Vitaminy, brát uměle či ne?

21. 3. 2008 Zdraví a výživa

Autor: fv-admin | Přečteno: 10 268x

Napřed lidé vůbec nevěděli, že vitaminy existují. Když byly jeden po druhém objeveny, mnoho odborníku přemýšlelo nad tím, zda je vhodné a nutné dodávat tělu tyto látky i uměle.

Vitamín je látka, která spolu s bílkovinami, sacharidy a tuky patří k základním složkám potravy.

V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Rozlišujeme 13 základních typů. Lidský organismus si nedokáže vitamíny sám vyrobit (existují výjimky), a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Každý z vitamínu má v organismu svou jedinečnou úlohu a nemůže být nahrazen jinou látkou.

Když jídlem nebo ve formě pilulky spolkneme vitaminy, nastávají již výše zmíněné biochemické reakce, které přeměňují živiny na energii. Své místo mají také při udržování různých tělesných funkcí a při výstavbě nových tkání. Vitamíny náš organismus rovněž ochraňují – např. vitamín C, E, A a beta-karoten působí jako antioxidanty – bojují proti volným radikálům, které poškozují organismus. Jsou to vysoce reaktivní látky, které vznikají v ovzduší z různých kouřových zplodin, radioaktivního záření, ale i uvnitř organismu.

K výčtu vitamínu se vrátíme jindy. Každý má jiné prospěšné působení na organismus. Od obrany před kardiovaskulárními onemocněními, až po zlepšování imunitního systému.

Nedostatečný příjem vitamínů se v organismu projevuje různými poruchami, tzv. hypovitaminózami, což je lehčí případ. Horší je avitaminóza.

Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje – nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce.

Podle odborníků je základem zdraví vyvážená a pestrá strava s dostatečným podílem živin, minerálů, vitamínů, atd. Pokud člověk tohle doporučení dodržuje, nemusí přijímat další „umělé“ vitamíny.

U některých skupin lidí není chybou, když v období chřipek nebo nachlazení přijímají vitamíny v doplňcích stravy.

Je dokázáno, že lidé se stresem nebo ti, kteří kouří a pijí alkohol, potřebují vyšší dávky vitamínů.

Také je dokázáno, že v zimních měsících lidé přijímají méně vitamínu než v létě, a proto je vhodné užívat krátkodobě umělé vitamíny.

Vitamin B1 objevil polský biochemik Kazimierz Funk v roce 1912 v otrubách rýže. Funke navrhl název vitamín podle latinského vital a amine = „životně důležité aminy“. Ačkoli podle dnešních poznatků nejde o aminy, název se ujal. Tento termín byl později rozšířen na všechny podobné látky (vitaminy A, B, C, …K).

ZDROJ: wikipedie.cz

Vitaminy, brát uměle či ne? – Jeden komentář

  1. Martin napsal:

    Rozumně napsáno. Nic se nesmí přehánět, fanatici zdravé výživy,kteří prosazovali veledávky umělých vitamínů začínají zjištovat, že situace je trochu složitější než si mysleli a nadbytek umělých vitamímů může škodit (nejen vitamin A), viz třeba

    http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/5400-antioxidant

    Neni nad zdravou stravu bez prášků jakéhokoli typu 🙂

Napsat komentář

*