Recept: Ovesné mléko pro zdraví

Recept: Ovesné mléko pro zdraví

Zřejmě jste již narazili na to, že někteří lidé potřebují nahrazovat konzumaci kravského mléka něčím jiným. Jedná se primárně o osoby, které mají tzv. intoleranci na laktózu, na mléčný cukr pocházející z mateřského mléka savců, který se nachází tedy i v nejvyužívanějším kravském mléku. Co naplat, takových je dle nejnovějších průzkumů stále více a co je na tom nejproblematičtější – ani o tom nemusí vědět. Proto holdují mléku dál, což mnohdy přináší zdravotní problémy a nepříjemnosti, ale u každého to funguje individuálně a někteří laktózu snášejí lépe, než druzí. Problém se částečně odstraňuje u tzv. zakysaných výrobků, některých sýrů a produktů, které mají obsah laktózy snížen, ale problém to zdaleka nevymýtí.

Rostlinná mléka

Stále více lidí se však snaží konzumaci mléčných výrobků co nejvíce omezit i z různých dalších důvodů, nejen z pohledu potravinové alergie. Vegané nebo lidé s nadváhou však nechtějí přijít o mléko úplně, protože jej využívají jako aditivum do různých pokrmů, které jim zkrátka chutnají: buchty, koláče nebo bramborová kaše. Jedna z možností, jak se o tyto zážitky při vaření neochudit, spočívá ve využití rostlinného mléka. Nejčastěji se jedná o ovesné mléko, sójové a rýžové, ale existuje i mnoho dalších jako palmové, kokosové nebo fíkové. S mlékem jako takovým to však nemá nic společného, jak si rozepíšeme dále v receptu, ale nějaké označení tomu přiřadit musíme. Hlavním přínosem je podobná chuť a konzistence, což je jeden z nejzásadnějších důvodů, proč jsou rostlinná mléka tak oblíbená napříč celým spektrem výživových stylů.

Na tomto místě bych také rád zmínil, že někteří lidé trpí i alergiemi na sóju, takže tam také opatrně. U rýže a ovesných vloček by však problém nastat neměl, ale raději pečlivě čtěte etikety na výrobcích, pokud již nějakou alergií trpíte.

Proč kupovat drahá rostlinná mléka, když je můžeme levně vyrobit?

V různých obchodních řetězcích je k dispozici spousta variant rostlinných mlék rovněž v BIO kvalitě, bohužel jsou vesměs velmi drahé, což je samozřejmě způsobené hlavně náročnou přípravou. Např. sójové mléko je vyráběné ze speciálních bobů a doplňováno různými extrakty vanilky, skořice nebo kokosu a oříšků, což dává rostlinnému mléku sice velmi příjemnou chuť, ale také navyšuje jeho cenu. Přidávání těchto aditivní látek také nakonec může dělat problém i striktním strávníkům, kteří se snaží nekupovat ani průmyslově upravené věci, ke kterým tyto rostlinná mléka samozřejmě patří.

Recept na ovesné mléko – co budeme potřebovat

Již dost bylo úvodu, jde se na recept! Dnes vám představím návod na přípravu chutného ovesného mléka. Jedná se o můj způsob přípravy, který se nemusí shodovat s dalšími postupy, takže se jím řídit nemusíte. Záleží na vás a podle vaší chuti, zda si jej budete chtít nějak modifikovat. Toto mléko je velmi výživově hodnotné a může nahradit i celé denní jídlo (opravdu tomu tak je, zkuste to!). Nápoj pak obsahuje cca 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku (podíl velmi přibližný, zdroj z wikipedia.cz). Doporučuji nápoj pak jen minimálně sladit, tedy nezvyšovat zbytečně obsah cukrů.

Ovesné mléko je takřka dokonalým nápojem pro sportovce. Díky vynikající energetické a výživové hodnotě jej lze pít během celého dne, nejlépe však ke snídani, před výkonem nebo po doběhnutí.

Ještě je nutné ze začátku zmínit, že kupuji ovesné vločky, tzn. již částečně připravený a „napařený“ oves, nejedná se tedy o neupravenou obilninu. Mnoho z vás tyto vločky zná jako základ pro ovesnou kaši s ovocem nebo je přidáváte do polévek a podobně.

Zadruhé nutně podotýkám, že ovesné vločky nijak nevařím a tepelně neupravuji. Jednak mi uvařené nechutnají (zkoušel jsem z nich udělat i mléko) a jednak se vařením zničí důležité látky a enzymy, u kterých věřím, že jsou velmi prospěšné a zdravé. Proč se o ně přivádět tím, že je všechny převaříme a všechny vitamíny a minerály z velké části zničíme? Největší přínos ovesného mléka pak vidím v jeho zdravé „syrovosti“. Má nezaměnitelnou chuť, což se relativně obtížně vysvětluje, ale už po prvním doušku pochopíte, co tím myslím.

0,75 litrů ovesného mléka vyrobíme tímto postupem:

  • 350 ml ovesných vloček (záměrně nepíšu váhu, stačí si vzít klasický hrníček 250 ml, do něho je nasypat a ještě polovinu hrníčku přidat) pořádně propláchneme, vložíme například do hrnce a zalijeme vodou. Nechávám je ve vodě odležet přes noc, ale stačí i 2 hodiny, kdy se z nich uvolní enzymy a jsou lépe stravitelné. Poté vodu slijeme, nemusíme vločky ale nijak „ždímat“, jen s citem je zbavíme staré vody.
  • Mixér o objemu cca 0,75 litrů naplníme připravenými vločkami. Zbytek objemu mixéru zalijeme novou čistou vodou.
  • Přidáme 2 kávové lžičky moučkového cukru (nebo třtinového, vanilkového), půl lžičky skořice. Můžeme nebo nemusíme přidat nadrcený kokos, drcenou vanilku a další ingredience podle chuti.
  • Mixujeme za vysokého výkonu 1–2 minuty podle typu mixéru až úplně do hladka.
  • Mléko přecedíme do džbánu přes jemné milimetrové sítko nebo plátno (pro fajnšmekry). Teoreticky však cedit nemusíme, protože pevná hmota si po chvíli „sedne“ na dno džbánu. Na mléku je zdravá právě tekutina a ne zbytky otrub, které zůstanou v sítku, a které i někteří jí kvůli vláknině. Mnohem lepší je dát tyto otruby na kompost a dát si jablko, které nám dostatek vlákniny poskytne líp.
  • Ihned pijeme a v lednici skladujeme maximálně 24 hodin pro zachování čerstvosti a kvality.

Dobrou chuť, či spíše na zdraví!

Napsat komentář – 3 komentářů

31. 10. 2022 / Zdraví a výživa / Autor: fv-admin

Recept: Ovesné mléko pro zdraví – 3 komentářů

  1. Káťa napsal:

    Hrozně mě to překvapilo, ale je to výborný 🙂 ! chci úplně vysadit normální mléko, ale vůbec žádné mi nechutná v kávě.. Tohle ano! 🙂 Díky za recept 🙂

  2. lasiodora napsal:

    Ahoj, nejak nechapu, proc se ma voda z namocenych (a predem proplachnutych) vlocek vylivat, kdyz, jak pises, se do ni vyplavi ty enzymy…Pozbyva to pro me smysl.

  3. Martina Rádlová napsal:

    Skvělý recept a inspirace. Pokud někoho veganské recepty uchvátili, tak zkuste mkrnout svobodavsem.cz/veganske-recepty 🙂

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »