Recenze: Běžecké tričko Skins Bio A200 Mens Thermal

Recenze: Běžecké tričko Skins Bio A200 Mens Thermal

Od australské značky Skins jsme již v létě testovali povedené běžecké kalhoty Skins Bio A200 Mens Black Long Tights, které jsou určené primárně do teplejšího počasí. Jelikož je momentálně venku zima až praští, doputoval k nám další produkt, tentokrát příznačně ze zimní edice. Jak už název této recenze napovídá, jedná se o běžecké termální tričko s dlouhým rukávem s trvalým antimikrobiálním ošetřením. Již z principu se však hodí na všechny outdoorové sporty jako je cyklistika nebo fotbal („nečekaně“, vždyť se jedná o sportovní tričko 🙂 ), ale dokonce i pro následnou regeneraci, o čemž budeme psát dále. Přibližně za měsíc testování při teplotách od -10 do +10 stupňů Celsia, se tričko velmi osvědčilo zejména ze tří důvodů:

  • tričko, ač to tak na první pohled nemusí vypadat, má velice silnou vnitřní termální vrstvu, díky které lze nosit při tréninku méně vrstev při zachování stejného pocitového tepla. Materiál je sice o něco méně elastický (důsledek procentuálně menšího podílu elastanu než u dříve recenzovaných kalhot), je celkově tužší, ale tím se zajišťuje optimální udržení tepla a hlavně dostatečná regulace vlhkosti.
  • tričko je pohodlné, lehké, pro tréninkové účely v kladném smyslu možná až moc – při tréninku se sportovec cítí jako při závodu.
  • Šetří pračku i práci. I v chladnějším počasí pod 0 stupňů Celsia není potřeba nosit více vrstev, protože tričko poslouží jako jediná spodní vrstva + samozřejmě lehká větrová bunda na něm.

Tričko existuje ještě v nepatrně dražší verzi, která se liší pouze tím, že má od prsou k límci zip. Naše testovaná verze tento prvek nemá a límec je souvislý a nepřerušovaný po celém obvodu. Ve verzi bez zipu vidíme výhodu (pro běhání v chladnějších podmínkách, ke kterým je tričko určeno): není potřeba využívat zip jako větrací mechanismus a navíc nehrozí žádné možné mechanické poškození zipu. Zip jsme na triku rozhodně nepostrádali.

Velikost, materiál, technologie

Jak dříve recenzované kalhoty, tak i toto tričko využívá technologii, na kterou sází značka Skins primárně, a co ji odlišuje od konvenčního funkčního oblečení, technologii stupňované komprese. Ta má zajistit podporu svalů, zvyšuje jejich výkon a následnou regeneraci.

Proto je klíčové zvolit správnou velikost trika, k čemuž slouží opět přehledná tabulka. Pokud se v tabulce nacházíte někde na hranici udávaných hodnot mezi dvěma velikostmi, zvolte rozhodně velikost větší. Měla by korespondovat s vaším obvyklým sportovním oblečením, na které jste zvyklí. Tričko je z velmi pevného a „obepínajícího“ materiálu, a podle mého názoru je střih opět navržen pro relativně štíhlé sportovce. Pokud byste vybrali velikost jen o píď menší, výsledná komprese by nemusela být již příjemná a požadovaná.

04Materiál trika je tvořen z 85% nylonu a 15% elastanu. Vnitřní materiál tvoří vrstva krátkých jemných chloupků. Vrstva je na celém tričku stejně tlustá. Podle výrobce a infografiky na krabičce od dodaného zboží by mělo tričko a zejména termální vrstva disponovat těmito technologiemi a vlastnostmi:

  • skintemp – udrží sportovce v teple i za velmi chladného počasí
  • compression – již zmíněná technologie stupňované komprese, kterou sdílí všechny produkty Skins, ne pouze řada Thermal
  • skinfit – navrženo podle BMI, aby oblečení velikostně lépe sedělo
  • skinmuscle+ – souvisí s technologií komprese, správné obepnutí svalů má minimalizovat možná zranění
  • skindry – vnitřní materiál drží tělo v suchu
  • skinUVblock – triko poskytuje UV ochranu 50+ proti slunečnímu záření (hodí se na hory do vyšších nadmořských výšek)

Detaily

Ačkoliv je i pro štíhlejšího běžce dostat se do / z trička bez námahy umění, které vyžaduje určitou praxi, na tričku si ceníme několika zajímavých detailů. Např. kvalitní gumy o kulatém průřezu, která zakončuje lem trička. Přesně padne na tělo a při běhu nedochází k vyhrnování trička, ale hlavně nedochází k profukování studeného vzduchu. Podpaží, které je namáhaným třecím místem na běžcově těle (hodně tepla), zakrývá pouze síťovina a termální látka je přerušena (viz fotografie). V neposlední řadě límec – obával jsem se, že bude příliš škrtit – to se kupodivu nestalo a dokonce je límec relativně volný, což může být jedna z mála nevýhod modelu. Límec neochrání krk (není ani nijak vysoký) ve větších mrazech, to vyžaduje vzít si i sportovní šálu.

Komprese a regenerace

Tričko může být cenným pomocníkem také pro ty, kteří mají zafixovanou nesprávnou práci s pažemi, zkrácené prsní nebo zádové svalstvo a podobně. Komprese běžce nutí do přirozeného postavení hrudníku při běhu, nemá tendenci ramena a paže předsouvat dopředu, ale naopak spíše dozadu, aby záda byla rovně, aby při běhu ramena a paže správně pracovaly pod vhodnými úhly.

Pokud nevlastníte speciální oblečení určené na regeneraci po tréninku, nevadí. Toto tričko jej může zastoupit např. po náročném cvičení v posilovně. Tričko si na sebe můžete dát při cestě z posilovny nebo bazénu. Nejen, že cestou neprochladnete díky termálním vlastnostem vrstvy, ale tričko se i samo postará o lepší prokrvení a fixaci namoženého svalstva.

Našly by se na tričku i nějaké nedostatky?

Jedním z nich může být právě minimální rozdíl mezi dvěma typy nabízeného oblečení: bez zipu nebo verze s krátkým zipem – to rozhodně není nejšťastnějším řešením (což se sice netýká trička jako takového). Buď měl být zip u druhé verze ještě delší, nebo by se měl lišit i v některých dalších věcech (barva, střih), aby bylo významnější opodstatnění pro jeho pořízení. Také by výrobce mohl nabízet rovnou objednávky po dvou kusech: např. jedno tričko jak se zipem, tak druhé tričko bez – s nějakou zajímavou slevou. Dokážu si totiž představit, že i amatérský sportovec by chtěl celou zimu v tomto oblečení sportovat, ale neakceptuje jeho cenu, přestože kvalita ceně odpovídá.

Dále se jedná o obvyklé věci: nutnost vybrat správnou optimální velikost, aby komprese nepůsobila kontraproduktivně, nebo límec, který by mohl lépe přiléhat ke krku. Také je nutné vlastnit kvalitní větrovkovou bundu, která bude nakumulovaný pot dobře odvádět, protože jinak ani dobré vlastnosti trička nepomohou.

Zhodnocení

Pro mě osobně je běhání v produktech Skins velmi příjemné. Podle mého názoru pro Skins neexistuje na zatím velmi mladém trhu s kompresním oblečením, co se kvality týká, srovnatelná konkurence.

Tričko jednoznačně šetří nejen běžce, ale i pračku. Pocitově totiž udrží tělo ve stejné teplotě jako obyčejné funkční tričko + zateplené tričko nebo lehká mikina na něm. Zdá se mi, že praní tričku neubírá na elasticitě nebo dalším jeho vlastnostem. Jediná vada v tomto směru jsou mírně odlupující se loga na rukávu a na boku, což však opět na funkčnost trička nemá žádný vliv. Díky odmazání jedné vrstvy navíc se i v tréninku v zimě můžete cítit velmi dobře a nejste navlečeni jako sněhuláci. Plní stoprocentní funkci první funkční vrstvy, na kterou v extrémních mrazech můžete dát ještě mikinu a bundu nebo jenom lehkou neprofoukavou bundu. Na jaře a na podzim, cca nad teplotu 10 stupňů Celsia, můžete toto tričko využít jen jako vrstvu jedinou.

Běžecké tričko Skins Bio A200 Mens Thermal si můžete objednat v e-shopu Skinsnet.cz, dostupné je ve všech velikostech. Pro ženy existuje také pěkná verze tohoto produktu. K dispozici je však pouze verze se zipem ke krku a bez výrazných žlutých reflexních prvků, kterými disponuje pánská verze.

Fotografie



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »