Běžecký plán pro pokročilé na 3 měs. – za lepší formou až k půlmaratónu

Běžecký plán pro pokročilé na 3 měs. – za lepší formou až k půlmaratónu

Běháte stále jednu trasu celé měsíce a divíte se, že se vám nedaří posunout výkonnostně byť jen o několik sekund na kilometr? Co závody? Běželi jste půlmaratón a nepodařilo se vám jej zaběhnout podle vašich představ, či spíše výsledek neodpovídal tomu, jak jste celé měsíce dřeli? Sledujte náš Běžecký plán pro pokročilé na 3 měsíce – za lepší formou až k půlmaratónu a třeba v něm najdete užitečný pramen pro čerpání vašich dalších zkušeností v běhání.

Tento tříměsíční plán bude trochu jiný než všechny předchozí již zveřejněné na tomto webu i na stránkách dalších. Hlavní podstatou plánu je, aby vás „znovu nastartatoval“ či spíše výkonnostně posunul na další úroveň, pokud jste se náhodou na určité úrovni zasekli a ne a ne se posunout dál, což se stává kupodivu velmi často. Většinou to bývá způsobené nedostatečným rozvržením běžeckého plánu a monotónností, do které se mnoho běžců časem dostane, pokud se svou běžeckou rutinu nesnaží variovat a běží každý den stejnou trasu o stejné vzdálenosti. Z běhu se pak vytrácí všestrannost a tělo stávkuje, protože nemá důvod se dále tak progresivně přizpůsobovat.

Samozřejmě, že to není vždy chybou, ale pokud plánujete zaběhnout si i půlmaratón nebo dokonce maratón, musíte v souvislosti s vaší běžeckou zkušeností postupně přidávat další a další výzvy – experimentovat s typy tréninků. Nezapomeňte však, že se v tomto plánu zaměříme i na další sporty. Věřím totiž tomu, že tělo je skutečně potřeba doslova „nakopnout“ ze všech stran, nějakým způsobem zajistit, aby všechny svaly těla pracovaly v nejrůznějších fázích a nejrůznějších intenzitách. Jen díky tomu se budete nadále postupně zlepšovat, pokud jste zrovna zaseklí na místě.

Můžete začít hned a okamžitě teď v létě. Každý měsíc vyjde pokračování běžeckého plánu a vy se na něj můžete těšit. Již je připraven a nemusíte se bát, že nebudete mít jak pokračovat. První díl publikujeme 10. července (1. fáze – Příprava), druhý díl 10. srpna (2. fáze – Dřina) a poslední 10. září (3. fáze – Forma).

Každý článek bude mít jasnou strukturu a bude vždy obsahovat běžecký plán na následující čtyři týdny a několik tipů, které se budou snažit osvětlit některé metody tréninků, případně vysvětlovat úlohu doplňkových sportů.

Tento plán, nutně podotýkám, je určen pro běžce, kteří běhají nejlépe více než jeden rok, netrpí nadváhou a mají zkonzultováno se svým lékařem, že je pro ně běhání vhodnou běžeckou aktivitou. Odhlédneme-li od faktu, že rady některých lékařů na běh se mnohdy fatálně rozcházejí a trpí řadou předsudků, měli byste se přece jen poradit. Je sice určen pro pokročilé, což má i v názvu, není tím však myšleno nic víc než to, že se nejedná o začátečníky. Sice není určen pro úplné začátečníky, i když s menšími modifikacemi, např. zkrácením kilometráže o polovinu, je možné se jím částečně řídit také.

K úspěšnému absolvování potřebujete tyto nejdůležitější ingredience:

  • Dobrou náladu a radost z pohybu + základní fyzickou kondici = nejlépe rok pravidelného běhání
  • Pokud ne lásku k běhu na celý život, tak alespoň prvotní zakoukání se do běhu
  • Mějte otevřenou mysl k cizím, ale i vlastním podnětům, které by vám také mohly v lecčems napovědět
  • Nic dalšího nepotřebujete, v podstatě jsou to všechno už jen maličkosti:
  • běžecké boty, které vám sednou, a budete se v nich cítit dobře – je jedno jestli minimalistické nebo s maximálním odpružením, základní běžecké oblečení

Hodně štěstí!

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »