Proč neběhat každý den?

Proč neběhat každý den?

Stále řešíme, proč bychom běhat měli, jaké benefity nám to přináší, pokud samozřejmě nepodceňujeme žádnou ze základních složek: výživa, hydratace, tempo běhu a podobně. Méně pak se obecně rozebírá, kdy bychom běhat neměli a z jakých důvodů. A právě na jeden z aspektů patřící pod tuto kategorii se v dnešním článku zaměříme.

Na otázku, proč bychom neměli běhat, lze odpovědět: určitě ne každý den. A v tom je rozdíl. Běhání jako přirozený pohyb pro člověka, v rozumné míře s ohledem na aktuální zdravotní stav, má pro tělo i psychiku blahodárné účinky. Co však blahodárné účinky rozhodně nemá je, pokud se jede přes doraz, k čemuž ono běhání každý den často svádí.

Každý rozumný trenér, fyzioterapeut nebo sportovní lékař všem svým svěřencům ordinuje alespoň jeden den v týdnu úplný klid nebo jinou sportovní činnost o té nejnižší intenzitě. Každý zapálený běžec-hobík (i ten nejzapálenější!) by si alespoň ten jeden den volna mohl dopřát. Klidně i dva. Nic totiž nikam neuteče. V tyto dny se může zaměřit třeba na podceňované posilování horní poloviny těla, uvolnit se jógou, kompenzačním cvičením, lehkým plaváním. Věř nebo ne, zapálený každodenní běžce, výsledky v časech a závodech budou v tomto případě lepší. Je to také jediná dlouhodobě schůdná varianta.

Ze zkušeností totiž vyplývá, že běžci, kteří mají den či dva týdně od běhání zcela volno trpí méně na svalová zranění, rovněž méně na zranění celého pohybového aparátu, organismus nepřetěžují. V těchto volných dnech má totiž tělo šanci opravit poškozená svalová vlákna či kosti, ale co je také podstatné, má možnost je zpevnit a zesílit.

Co tedy vypadá jako lepší scénář: s nadšením se vrhnout do nového (nebo znovu-oprášeného) koníčku, běhat po tři týdny každý den a pak se zranit, nebo na to jít rozumně a každý den prostě neběhat a myslet na regeneraci?

Kdy si dát volné dny nebo jak si naplánovat trénink?

Nejlepší je přizpůsobit se svému pracovnímu vytížení, některým rodinným povinnostem a dalším aspektům, u kterých zrovna nemůžete běhat. Většina z nás využívá víkend na delší běhy, je tedy možnost si dát např. neděli volnější (kompenzační sport) a zcela si dát volno v nejvytíženějším pracovním dnu (například v pondělí).

Myslete na to, že nejste profesionální sportovci a tím, že osm hodin denně nebo více pracujete, se také vyčerpáváte a vaše tělo potřebuje v tom všem vypětí více absolutního relaxu: více ležet, více spánku. Nejlepší keňští běžci většinu dne stráví ve vodorovné poloze, zkrátka pokud neběhají, leží. Ví, co dělají, odpočinek je naprosto zásadní jak pro normální život, tak i špičkový sportovní výkon.

Ale pozor, ať se z rady „neběhejme každý den“ brzo nestane výmluva, a z jednoho dne volna v týdnu nakonec zbude jen jeden den milovanému běhání 🙂

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »