KRKONOŠSKÝ SURVIVAL – 18. 3. 2016


března
2016

18

KRKONOŠSKÝ SURVIVAL – 18. 3. 2016

Nemáte chuť zkusit tak trochu pestřejší ultramaraton v zimních Jizerkách a Krkonoších? Jestli ano, tak přijeďte koncem března do Krkonoš na survival. Závodníci si při něm sice mohou zvolit, zda se budou pohybovat na běžkách, sněžnicích, či jen pěšky. Pokud ale bude stejné počasí jako loni nebo předloni, tak většina startovního pole pravděpodobně poběží.

Hned na začátku je potřeba zmínit hlavní zvláštnosti Krkonošského survivalu. Jedná se o 20 hodinový scorelauf (volný postup mezi kontrolami) pro tříčlenné týmy. Z toho je tedy jasné, že nemůžete čekat žádné značení trasy. Tentokrát se začíná v Jizerských horách, kam účastníci přejedou autobusy po předchozí prezentaci v cíli, který je na horské chatě Kara. Po tradičním prologu, který slouží k rozptýlení startovního pole, se týmy vydají zpět ke Kaře. Cestou „sbírají“ kontroly. Žádná kontrola není povinná. Navštívit všechny totiž stejně nebývá v tomto závodě možné, takže je třeba nastudovat mapu a pečlivě naplánovat trasu. K dispozici jsou totiž pouze mapy bez turistického značení a GPS je zakázána.

To všechno s ohledem na fyzickou kondici a schopnost navigace v neznámém terénu. Pomyslnou ideální trasu ale závodníci stejně v průběhu závodu mění. Podle toho, jestli jsou rychlejší (nebo pomalejší), než původně plánovali.

Stanoviště mají rozdílná bodová ohodnocení. Tím je volba trasy o to obtížnější. Body lze ale získat nejen za stanoviště. Na účastníky čekají ještě doplňkové disciplíny. I příští ročník zpestří trasu brod řeky s následujícím výběhem těžkým terénem (na čas). Tentokrát na jiném místě, než v posledních dvou letech. Bude také časovka do vrchu, nebo přírodní překážková dráha. Můžete se těšit i na další zpestření. V minulých ročnících jimi bylo například lezení na Hnědých skalách u Strážného, proběhnutí několika sty metrů podzemních tunelů dělostřelecké pevnosti Stachelberg (i v části s vodou po kolena) či vytažení člena týmu na hráz přehrady pod Špindlem.

Velkou roli hraje doplňování energie. Je třeba se rozhodnout, zda všechny tekutiny a jídlo potřebné pro závod nést od začátku s sebou, nebo jestli se tým bude zdržovat nákupy cestou. Pokud vůbec bude mít smysl volit trasu přes „civilizaci“. Bez podobných věcí by to nebyl survival, ale jen poněkud těžší výlet na Kokořín.

Jestli vás to, co jste si teď přečetli, zaujalo a chtěli byste se zúčastnit náročného, exkluzivního závodu, při kterém poměříte síly s nejlepšími ve svém oboru, máte možnost. Na Krkonošském survivalu pravidelně startují mistři republiky (z různých outdoorových disciplín), v jednom ročníku vyhráli kategorii mix polští mistři Evropy. Krkonošský survival 2016 odstartuje 18. března v deset večer. Již popáté. Je třeba zmínit ještě jednu věc. CHKO Jizerské hory, Lesy ČR a Krnap povolili účast 55 týmů. Větší počet možný není.

Pokud zvládnete 60-70km v terénu (a na 20hod to není zas tak moc), není třeba mít z KS strach. Vítězové zvládnou klidně i dvakrát tolik, ale protože závod má časový limit, popovídat o průběhu závodu si budete moci i s vítězi. Ti totiž dorazí do cíle ve stejnou dobu jako většina ostatních. Pozávodní večírek si tak můžete užít celý. Samozřejmě, že zkušenosti, fyzička a umění pohybu v drsných podmínkách zimních hor se hodí. Ale závod pravidelně dokončují i nováčkové v „oboru“. Protože i když někdo zjistí, že nezvládne všechno, co si naplánoval, vždy je možnost se nasměrovat přímo k cíli a neztrácet docházející síly obíháním všech koutů mapy závodu.

V docela nízkém startovném 750Kč/os. je ještě tričko, večeře po závodě a pomyslná jízdenka autobusem na start.

Krkonošskému survivalu byl nedávno udělen statut „Mistrovství ČR v zimním přírodním víceboji“.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

31. 12. 2015 / Závody / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »