Jak si běhání (ne)užít na 100%?

Jak si běhání (ne)užít na 100%?

Pokud jste zabloudili na web Běháme.cz dnes úplně poprvé, zbystřete! V dnešním článku vám chceme představit několik tipů, jak si každý běh užívat nebo naopak protrápit. Posuďte pak sami, nakolik zásadní pro vás tipy budou a zda se v něčem najdete.

Teprve se chystáte vyběhnout? Jakou máte motivaci?

Každý žije úplně jiný příběh a také motivace do běhání se tím pádem různí. Uběhnout maraton, zlepšit výkonnost, tvar těla, užitečně naložit s volným časem, vyměnit chytře závislost na něčem s běháním … Hodně začínajících běžců pídí všude možně po informacích, třeba jak rychle zhubnout, shání hlavně na konci a ze začátku každého roku dobře míněné rady ohledně běhání a hubnutí. Copak, taky jste si stanovili smělá předsevzetí, že budete běhat / cvičit / nějak smysluplně se hýbat / hubnout? Nebo to bylo jen dočasnou náplastí a alibi, abychom mohli pokračovat v přecpávání se vánočními cukrovinkami a válet se na gauči? Horda novoročních běžců-začátečníků pak vyběhne jednou, dvakrát, maximálně třikrát a stačí: pro běh se prý nehodí. No bodejť by ne, když se začalo špatně hned od základů…

Nečekejte žádný krátkodobý zázrak, ale naopak a příznačně běh na velmi dlouho trať.

Zvolili jste za vaši největší motivaci hubnutí? Pak jistě víte, že nezhubnete ze dne na den. Pro kvalitní trénink navíc potřebujete hodně sacharidů, aby mohly vaše svaly pracovat, a bílkovin pro jejich regeneraci. Pochopitelně tedy nezhubnete okamžitě. Ani v případě, když se zároveň odstřihnete od energie ve snaze hladovět a zhubnout co nejvíc. Nebudete mít palivo pro svaly = nepoběžíte. Můžete však množství vašeho původního paliva, na který tělo nerado funguje, stávkuje a je pořád v servisu (tuky, fastfoody, alkohol, káva, …), vyměnit za lepší a kvalitnější. Tím chci říct, nesnažte se dělat cokoliv jen na krátkodobé bázi. Nemůže to vyjít. Nestavte si hranice, kdy a dokdy chcete něco dělat. U běhání a sportu obecně platí, že si vyberu možnost odedneška a na furt. Jak jednoduché to asi je, že? Těžko si kuřák řekne, když přestává s kouřením, že si přeje nekouřit jen do prvního máje. Kdepak, návyk k běhání jde paralelně ruku v ruce s těmito typy odříkání, ale zde to funguje obráceně: začnu běhat s přesvědčením, že sportovat už nikdy nepřestanu… Jinak je to k ničemu.

Při dodržování správné výživy a přijmu kalorií se první výsledky třeba nedostaví za měsíc, ale za čtyři měsíce nebo za půl roku stoprocentně. S váhou to půjde pozvolna dolů, protože se tuky budou nenápadně, pomalu ale jistě nahrazovat svaly. Pokud žádnými svaly nedisponujete, může nastat na první pohled zvláštnost – můžete vypadat hubenější, ale budete vážit víc! Vždyť je dobré na sobě nějaké svaly mít, přes něco s tou kostrou hýbat…

Pokud si však myslíte, že bude vždycky běh jen běháním růžovou zahradou, mýlíte se. I když se rozhodnete běhat pořád, i když do toho půjdete s tímto přesvědčením. Protože i pro toho nejlepšího atleta na světě je běh často velkou bolestí a stojí jej maximální úsilí k dosažení svého cíle – vyhrávat na závodech. Vrcholový sport není rozhodně tím nejlepším příkladem pro sport rekreační. Funguje to v něm úplně jinak. Vrcholový sport (nejen atletika) má se zdravým životním stylem pramálo společného: profesionální atlet sportuje primárně kvůli dosažení vítězství (je to jeho obživa) v kombinaci s osobními cíli, které i u něj mohou být různé. Hádejte co, vy na žádné závody chodit nemusíte a už vůbec nemusíte vyhrávat. Nebo se snad musíme hýbat jen kvůli tomu, abychom skončili v maratonském závodu na 3000. místě?

Žádné limity nejsou?

Jaká nejhorší kombinace pro potenciální běžce-začátečníky visí ve vzduchu? Výrazná nadváha a absence jakékoliv aktivity v rozmezí několika let… ALE.

Někdo vám také může tvrdit, že v zásadě žádná omezení neexistují. Pravda, věřit tomu můžete, ale za budoucí obtíže a problémy to nestojí, protože na to lze jít ještě o trochu pomaleji a chytřeji. Co si budeme nalhávat, všichni zkrátka nemáme stejnou startovací pozici a i start plánovaného maratonského závodu, který jsme si možná vytyčili v rámci předsevzetí, je moudřejší odložit. Nemá smysl psát vyloženě o tom, že to opravdu nejde, protože pokud někdo bude chtít a půjde si tvrdohlavě za tím, je možné cokoliv. Snad jen doporučení.

Chcete začít běhat jen kvůli jednomu závodu, co bude za měsíc, za dva a pak s tím praštit? Raději s běháním ani nezačínejte…

Zvažte, zda místo běhání nezvolit v prvním půlroce „restartu“ jinou pohybovou aktivitu: rychlou chůzi, posilování nebo kolo. Pokud můžete chodit do posilovny nebo máte doma rotoped, nejprve se zkuste rozšlapat a rozdýchat na něm. Kdo vám bude nalhávat, že můžete začít polykat desítky kilometrů kdykoliv a kdekoliv za každých okolností bez posouzení individuálních fyzických dispozic, a bude to jen přínosné pro vaše zdraví, bude lhát. Je lepší, když zkombinujete rychlou chůzi s mírným cvičením doma s vlastní vahou nebo na rotopedu. Že je cvičení na doma jen pro „holky“? A že neuděláte ani jeden klik nebo shyb problém není? A proč si tedy myslíte, že je jednodušší a pro nepřipravené tělo zdravější, začít s běháním? Za značného, opravdu značného úsilí to jde. V začátcích si však potřebujete vybudovat co nejvíce příjemný pocit z běhání a sportu, protože jedině tak dosáhnete oné kýžené sportovní „dlouhodobosti“.

Běh může být pro začátečníka velmi náročnou pohybovou aktivitou. Zvlášť pokud roky aktivně nesportoval. Nepodceňujte možné komplikace, které mohou kdykoliv nastat, a popřemýšlejte o střízlivějším náhledu na vhodnou kombinaci pohybových aktivit.

Když je běžec unavený, pomohou léky?

Ani náhodou. Pokud vás po prvním týdnu běhání bolí klouby, hlava, jste extrémně unavení… Myslíte si, že nějaké utišující prostředky jako paralen nebo ibalgin pomohou, jen tak, jako vitamíny? V žádném případě, je nutné přestat s těmito „medicínami pro dobrý pocit“, po kterých bez ostychu sahají i pokročilí běžci, jen aby mohli dále trénovat při zachování jejich nezdravého životního stylu. Je třeba od sebe odříznout všechny tyto stimulanty včetně nadměrné konzumace alkoholu, nepodceňovat kvalitní stravu, pitný režim a dostatek spánku. Jinak to nemá cenu.

Jak si běh užít?

  • Zvažte, zda není rozumnější místo běhání střídat rychlou chůzi a posilováním nebo jízdou na cyklistickém trenažéru… Do té doby, než trochu zhubnete, zpevníte a posílíte svou pohybovou soustavu – doba může být delší, ale klidně i kratší v řádů několika týdnů.
  • Vybíhejte s pocitem, že se nemáte za čím štvát – umístění v závodu není podstatné a krátkodobé cíle jsou vždy krátkozraké.
  • Pravidelnost je klíčem – sestavte si nějaký předběžný běžecký / sportovní plán a sportujte minimálně 4x týdně po 30–45 minutách. Pokud si již tento plán stanovíte, dodržujte jej a nehledejte hloupé výmluvy. Pamatujte na to, že je většině lidem úplně jedno, zda běháte nebo ležíte na gauči, mají vlastní „problémy“, ale nemělo by vám být jedno, že se snažíte sebe nějakým způsobem podvést…
  • Rozmyslet si a pořídit si nutné vybavení: kvalitní obuv, teď do zimy odpovídající oblečení.
  • Vybíhat vždy s dobrou náladou (a když už ne, po vyběhnutí se zlepší o 1000%).

Jak si běh NEužít?

  • Naplánovat si start na určitém závodu a po tomto závodu s běháním skončit.
  • Naplánovat si zhubnout pár kilo a pak s běháním skončit (s touto logikou, kde je meze, dokdy se dá zhubnout?)
  • Nekriticky zhodnotit svůj aktuální fyzický stav a snažit se natrénovat, „co to dá“.
  • Zobat všelijaké léky jako náhradu za plnohodnotnou výživu a regeneraci.

Napsat komentář – zatím pouze jeden komentář

Jak si běhání (ne)užít na 100%? – Jeden komentář

  1. Lenka napsal:

    Dobry den,
    Asi pred 3 mesici jsem zacala s aktivni chuzi. Cca 7km 4-5x tydne, s pejskem:) asi po 2 mesicich jsem uz mela pocit, ze bych rada pridala beh. Zacala jsem tzv. Indianskym behem, a me, pro kterou byl beh vzdy hruza, to nejhorsi ve sportu, se stalo potesenim. Hrozne jsem se tesila a muj pejsek, sportovec take.
    Avsak najednou prisla bolest. Na vnitrni strane kolene. Bolelo to hodne. Nevydrzim stat ani v obchode na miste:(
    Byla jsem u fyzioterapeuta, pry mozna od zad… Nevim, zatim to boli a ja citim velke zklamani, ze kdyz uz jsem se takhle nastartovala a rozhodla, budu muset mozna i prestat:(
    Mate nekdo podobne zkusenosti? Myslite, ze to nic neni?

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »