Recenze: Minimalistický sporttester Samsung Gear Fit2

Chytré hodinky, náramek či sporttester? Tím vším by se dal Samsung Gear Fit2 označit. Přístroj je na trhu od června roku 2016, a měli jsme možnost jej otestovat. Cílem recenze je představit toto zařízení a základní pocity z jeho používání při běhání a dalších sportovních aktivitách.

Ačkoliv jednou z hlavních výhod sporttesteru má být jeho spárování s mobilním telefonem založeným na operačním systému Android, náramek jsem se rozhodl otestovat bez tohoto aspektu. Každý nadšenec do mobilních technologií však spárovatelnost uvítá, protože skrze náramek např. může při pauze v tréninku přijímat hovory. I bez telefonu je však sporttester zcela svébytnou jednotkou: sestává z vlastního GPS snímače, obsahuje měřič tepové frekvence na zápěstí, snímač kroků a další funkce, které jsou již popsány zde.

Rozbalování hodinek a první dojem

Minimalismus, kterým jsem náramek pojmenoval, nebyl zvolen jen tak náhodou. Lze jej přímo vyčíst z konstrukce a vzhledu hodinek. Zaprvé jsou neuvěřitelně lehké a v první chvíli jsem měl pocit, že místo sportovních hodinek držím nějaký vzácný kus šperku. Možná kvůli tomu působí velmi křehce. Oproti jiným sporttesterům, které jsou na ruce opravdu cítit a mohou připomínat mini-krabici na zápěstí, Gear Fit2 díky své konstrukci působí zcela opačně, člověk ani neví, že jej nosí. Dává to smysl, protože byl na celodenní nošení konstruován primárně.

V balení není více, než je potřeba. Samotné hodinky, usb nabíječka (nikoliv přímo do elektriky) a velmi stručný český návod k obsluze (rovněž uživatelské rozhraní je plně lokalizované do češtiny), který vlastně jen potřebujete na instrukci se zapnutím přístroje. Po prvním spuštění hodinky vše udělají samy. První seznámení je zajímavě vyřešeno, přístroj vás vyzkouší jako ve škole, zda všemu rozumíte – kde je tlačítko zpět, kde rozbalujete menu, jak pracovat s dotykovým displejem. Přístroj má jen dvě mechanická tlačítka, scrollování a výběr konkrétních položek z displeje dále probíhá přes přístroj.

Při běhání a cvičení – přístroj pracuje se všemi důležitými ukazateli

Před zahájením tréninku si můžete vybrat požadované parametry nebo hned vyběhnout – náramek pozná, že se začíná s tréninkem. Před tréninky jsem si většinou navolil program „základní cvičení“. Nabízí se však několik variant – například běh podle tempa (na výběr z několika tréninkových hladin – lehký klus, vytrvalostní klus, lehký běh, vytrvalostní běh…), podle plánovaného času, uběhnuté vzdálenosti či spálených kalorií.

Při aktivitě se na displeji automaticky zobrazuje tep a další libovolný ukazatel – většinou jsem si nechával zobrazit zdolanou vzdálenost v km, dobu běhu nebo také aktuální rychlost. Kdykoliv lze i za pohybu mezi těmito údaji prolistovávat skrze dotykový displej. Moc mi to nevadilo, i když by určitě neškodilo nějaké nastavení umožňující ukázat více údajů na displeji. Vzhledem k rozměrům přístroje není jeho displej úplně největší, tak to docela chápu. Zato je jedna hodnota na dobře podsvíceném displeji oproti podobným náramkům alespoň dobře čitelná.

Volba typu aktivity a tréninkových programů

Pro začátečníky je dobrý nápad vybrat si plán běhání podle času a běžet 30 minut. Po třiceti minutách se objeví konec aktivity, ale přístroj se sám nevypne a můžete svůj denní plán překročit.

Užitečná funkce známá i z dalších sporttesterů je pravidelná notifikace, kterou lze také libovolně nastavit – zda se zobrazí upozornění po uběhnutém kilometru, pěti minutách, půl hodině… Můžete si tedy hrát s těmito funkcemi pro různé varianty intervalových tréninků. Krásně tak lze odběhat úseky z našeho běžeckého plánu pro intervalový běh, kdy se běží vždy jeden úsek 1 km v tempu závodu, následující úsek 1 km volně, případně běh dva kilometry tempa a kilometr volně. Tato kilometrová notifikace patří k jedněm z výhod, kterou se může pyšnit mezi podobnými náramky, a líbila se mi – náramek na zdolaný 1 km upozorní nápisem a vibracemi. Zamrzí však chybějící údaj, za kolik byl ten daný kilometr odběhán, prakticky tedy musí člověk čekat až po tréninku a vyčíst to ze statistik nebo opět rychle přelistovat na průběžný celkový čas.

Pokud vyberete cíl aktivity Tempo (zmiňovaný např. Vytrvalostní klus), přístroj si zahraje na Vašeho osobního trenéra. Přístroj kontroluje běžcovu rychlost a tepy a v případě překročení hodnot jej diriguje vibracemi a nápisem „zpomal“.

K zajímavostem přístroje patří i variabilita typu sportů. K dispozici je více módů, než jen běh. Vyzkoušel jsem cyklistiku, chůzi, ale mnoho dalších variant se nabízí k prověření, překvapila mě v nabídce třeba jóga nebo dokonce veslovací trenažér. Náramek lze i z tohoto aspektu pokládat za univerzální. Voděodolnost jsem neplánovaně vyzkoušel během cyklovýletu, kdy mě překvapil pořádný slejvák :-).

Jako pozitivum však přesto vidím fakt, že pokud člověk vůbec nechce tréninkový program řešit, prostě se jen rozběhne, přístroj jej dále nezatěžuje zbytečnostmi, a nepeskuje jej, když si o to běžec sám nepožádá.

Samotný design je také mimořádně praktický – dokážu si představit, že běh v zimě by byl s přístrojem velmi komfortní, protože jej lze lehce schovat pod bundu či rukavici a funkčnost tepového snímače to samozřejmě vůbec neovlivní.

Snímač tepu funguje překvapivě dobře. Měl jsem trochu obavu, přeci jen snímač hrudního pásu je zpravidla přesnější. A hlavně, pokud je dobře nasazen a dobře na hrudi sedí, žádné výkyvy v podstatě nejsou možné. Gear Fit2 se snímačem tepové frekvence na zápěstí i přes sebelepší napozicování pásku u zápěstí je občas nepřesný a lze vysledovat výkyvy, ale jsou to vesměs jen krátké segmenty. Naopak může být výhoda, že již nevyžaduje k dokoupení ke sporttesteru hrudní pás (bývají poměrně drahé), navíc některým běžcům přímo vadí.

Získané hodnoty jsem porovnával během jednoho tréninku s dalším měřičem a příliš se nelišily, co se týká průměrného tepu i vzdálenosti. GPS reaguje rychle, najít signál mu trvá chvíli. Pokud jsem si však dal v tréninku pauzu, ze začátku bylo nutné čekat znovu na vyhledání GPS (ikona polohy začne blikat).

Nevýhody

Některé nevýhody jako menší displej, možnost zobrazit jen jeden údaj na displeji při sportu, jsem zmínil v recenzi. Je také škoda, že místo počtu nastoupaných podlaží v tréninku se nezobrazuje převýšení v metrech. Trochu mrzet může i třeba usb nabíječka, která tedy funguje primárně ve spolupráci s notebookem nebo PC, ale lze si samozřejmě dokoupit klasický cestovní adaptér nebo USB nabíjecí redukci přímo do elektrické zásuvky.

Výdrž baterie při celodenním používání jsem netestoval, ale přibližně vydrží na jedno nabití 3 tréninky (s občasným zapínáním a vypínáním skrze čtení statistik, testování přístroje), takže reálná výdrž bude asi nepatrně vyšší, ale i tak je nutné počítat s častým nabíjením. Podle velikosti hodinek lze zkrátka také soudit, že baterka nemůže být zrovna nafukovací.

Zhodnocení

Pro všechny „normální“ běžce a sportovce jde podle mého názoru o solidní a hlavně univerzální sporttester, který snímá všechny důležité parametry nutné pro trénink: vzdálenost a polohu, převýšení, čas trasy a úseků, aktuální rychlost, odhad kalorií, tepovou frekvenci a kontrolu nastavených zón. To na takového minimalistického drobečka není zrovna málo. Pro spokojené uživatele chytrých mobilních telefonů jsou hodinky obzvlášť zajímavé, protože umožňují nejen trénovat, ale poslouchat hudbu, přijímat hovory, zobrazovat údaje z telefonu a hlavně pomocí aplikace S Health si ukládat svůj tréninkový deník a dále vyhodnocovat data z přístroje. Na tento aspekt jsem se však nezaměřil, vyžadoval by minimálně jednu další recenzi.

Náramek se obzvlášť hodí pro kravaťáky, kteří si uvědomují svůj sedavý způsob života a snaží se více sportovat. Vzhledem k jeho zamýšlenému celodennímu používání kontroluje počet kroků nebo vyšlapaných poschodí – třeba po „prolítaném“ dnu po městě po schůzkách budete překvapeni, jak jste vlastně aktivní, i když zrovna ten den přes vytíženost Vám na trénink už nezbude prostor.

Samsung Gear Fit2 v podstatě splňuje všechny parametry, které uvádíme v článku, co by měl dobrý sporttester mít, aby dobře sloužil všem běžcovým potřebám k vyhodnocování výkonu.

Sportovní náramek / sporttester Samsung Gear Fit2 je k dispozici v řadě internetových obchodů ve více barevných variantách. Více informací včetně technických specifikací na samsung.cz.

Poprvé publikováno: 4. 5. 2016



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – 2 komentářů

Recenze: Minimalistický sporttester Samsung Gear Fit2 – 2 komentářů

  1. jirka napsal:

    Dobrý den, článek pěkný něco takového sháním nyní, jelikož jsem ještě donedávna běhal skoro s walkmenem xD takže pro je spíš důležité aby na tom šlo přehrát aspon hodina hudby, mohl byste mi neco takového poradit , bohužel i co nejnižší cenou?

  2. Artus napsal:

    Jiz pres rok jsem vlastnikem Gear Fit 2 Pro a za mne se jedna o zklamani. Na trenink je naprosto nevhodny, udaje z nej jsou velmi nepresne. Tepovou frekvenci spis hada, nez meri, reakce na zmenu tempa nebo terenu je prakticky nula. Hloupe se chova pri intervalovem treninku, kde ma tendenci porad sam pozastavovat trenink. Dotykovy barevny display je sice pekna vec, ale totalne neprakticka, zvlast pokud mate zpocene ruce, k tomu je potreba rucne upravovat intezitu sviceni, protoze naramek nema cidlo okolniho svetla a dost casto na nej nevidite. Neustale zhasinani diplaye je pro trenink taky nevhodne, jenze display zere tolik enerie diky zbytecnym barvickam a rozliseni, ze ho neni mozne nechat trvale zapnuty. Vydrz baterie po roce obcasneho uzivani je tragicka.

    Ale abych jen nekritizoval. Naramek je opravdu pekny a klidne se hodi i pod kosili na pracovni schuzku. Upozornovani na necinnost a mereni uslych kroku zvlada fakt dobre, stejne jako notifikace z mobilu a prehravani hudby do bezdratovych slychatek. Pokud hledate spis naramek na kazdodenni noseni do prace a na sport si vezmete neco poradneho, jako treba Suunto Ambit3, pak budete spokojeni, ale na sportovani naramek fakt neni, takze nevim co muze opodstatnit jeho vysokou cenu.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »