Recenze: Běžecké kalhoty Skins Bio A200 Mens Long Tights

Recenze: Běžecké kalhoty Skins Bio A200 Mens Long Tights

Recenzované dlouhé běžecké kalhoty patří, dá se říci, k velkému překvapení na celém českém trhu s běžeckým / sportovním oblečením. Na světovém také, ale tam se přeci jen považuje kompresní oblečení již za slušný standard. Pro české amatérské i profesionální sportovce však oblečení značky Skins nabízí dobrou možnost, jak se dostat ke kvalitním modelům bez nutnosti objednávek podobného zboží ze zahraničí.

Již sice existuje novější řada modelu (A400) s lepšími parametry a trochu jiným vzhledem (bez výrazných žlutých švů po stranách), ale i tento testovaný model z řady A200 využívá stejné jádro a primární technologii. Jedná se o technologii stupňované komprese pro obepnutí svalů, která zajišťuje jejich podporu, má zvyšovat jejich výkon a následnou regeneraci. Tato technologie je i vědecky ověřená, na což se můžeme dívat zprvu skepticky, protože co dnes „vědecky ověřené“ není. Nicméně pokud tento fakt vezmeme v potaz, australští vědci, kteří se Skins spolupracovali, přišli na to, jaké stupně komprese potřebují jednotlivé skupiny svalů, a podle jejich zjištění bylo oblečení značky Skins vyrobeno.

Řada A200 je cenově dostupnější, než novější, a stále se prodává. To však nemění nic na tom, že v kontextu nabídky ostatních značek se stále jedná o poměrně nákladnou záležitost. Podle mého názoru se však trochu vyšší investice vyplatí. Pojďme se podívat na to, co kalhoty oproti standardu nabízejí.

Skins jsou „druhou kůží“

Tak v první řadě sedí na těle opravdu jako druhá kůže a název značky „Skins“ tedy není rozhodně náhodná, zavádějící nebo podivná. Neoblečené kalhoty na první pohled vypadají až směšně malince v porovnání se stavem, kdy se oblečou a uvedou do funkčního provozu. Vlákna materiálu v poměru 75% nylon ku 25% elastanu jsou ušity speciální metodou, která má zajišťovat, aby se kalhoty časem nenatahovaly – možná proto je potřeba trochu cviku, aby se do nich dalo dostat, což rozvádím níže.

Dotek na materiál je velmi příjemný. Asi nepřekvapí, že kalhoty výborně odvádí pot od těla, to je priorita, ale podle výrobce dokonce poskytují UV ochranu 50+, což zase tak obvyklé není. Další parametr potvrzující velký „důraz na kůži“. I proto se hodí na dlouhé túry na hory za pěkného počasí a vysokých teplot. Zbytečně nehřejí a přitom poskytují všechny výhody dlouhých kalhot. Také na kůži materiál nijak nevadí. Nekouše, nikde nezanechá nepříjemný pocit. Na kůži nevadí rovnou bez kompromisů: dokonce jsem se přes ně popálil na koleně od kopřiv, až tak jsou netypicky jemné a prodyšné.

Dostat se do nich vyžaduje ze začátku trochu cviku, musí se oblékat trpělivě a pomalu. Počítejte také s tím, že nemají žádný zip po stranách u lýtek, ale vše je promyšleno tak, že kalhoty padnou i bez dalšího dopínání. Postrádají jakýchkoliv částí navíc. Mají pouze jednu kapsu vzadu na klíče bez zipu – díky tomu, že se připnou velmi těsně k tělu, jejich vypadnutí nehrozí. S tím, že se vám tam vleze mobil nebo něco dalšího, však moc nepočítejte a pravděpodobně to budete muset vyřešit jinak (ledvinka, kapsy v bundě, držák mobilu / předmětů na paži).

Neměl by být problém ani s tím, pokud máte hodně chlupaté nohy. Chlupy se nezabodávají do materiálu jako u některých jiných modelů ostatních značek.

Výběr velikosti je klíčový – Skins nabízí přehlednou tabulku

„Systém stupňované komprese napomáhá k povzbuzení činnosti krevního oběhu, zvýšení přísunu kyslíku do namáhaných svalů a podpoření vaší výkonnosti, rychlosti i výdrže“, píše se na webových stránkách produktu o hlavní technologii Skins. To, že jsou neoblečené kalhoty velmi malé, má svůj dobrý důvod – musí dojít ke značné kompresi, k přilehnutí na svaly. Výběr správné velikosti pro fungování tohoto systému je klíčový. I proto výrobce přišel s velmi dobrou pomůckou pro všechny, kdo si chtějí model zakoupit. K dispozici dal praktickou tabulku, k jejíž vypracovanosti mají ostatní výrobci u svých modelů hodně daleko. U dalších značek je zásadní problém, že mají mnoho typů kalhot různého střihu, různých tloušťek a podobně. Mnoho z nich se navíc neorientuje primárně na aktivní či profesionální sportovce. Oproti tomu značka Skins nabízí tyto dlouhé kalhoty pouze v jednom modelu (pro určitou řadu), takže prostor pro detailní propracovanost, co se týká rozměrů, je na místě.

09

Tabulka bere v potaz jak výšku, tak především váhu sportovce (pravděpodobně se odvíjí od BMI indexu a zároveň míry podkožního tuku). Při výběru z této tabulky byste neměli udělat chybu. Výhodou je samozřejmě možné přizpůsobení kalhot – nějaká rezerva +- tam být může, a přesto by měla být funkčnost stupňované komprese zajištěna.

„Snížení vibrací svalů a zrychlení odplavování kyseliny mléčné znamená méně únavy svalů další den.“ Je vidět i ve způsobu prezentace zboží, možná na první pohled nepodstatném detailu, že výrobci vědí moc dobře, co dělají. Pomocí vysvětlujících informací o funkcích kalhot jak na stránkách, tak na krabičce, se snaží zákazníkovi vše potřebné objasnit, v čemž vidím jasnou přidanou hodnotu.

Komprese není nijak nepříjemná a funguje i při dlouhodobějším nošením, což jsem také otestoval. Zaujala mě vlastnost trvalého antimikrobiálního ošetření, se kterou se na podobném zboží tak často nesetkáváme. Perou se bez problémů, akorát je nutné samozřejmě postupovat podle štítku na kalhotách.

Kde se vzala značka Skins?

Mnoho z vás se dočítá o značce Skins pravděpodobně poprvé. Aby ne, vždyť na český trh vstoupila tato australská firma až v roce 2012, i když funguje již od roku 1996. Co se týká vědecky podložených účinků komprese a celkové kvality kalhot, může vás přesvědčit, že značka letos podruhé zvítězila v kategorii „Nejlepší výrobce kompresního vybavení” soutěže „Sweatshop Awards for The Running Industry”.

Závěr

Tyto kalhoty využijí profesionální, poloprofesionální sportovci i hobíci. Domnívám se však, že je využijí pouze sportovci s relativně ideální váhou, což může být jedním z mála negativ těchto běžeckých kalhot. Také ti, kteří běhají spíše náročné dvoufázové tréninky a naběhají toho opravdu hodně. Protože ti ocení kompresi pro rychlejší regeneraci spíše než běžec „sváteční“.

Kalhoty doporučuji jako jedinou vrstvu do teplého i mírně chladivého počasí. V zimních měsících jsem je ještě neměl, takže nemohu s jednoznačností tvrdit, že budou dobré v zimě nebo v mrazech – tam je samozřejmě nutné si na ně vzít ještě druhou vrstvu dalších zimních běžeckých / šusťákových neprofoukavých kalhot.

Pokud uvažujete o vyzkoušení více oblečení od značky Skins, tyto kalhoty mohou být dobrým „startovacím“ zbožím, na kterém si můžete odzkoušet veškerou filozofii značky, co se týká primární technologie, střihu, materiálu, velikosti. V budoucnu můžete sbírku rozšiřovat o funkční trička a podobně.

Běžecké kalhoty Skins Bio A200 Mens Black Long Tights si můžete objednat v e-shopu Skinsnet.cz, dostupné jsou ve všech velikostech. Pro ženy samozřejmě existuje také verze. Místo žlutého prvku je u dámské verze světle růžová.

Fotografie



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – 2 komentářů

Recenze: Běžecké kalhoty Skins Bio A200 Mens Long Tights – 2 komentářů

  1. Zbyněk napsal:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat na šířku gumy v pase. Mám od této firmy kalhoty z regenerační
    řady (travel&Recovery) a přijde mi, že guma v pase jě příliš těsná. Při běhu by mi
    to asi vadilo. Také mají dost vysoký pas. Jak jsou na tom v tomto ohledu Vámi testované
    kalhoty?
    Děkuji za odpověď

  2. Hanka napsal:

    Zdravím, vcelku se mi líbí kalhoty, na které je recenze a nyní mám dilema. Chci příteli koupit nějaké běžecké kalhoty pod stromeček. Akorát nevím, zda volit tyto: teamstore.cz/kalhoty-nike-element-thermal-1.html nebo ty z článku. Líbí se mi obě varianty, akorát ty od Nike mi přijdou pohodlnější. Ale opravdu nevím. Máte někdo zkušenosti? Nějaké porovnání? Děkuji.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »