Cyklovýlet: Prostějov – Brno

Cyklovýlet: Prostějov – Brno

Výlet po trase Prostějov – Brno a druhý den zpět jsem absolvoval minulé léto. V dnešním tipu na vhodný cyklovýlet bych Vám jej chtěl přiblížit. Výlet je svým profilem poměrně náročný, ale pokud zvolíte rozumné tempo, budete si jej užívat. Také si můžete vybrat jen některý z úseků této krásné trasy, kterou lze projet po dobrých cestách za minimálního silničního provozu. Cesta vede po silnicích druhé a třetí třídy, ale vyhýbá se všem hlavním dopravním uzlům. Umožňuje projet si celou Drahanskou vrchovinu, včetně kousku CHKO Moravský kras. Trasu stejně dobře můžete absolvovat i v opačném směru z Brna, nejvýše položené obci Drahany (648 m. n. m.), podle nichž nese tato vrchovina název, se nevyhnete.J Jak úvod napovídá, nepojedeme tedy po rovině a možná po snadnější trase přes Vyškov, Rousínov a podobně, ale zcela opačným směrem na Blansko.

Cyklovýlet Prostějov - Brno (Mapa)

Zdroj: „Mapy.cz“

Konkrétně trasa vede přes Plumlov, Drahany, Sloup, který nabízí i při jízdě krásné výhledy na jeskyní uskupení, a také Vranovem a jeho celou rekreační oblastí (neplést si s Vranovem nad Dyjí). Trasa má podle Mapy.cz přibližně 70 kilometrů a nastoupáte při ní 1 200 výškových metrů.

Výlet stojí určitě v některém z letních dnů za vyzkoušení. Doporučuji jej koncipovat jako dvoudenní – v Brně přespat a další den či až po pár dnech jet zpět buď stejnou trasou, nebo si vymyslet další pokračování výletu. Také můžete zpáteční cestu absolvovat vlakem, ale na co, když už s sebou vláčíme kolo. J

Výhoda této trasy spočívá v tom, že do Brna přijedete z málo frekventované strany (z Vranova), v podstatě z turistické oblasti. Pro mě samotného jako ne-Brňáka byla zrovna tato trasa velkým překvapením, co se týká přírody a dostupných cyklotras nebo běžeckých tras v této oblasti.

Ale pojďme pěkně od začátku. (V mém případě jsem na kole vyjížděl již v Litovli.) Prostějov je okresní město poblíž Olomouce s mnoha historickými památkami v ČR (např. Zámek Prostějov), ještě před vyjetím doporučuji všechny památky prohlédnout, pokud město neznáte, ať jste po této stránce již unavení a v cyklistickém výkonu nic nestojí v cestě. V těsném sousedství města vjedete do Plumlova, což je jedna z nejdůležitějších rekreačních oblastí Olomouckého kraje s vodní nádrží s velkou pláží. Těsně za Plumlovem Vás již překvapí kopečky Drahanské vrchoviny, která nekompromisně dává najevo, kde má rovinatá Haná svůj konec. Za Plumlovem vás tedy čeká dlouhé, a poměrně náročné stoupání přes vojenský újezd Březina. Jedná se trasu vedoucí v hlubokém lese, ale po hlavní cestě, kterou pojedete, se nemusíte samozřejmě vůbec obávat projet. Dojede do již zmíněné obce Drahany. Odsud pak budete jak na houpačce, protože následující úseky jsou také kopcovité nahoru a dolů, ale spíše už budeme mít nejnáročnější stoupání za sebou a budete mít dostatek oddechu na sledování okolí.

Z Drahan dojedete do dalších bodů, především Nivy, Vysočan a Sloupu. Sloup je typický městys okresu Blansko, jakási brána do Moravského krasu, kde jsou k vidění např. Sloupsko-šošůvské jeskyně nebo archeologické naleziště Kůlna. Ze Sloupu do Brna již lze hovořit jako o lehké trase, následuje klesání až na okraj Blanska, kde je nutné jet několik kilometrů po hlavní silnici 379. Silnice však vede hlubokými lesy a cyklistů je zde opravdu hodně – nechybí rozšířená vozovka a široký pruh pro cyklisty, takže je cesta i nadále komfortní. Z této silnice se odpojíme v Šebrově-Kateřině na Vranov, kde Vás zase trochu potrápí krátké (asi 4 km), ale poměrně prudké stoupání. Po zdolání tohoto kopce však následuje jen příjemný sjezd a brzký dojezd přes Lelekovice do Brna na ulici Česká.

Zhodnocení trasy

Pro někoho, kdo pojede trasu poprvé (to byl třeba můj případ), trasa nabídne perfektní ochutnávku Drahanské vrchoviny krásnou přírodou s poměrně poklidným provozem. Jen je třeba mít s sebou dostatek pití a jídla, a chuť objevovat nová a nová zákoutí ČR. Je pravda, že zvláště stoupání ke konci do Vranova dost bolí. Stojí však za to. Člověk musí chytit dobrý rytmus již při zdolávání Drahan z Plumlova. Zpáteční cesta se mi pak zdála paradoxně snadnější a také čas byl lepší. Po rychlém vystoupání do Vranova a pak především z Blanska cesta ubíhá velmi svižně.

Pokud jsem Vás trochu inspiroval, kam se vydal na cyklovýlet, určitě dejte vědět a podělte se se svými zážitky do komentářů.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »