Krkonošský půlmaraton – 21. 6. 2014


června
2014

21

Krkonošský půlmaraton – 21. 6. 2014

Krkonošský půlmaratón je terénní horský běh, který startuje v nejvýchodnější  části Krkonoš, ve městě Žacléř, a po uběhnutých jednadvaceti  kilometrech a překonaných šestsetdvaceti výškových metrech zde má i svůj cíl. Jde o náročný, nikoli však extrémní půlmaratón. Celá trasa je vedena po zpevněných lesních cestách. Hned po dvou kilometrech, v Prkeném dole, čeká běžce nejtěžší část celé distance. Pětikilometrové stoupání až k Rýchorskému pralesu dá zabrat i elitním běžcům. Další komplikací pro každého, již pěkně v tempu běžícího účastníka, je prudký výběh k Rýchorskému kříži na přibližně patnáctém kilometru. Pak následuje už jen příjemný „seběh“ zpátky do Žacléře. Celkově se jedná o členitou a dobře vyváženou trať.  Ti, kteří mají čas se trošku porozhlédnout, jistě ocení celou řadu překrásných výhledů, ať už na Sněžku a Studniční horu, nebo na druhé straně přes údolí na Vraní hory.

Běh proti utíkání

„a je to tady“ – druhý kilometr a asfaltová cesta se stáčí ostře doprava, následuje prudké stoupání, které se po sto metrech lehce zmírní, každopádně do kopce to bude dalších pět kilometrů. Po kilometru neustálého stoupání, tam, kde už není úhledná asfaltová silnička, ale drsná kamenná cesta, uvidíte napravo v mlází kamenné základy domů obce Vernéřovice.  Bude to skoro sedmdesátpět let, kdy v pohraničí museli lidé utíkat ze svých domovů do vnitrozemí. O šest let později utíkali ze stejného pohraničí zase jiní lidé opačným směrem (mezi nimi třeba právě ti z Vernéřovic).

A právě když jsem probíhal touto zaniklou obcí,  mě napadlo upozornit prostřednictvím našeho běhu na skutečnost, že je na světě ještě mnoho míst, kde musejí lidé opouštět své domovy z politických, národnostních, náboženských nebo rasových důvodů. Od začátku jsme chtěli dát našemu závodu i jiný než jen sportovní rozměr. Proto se bude tento, i každý následující ročník Krkonošského půlmaratónu, konat u příležitosti Světového dne uprchlíků (20. června). Bude upozorňovat na určitou zemi nebo oblast, kde  pro lidi není běh zábava, ale v přeneseném slova smyslu vlastně útěk. Trochu se obávám, že bude vždy z čeho vybírat…

V Sýrii, od roku 2011, muselo své domovy opustit již více než 2,5 miliónů lidí. Jedná se o největší humanitární katastrofu současnosti. Na místě zatím funguje malý počet humanitárních organizací. Jednou z nich je Člověk v tísni. Této organizaci věnujeme výtěžek z charitativního startovného a ta jej použije výhradně na utečenecké tábory v Sýrii.

Přijďte si zaběhat do Krkonoš, a když už toho budete mít dost, klidně se na chvíli zastavte a porozhlédněte se po krajině. Však Vás nikdo nehoní!

Autor: O. Dobiáš

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

25. 4. 2014 / Závody / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »