém začínajících i pokročilejších běžců. Je jedno, že mi bota nesedí nebo cítím nepohodlí. Hlavně, že to je Nike nebo Adidas.

Důvěřuje ostatním – je to super bota? Mám ji a běhá se mi v ní skvěle. To je super, ale to ještě neznamená, že sedne vám.

Cena – myslí si, že čím dražší bota, tím je přece lepší, tím víc vydrží, bude běhat sama.

Co dělá prodavač špatně (a kdy se mu vyhnout)

Zeptá se na barvu – to je vždycky zlo, v případě běžecký boty je to asi úplně to poslední, co je důležité.

Neptá se – začne ukazovat boty a neví, kolik a v jakém terénů běháte, jestli máte nějaké zdravotní problémy.

To nejdražší – sám vám nabídne nejdražší botu a řekne, že pro vás je to nejlepší.

Je důležité, aby běžec věděl, kdy mu prodavač chce opravdu poradit a kdy ho chce jen obrat o peníze. Spousta lidí důvěřuje speciálkám. Bohužel se čím dám tím častěji setkávám s lidmi, kteří nejsou spokojení, když jim někdo, kdo o nich nic neví, doporučí botu podle došlapu, aniž by si ji nasadil na nohu. Takže si myslím, že je jedno, kam pro botu do sportu půjdete, jen musíte vědět, na co si dát pozor.

Jak prodávám já?

Běžecké boty KalenjiVětšinou každému běžci řeknu, že to není o ceně, že nepotřebuje boty za 5 000, aby mohl běhat maratony. Doporučím několik bot (značek), podle toho kde běhá, jak dlouhé tratě běhá, jak často. (Také se nesmí zapomínat, že běžecká bota musí být alespoň o číslo větší.) Nebojte se, noha si sama řekne, kde se cítí nejlépe a kde to prostě sedí. Většinou pak zákazník odchází s botou, kterou sám chtěl. Nikdy jsem neprodal botu, která stála více jak 3 000 Kč. Sám je nemám a necpu je ani ostatním. Proč?

Oblíbil jsem si botu od Kalenji (ne proto, že je prodávám), prostě mi sedí, je cenově hodně dostupná. Takže mám botu za 2000 Kč a běhám v ní od 10 km do ultramaratonů, tak proč bych sakra někomu cpal botu za 4 000?

Je to prostě všechno o člověku. Někomu nemusí sednou to a někomu zas tohle. Ale já osobně bych si nikdy nekoupil boty dražší než 3000. Kupte co vám sedí, dejte si na nohu boty od Asics drahou a od Kalenji nejdražší a porovnejte. Vždycky to není o značce a věřte, že já jsem to posoudil v obou případech.

A závěrem?

Nemusí to být zrovna speciálka, aby vám prodavač dobře poradil (já jsem z Decathlonu), stačí, když budete vědět, co jsem psal nahoře a nebudete tolik řešit značku a vzhled, ale jen poslouchat svou nohu 😉

Tomáš Mach

Napsat komentář – 8 komentářů

Nákup běžeckých bot – jak se nenechat napálit – 8 komentářů

  1. Lenka napsal:

    Ahoj Tomáši,

    fakt bezva článek. To co píšeš toho se vždy při koupi držím. Bot na běhání jsem měla mnoho a různých značek, a né vždy mě bylo dobře doporučeno :).

    Díky.

    Ahoj Leny

  2. Naty napsal:

    Já boty od Kalenji mám, běhám každý den a jsem nad míru spokojená

  3. Vlado napsal:

    Ahoj Tome,

    ve kterem Decathlonu prodavas? Ze bych se prisel poradit.

  4. Tomáš napsal:

    Ahoj, je to v Praze na Černém Mostě, stav se, rád pomůžu a poradím 😉

  5. Vlado napsal:

    Ahoj, vypada to, ze na Cernak se tak skoro nedostanu. Umel bys mi prosim poradit i takhle pres forum?

    Chtel bych botu na behani v zime a na podzim – tudiz nepromokavou – tudiz nejspis trailovou. Beham v Milicovskem lese (jihovychod prahy) cca 50 na 50 zpevnene lesni stezky s par koreny a sotolinou a asfalt v lese. Beham cca 3x do tydne 5 – 10 km. Vazim kolem 95 kg, takze asi vic tlumenou. Doslapuji spis na vnitrni stranu chodidla.

    V hezkem pocasi pouzivam (na stejnou trat) Kalenji Kiprun LD neutral – vim, ze tato bota ma spis jine urceni, ale beha se mi v ni dobre.

    Dikes

  6. Tomáš napsal:

    Ahoj Vlado, kiprun LD je dobrá volba, mám je také. 😉 Osobně nemám na zimu jiné boty na léto a zimu, používám stejné i ve sněhu. Nikdy se mi tam voda nedostala a když, tak uschla. Jinak to že to klouže je super v rámci treninku, kdy je prostě náročnější běžet 🙂 Takže, když nebude sníh, klidně bych běhal v LDčkách a jestli chceš nějaké trailové do sněhu já osobně mám Kalenji Trail XT6, které jsou určené spíše do hor, ale jsou odolné vůči vodě na podrážce a na stranách, vršek boty není.

    Ale jak říkám za 5 let běhání jsem vždycky i ve sněhu používal silniční boty, občas je sranda když se člověk snaží běžet a ono to vlastně nejde 😀 😀

  7. Kulík napsal:

    Článek jsem četl dnes a až z fotky jsem zjistil, že jsi to byl ty, kdo mi včera večer v Dekáči doporučil koupit Kalenji Kiprun SD :D:D.
    Dnes ráno jsem je testnul a velká spokojenost.

    Tedy ještě jednou díky za pomoc s výběrem 😉
    K.

  8. Kája napsal:

    Pěkný článek. Díky. Zrovna jsem s dcerou sháněla běžecké boty. V některých obchodech dražších značek ani prodavači nevěděli, které boty jsou vlastně na běh vhodné. Fajn, že alespoň někde umí poradit.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »