Rychlá chůze: pro zklidnění a regeneraci, i jako odrazový můstek

Rychlá chůze: pro zklidnění a regeneraci, i jako odrazový můstek

V dnešním článku si nastíníme, jak lze využít rychlou chůzi ku svému prospěchu jak v případě pokročilého běžce, tak úplného začátečníka. Na konci článku si neodpustím jedno odbočení, malé zamyšlení, zda se chůze obecně neopomíjí více než je zdrávo.

Samozřejmě, chůze je něco tak přirozeného, tak se tím nemusíme ani zabývat, pomyslíte si možná. Není však i běh něco naprosto přirozeného? Nesklouzávejme proto k ukvapeným závěrům a nepreferujme vždy běhání jako první volbu za všech okolností. O běhání se píše často, možná až moc často oproti chůzi, tak to pojďme trochu napravit.

Chůze jako ideální kompenzační sport ke běhání

Nikdy jste v žádném tréninkovém plánu neviděli tréninkovou jednotku věnovanou „obyčejné“ chůzi? Je to určitě chyba. I pokročilí běžci rychlou chůzi do svého tréninkového plánu zařazují, a zvláště v rámci podzimní a zimní přípravy. Tyto tréninky se zpravidla koncipují jako půl-denní a s pobytem ve vyšších nadmořských výškách na horách, jsou součástí několikadenních běžeckých soustředěních a podobně. Ideálním dnem pro ostatní je takto delší výlety naplánovat samozřejmě na víkend a snažit se o totéž – o několikahodinový pohodový výšlap, při kterém dáte tělu možnost se aktivním a omlazujícím pohybem zregenerovat i posílit.

Chůzi lze považovat za vynikající a nejdostupnější kompenzační trénink oproti běhu. Chůze je mnohem šetrnější na celý kosterní i kardiovaskulární systém. Je to logické – jedna noha je u chůze vždy pevně na zemi, zatímco u běhání v určité chvíli člověk „letí“ – obě končetiny nejsou v kontaktu s podložkou. U běhání máme také proto, že se „letí“, samozřejmě vyšší rychlost a s rychlostí se síla působící na celý aparát při dopadu mnohokrát zvyšuje.

Rychlá chůze je i z tohoto důvodu tedy nejvhodnější pohybová aktivita pro lidi s nadváhou nebo absolutní začátečníky. Jde o mnohem lepší variantu začátku s běháním, zkrátka se k běhu trochu prochodit a tím posílit všechny šlachy a svaly (při chůzi se využívají stejné svaly jako u běhu), a získat alespoň základní fyzickou kondici (nezadýchávat se do schodů apod). U začátečníků se vždy klade důraz  především na dobu chůze, nikoliv nachozené kilometry, stejně jako v případě prvních běžeckých krůčků. Protože není chůze tak intenzivní jako běh, vyžaduje samozřejmě více času. Stojí to však za to – máte stejné možnosti jako u běhání, můžete podnikat pravidelné a delší výlety s rodinou, přáteli, s pejskem…

Pro pokročilé běžce mimo využití chůze jako kompenzační varianty, ji lze doporučit po náročném tréninku místo klasického vyklusání. Nejprve začít chůzí cca 1 hod, tempo mírně, ale opravdu jen mírně stupňovat, a potom např. 20 min domů jen vyklusat. Možností je více. Chůze stejně jako klus zaměstná namožené svaly, pomůže vyplavit zbývající laktát, prokrví svaly a přitom na ně nebude působit již žádná „běžecká“ zátěž.

Pro pokročilé i začátečníky je vhodné zkusit i chůzi s hůlkami: nordic walking. Přesto, že není chůze tak náročná jako běh, nepodceňujte ani zde pitný režim, zvlášť když jdete delší trasu. Mějte s sebou pití klidně v malém batohu (u chůze oproti běhu vůbec nevadí), i něco pro doplnění energie v případě nutnosti.

Rychlá chůze a její benefity:

  • zlepšení obecné vytrvalosti
  • tělo se naučí získávat energii z tukových zásob – efektivní pro hubnutí (efektivní chůze je až po cca 30 minutách, ale lepší je udělat si čas na pravidelné a mnohem delší procházky od 1 hodiny výše)
  • posílí se kompletně pohybový i kardiovaskulární systém, takže budoucí přechod ke běhání bude přirozenější a zdravější
  • ekvivalent pro ty, kteří v zimě z nějakého důvodu nechtějí běhat, často proto, aby se nenachladili apod.
    U chůze jsou všechny nároky na organismus nižší, takže nedochází k tak extrémnímu pocení, nevdechuje se tolik studeného vzduchu – popřípadě lze běžecký trénink pravidelně střídat s chůzí. Určitě však není důvod v zimě pověsit běhání na hřebík (ani u začátečníků!), jen by to měla být přesvědčivá rada k tomu alespoň něco v zimě dělat.

Chůze vs běh?

A teď to slibované zamyšlení… Nesoustředí se „moderní“ rekreační běžci a jejich trenéři příliš mnoho na běhání oproti chůzi, a není to přeci jen trochu proti zdravému rozumu? Každý krok u chůze působí přímo omlazovacím způsobem na tělo (i u běhu) – to už jste možná někde slyšeli. Je to pravda, protože při každém kroku se rozbíhá obrovský lymfatický systém našeho těla, který je mnohem větší než krevní oběh, a jež libovolná přirozená pohybová aktivita pomáhá uvádět do chodu – musí se však na to vynaložit dostatečné množství času. A opravdu tomu tak je u začátečníka, který se s vypětím všech sil po 30 minutách svalí do postele? Není to naopak mnoho stresu pro tělo, které pak nezvládá tuto zátěž odbourat?

Argument, že člověk se za den nachodí až až, není dnes moc přesvědčivý. Ano, nachodí se na tramvaj, k výtahu, jde si uvařit čas, jde k televizi a možná ke kontejneru se smetím… Všude jinam se nechává vozit. Chůze však z antropologického hlediska dominovala jako primární „dopravní prostředek“. Běh byl také velmi důležitý, ale přesto pro většinu civilizací patřil k bonusům, několikahodinová chůze zůstávala vždy základem: méně náročná, více efektivní, s krátkými běžeckými vsuvkami dokonce ještě efektivnější. Možná by právě stálo za to ještě na chůzi úplně nezanevřít a „nechodit jen běhat“. Jdeme běhat je vůbec zvláštní termín, protože doslova nejprve chvilku jdeme, pak běžíme. Zůstávají z toho takové mikro krůčky, které bychom možná zvláště teď v zimě měli o něco prodloužit a místo běžeckého tréninku nechat odpočinout tělu i duši několikahodinovými výlety. Mobil je kvůli bezpečnosti samozřejmě povolen, ale je zákaz na něm sledovat veškerá rozptylovadla, které při této „misi“ dokonalou regeneraci a prožitek vlastně úplně kazí.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »