Mé běžecké postřehy

Je to už něco přes 3 roky (přesněji červen 2012), co jsem začal s běháním, od té doby mám v nohách cca deset tisíc naběhaných kilometrů. Dostal jsem teď znovu nápad podělit se o vše, co jsem během svých cest a výběhů zaznamenal (všechny mé další články jsou zde). Co se mi líbí, a co naopak ne. Někomu možná přijdou mé názory trochu neadekvátní, přehnané, ale já to tak vidím a rád si poslechnu postřehy ostatních.

Běhání za teplého počasí

Tohle období mám opravdu rád. Můžete běhat v devět večer a pořád je krásně teplo a světlo. Na trati potkáte desítky běžců, hlavně začátečníků. A protože mám moc rád společnost, mám rád kolem sebe co nejvíce běžců, takže tohle období je opravdu ideální.

Bohužel se začínajícím běháním to přináší i spoustu chyb, které jsem odpozoroval. Mezi ty nejčastější patří přepálené tempo. Co se takovému člověku odehrává v hlavě? Je jedno, že 5x na kilometru zastavím a vyplivnu plíce, hlavně že běžím rychle? Je to naprostý nesmysl a dělá to většina začínajících běžců. Snaží se závodit a všechny běžce předběhnout. Asi super pocit předběhnout někoho při tréninku, ale víte třeba kolik ten člověk má v nohách? Já běhám pomalu, moje ideální tempo je tak 5:20 / km při normálním tréninku v teplém počasí a rozhodně mi nevadí, když někdo běží rychleji, protože vím, že běhat pomalu je mnohem náročnější. 🙂

Další velkou chybou, kterou bych tu chtěl zmínit, je pitný režim – hydratace. Hodně si všímám, takže vím, kdo jak chodí oblečený, a co má u sebe. Já si osobně beru vodu, i když jdu jen na 10 km běh v létě. Plno běžců to nedělá, protože si myslí, že to nemá cenu a jen to překáží. Nebudu se rozepisovat, proč si s sebou tu vodu brát, ale berte ji i na krátké vzdálenosti. 🙂 K tomu se pojí i další věc. Běhat bez trička? Spousta chlapů chce ukázat své skvělé naposilované tělo. Bezva, ale vy to nikdy nedělejte. Je to další nesmysl. Funkční tričko má svůj význam. Odvádí pot a také vás v létě trochu chladí. Ale když ho nemáte, krom toho, že se tedy spálíte, rychleji vám také odchází z těla voda a potřebujete více pít. No, a když nemáte co, může dojít k dehydrataci a dokonce kolapsu.

Běhání za chladného počasí

To už je trochu něco jiného, spousta běžců nedokáže v takovém počasí vyběhnout. Zima, tma už v pět hodin, nikdo nikde. Osobně jsem nikdy nezažil, že by mi při běhu byla zima. Jde o to se jen správně obléct. Co nosí spousta začínajících běžců? Dlouhý zateplený kalhoty, tričko, mikina, silná bunda. Pak běží, je jim sice teplo, ale není to nic příjemného. Já osobně nosím: dlouhé elasťáky, tričko s dlouhým rukávem, tričko s krátkým rukávem, větrovku, šátek na krk (případně ho dám na pusu), rukavice a čapku. Více vrstev, tenčí oblečení a bude vám určitě fajn. Dále nezapomínejte na reflexní prvky, ideálně nějaké blikátka, čelovku. Většina to nepoužívá, protože to je drahé, ale určitě je dobré mít dostatek reflexních prvků kvůli bezpečnosti.

A dále k běhání…

Nyní se vyjádřím celkově k běhání. Já osobně beru běh jako něco, co mi dává hrozně moc energie. A snažím se tu energii při běhu předávat dál. Při běhu je super, když se usmíváte, je vidět, že vás to baví a neděláte to jen pro pocit své „dokonalosti“.

Chápu, že pro začátečníka je skoro nemožné se smát, ale možná to stačí méně hrotit a víc si běh užívat. Setkávám se s tím často a celkem mi to vadí. Je to arogance některých začínajících i pokročilejších běžců. Dám příklad: Běžím si svým pohodovým tempem, proti běží běžec nebo běžkyně. Všechno značkové nejlépe od Nike. Usměji se, řeknu ahoj. A nic. Ještě se podívá tím stylem, jestli jsem se nezbláznil. Bohužel to pozoruji jako čím dál tím rozšířenější jev. Čím méně mají naběháno, tím jsou to větší borci. Já chápu, že většina běžců běh nebere tak jako já, ale já jsem ten typ člověka, který si běh opravdu užívá a usmívá se. Rád bych, aby si to co nejvíce lidí uvědomilo, a začali běhat hlavně pro radost. Jsem příklad toho, že vám to žádný váš trénink nepokazí. Běh si užívám, nikam nechvátám a běhám ultramaratony. Všechno jde i s dobrou a usměvavou náladou a nemusíte se u toho zrovna tvářit jak při posledním tahu. 😉

Díky, že běháte a doufám, že si z tohoto článku něco vezmete. Jsou to mé osobní zkušenosti. Můžete je přijmout, nebo si říct, že jsem blbec a nerozumím tomu. Tak či tak, budu rád za komentáře, vaše osobní postřehy a klidně i další dotazy.

Napsat komentář – 7 komentářů

Mé běžecké postřehy – 7 komentářů

  1. Amazonka napsal:

    Ahoj 🙂
    Já se snažím usmát na kohokoli, kdo jde proti mě. Běhám se psem na špagátě, takže zdravím pejskaře, ale běžci jsou xichty nerudný a ani nemávnou. A to si říkám, že můj outfit je sám o sobě k smíchu, kor teď jak je chladno. Každej pes jiná ves, červená, modrá, šedivá reflexní růžová, a na hlavě maskáčovej šátek, no děs prostě. K vidění v Počernicích 😀

  2. Tomáš napsal:

    Tak o barvě oblečení to zase tak není a čím barevnější tím lepší myslím. Plno běžců se snaží sladit všechno do jedné barvy a je jim jedno, že jim to nepadne, hlavně že vypadají dobře 😀 S tím zdravením mi to je líto no, pořád se říká jak jsou běžci strašně pozitivní, ale bohužel to většinou není vidět. Každý hlavně aby náhodou neměl horší čas než si určil. Snad to bude časem lepší. Budeme se prostě muset snažit všechny to naučit 😀 😀

  3. Pavel napsal:

    Ahoj!
    Na svých výbězích se často taky potkávám s nezdraviči s urputným výrazem ve tváři. Všiml jsem si ale, že takovéto urpuťáky potkám za dva dny znovu, pak ještě třeba za týden a pak už nikdy. Zatímco běžce se kterými se zdravím, potkávám docela pravidelně.
    Mám 50 let a sám zdravím s úsměvem i mladší běžce a chodce, které potkám někde v lese klidně jako první. Pokud mi odpoví, mám z toho dobrý pocit. Pokud neodpoví, pak si říkám, že můj pozdrav možná zapůsobil výchovně.

    Běžci zdravme se a usmívejme se na sebe!!!! Sdílejme radost z přírody a z pohybu. Vždyť votom to je!

  4. Filip napsal:

    Ahoj, ještě doporučím, pokud běháte za šera, tak určitě si pořídit nějaký reflexní prvek. Já napřiklad mám toto triko fashionstore.cz/triko-adidas-sq-cc-hz-l-s-m.html , ale stačí třeba i reflexní páska. Málem mě jednou dostalo auto pod kola, Takže opravdu dobrá a nakonecšťastná zkušenost.

  5. Tomáš napsal:

    Ahoj Filipe, vidíš, to nejdůležitější jsem nenapsal. Dneska má naštěstí většina běžeckého oblečení reflexní prvky, to je ale myslím málo. Já mám blikačku na ruku a celé reflexní rukavice. Stačí třeba i reflexní vesta. Čím víc je člověk vidět tím líp 😉
    Díky za doporučení 😉

  6. Olga napsal:

    Ahoj, článek se mi moc líbí! Je takový z každodenního „běžeckého“ života. Asi přes dva roky běhám a musím říct, že se toho za tu dobu už dost změnilo. Většina mužů, běžců, zdraví s úsměvem. Samozřejmě, že oplácím nebo i zdravím první. Ženy příliš nepotkávám, ale když se zadaří, aspoň se na ně usmívám. Zdá se mi, že jedou podle nějakého plánu, mají hlavu plnou… Muži bývají uvolněnější a víc koukají kolem sebe.

  7. Ivoš napsal:

    Ahoj všem, běhám na Jižním Městě, v prosinci (vždy ráno kolem 05:15) jsem se začal potkávat s dívkou z protisměru. Mávnul jsem, úsměv a …. nic.
    Po nějaké době jsme se potkali opět a pozdrav už byl. Od té doby se pozdravíme vždy s úsměvem a to přes brzkou hodinu. Příjemný.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »