Lidový běh z Moravy do Prahy

Lidový běh z Moravy do Prahy

Příběh štafetového Lidového běhu z Valtic do Prahy se začal psát v momentě, když se před lety jeden z dnešních dvou hlavních organizátorů tohoto závodu víceméně náhodou dostal do běžeckého týmu, který se hodlal účastnit štafetového běhu v USA. Neváhal ani chvilku, a dokonce i přes to, že pravidelně neběhá, dokázal si akci naplno užít a nezapomenutelné zážitky z celé akce se mu vryly nadobro do paměti. Před závodem nikoho ze svého týmu neznal, po něm byli všichni nejlepší přátelé. Byla to pro něj tak velká zkušenost, že o ní stále mluvil i mezi kamarády na Slovensku. Po chvíli to už ale jeden z nich nevydržel, a navrhl mu, aby spolu podobnou akci zorganizovali právě na Slovensku. Byl to dnešní druhý hlavní organizátor. Tak vznikl „Běh od Tater k Dunaju“, který má momentálně již tři ročníky úspěšně za sebou a setkal se s obrovským zájmem běžců jak ze Slovenska, tak z České Republiky. Proto se nyní tato stejná organizátorská parta rozhodla uspořádat další běh stejného formátu, nyní v České Republice – „Lidový běh“.

O co se tedy jedná? Hlavní cíl a současně výzva každého týmu je uběhnout štafetovým způsobem cca 335 kilometrů z Valtic do Prahy. Celá trať je organizátory přesně rozdělena na 36 úseků, každý o délce mezi sedmi až dvanácti kilometry. Vždy běží pouze jeden člen týmu, po doběhu na místo předávky je vystřídán následujícím členem štafety. Zbylí běžci se v mezičase přesouvají vlastním motorovým vozidlem na další předávku. Až se všichni běžci v týmu protočí, pokračuje opět první běžec. V každém týmu může být nejvýše 12 členů (na každého běžce tedy v tomto případě připadají tři úseky), je však možné štafetu sestavit i z menšího počtu členů (logicky pak běžci musejí absolvovat větší počet úseků). Běží se non-stop, dnem i nocí, celkově 22 až 36 hodin, což je horní časový limit celé akce.

Zaběhnout během dvou dní třikrát 10 kilometrů se na první pohled může zdát jako poměrně jednoduchá záležitost. Minulé ročníky sesterského běhu na Slovensku nám ale ukázaly spíše opak. Je prakticky jedno, jakou máte výkonnost. Můžete se připravovat, jak nejlépe dovedete. Ale do cíle stejně přiběhnete na kraji svých fyzických i psychických možností. Svoji roli totiž hraje výrazný nedostatek odpočinku a regenerace mezi jednotlivými úseky. Navíc Vám celková atmosféra závodu stejně nedovolí plnohodnotně spát, ani kdybyste chtěli.

Start závodu proběhne ve Valticích na Moravě, dále trasa běhu povede pod malebnými Pavlovskými vrchy a přes rovinu obklopující řeku Dyji se dostane do Národního parku Podyjí. Pokračuje přeběhem bývalé zemské hranice Morava – Čechy až do samotného Jindřichova Hradce. Odtud vede směrem k řece Lužnici, do husitského města Tábora a dále na sever, přes zvláště známé Prčice se dostane až do vodácky oblíbeného města Týnec nad Sázavou. Nakonec přeběhem přes pole a lesy zamíří přímo do matičky Prahy, kde na Císařské louce trasa skončí.

Každý zaregistrovaný tým obdrží před startem podrobný itinerář celé trasy, rozfázovaný po jednotlivých úsecích. Na každé předávce budou přítomni zástupci organizátorů, kteří mají povinnost dohlížet na řádné předávání štafetového náramku. Neodmyslitelnou součástí celé akce je i státní policie, která bude řídit provoz na složitých křižovatkách popřípadě jiných komplikovaných úsecích. Běžci budou mít možnost na vlastní kůži zažít, jak funguje ono kouzelné motto „pomáhat a chránit“.

Štafetový lidový běh má ambice stát se jedinečnou akcí svého druhu, a to zejména díky své unikátní atmosféře během závodu. Poběží se převážně po cestách 2. a 3. třídy, proto je relativně častým jevem, že ani místní účastníci neznají dokonale celou trasu svého úseku. Na celkově příznivé atmosféře běhu se nemalou měrou podílejí i domácí obyvatelé povzbuzováním či například osvěžováním běžců vodou. Mnoho běžců má největší obavy z běhu v noci, ale právě tyto pasáže se záhy velmi často stávají nejsilnějším zážitkem, na který už nikdy nezapomenou. Dalším zajímavým aspektem celého závodu je odpočívání kdykoliv a kdekoliv po celé trase, protože jinak to zkrátka nejde. Jen na jednom místě, přibližně ve dvou třetinách trasy, bude zřízena centrální odpočinková zóna pro všechny běžce. Tam by měla být možnost osprchovat se a pospat si v relativně klidném prostředí.

Tento závod je charakterizován v první řadě týmovým duchem. Na rozdíl od běžných závodů, kde každý běží sám za sebe, tady záleží od každého jednoho člena, jakého výsledku dosáhne celý tým. Všichni běžci v rámci jednoho týmu spolu stráví velmi dlouhý čas, od předstartovních příprav, přes samotný běh, až po doběh do cíle. A tady se právě tvoří ty správné mezilidské vztahy. Na trati budete svého kolegu maximálně podporovat, protože on pak podpoří Vás. A uvidíte, že pocit v cíli bude vítězný bez ohledu na to, v jakém čase doběhnete. Mnoho lidí proto považuje tento koncept běhu za ideální teambuildingovou aktivitu. Ve firemních kolektivech se díky této akci mohou vytvořit vztahy, které posléze dokáží přenést týmového ducha i na Vaše pracoviště.

Premiéra Lidového běhu pořádaného týmem zkušených běžeckých organizátorů slibuje výjimečné dobrodružství pro všechny kategorie běžců. Spojením se sesterským „Během od Tater k Dunaju“ vznikl koncept štafetových běhu označovaný „Biatec Race“, který zaručuje vysokou úroveň organizace a jedinečné běžecké zážitky.

První ročník Lidového běhu se odehraje ve dnech 19. 9. – 20. 9. 2015.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »