Cestování s běháním – jak ušetřit s nízkorozpočtovými výlety

Cestování s běháním – jak ušetřit s nízkorozpočtovými výlety

Jsem podporovatelem tzv. cestování s běháním. Vysvětlím vše, co tím myslím a pokusím se naznačit, jak lze úspěšně cestovat s běháním. Navíc při minimální finanční zátěži.

Jak strávit celý víkend mimo domov a ještě k tomu skoro zadarmo? Přece aktivním odpočinkem – pohybem v přírodě nebo klidně ve větším městě. Ono „cestování“ je však nutné brát v poněkud nadneseném smyslu, protože je jasné, že tímto nehodlám nějakým způsobem zavrhovat klasické cestování do vzdálenějších míst naší republiky nebo dokonce světa, spíš jde o příjemný způsob využití volného času na čerstvém vzduchu. Způsob, jak současně odtrénovat, vypravit se na zajímavý výlet a přitom neutratit ani korunu.

Ze všech stran můžete slyšet: cestování je pro bohaté, nemáme na to peníze. Nevím proč, ale v nějaké širší definici tady u nás stojí, že aby se výletu dalo říkat výlet, musí se udělat spousta příprav a podniknout mnoho věcí. Nachystat všechno potřebné do auta, natankovat plnou nádrž, jet přes celou republiku s hlavním cílem se podívat na nějaký hrad (ty vstupenky jsou navíc tak drahé!), poobědvat v dobré restauraci, projít se městem, nasednout do auta a jet zpět. Pokud se jedná o rodinu s dětmi, takový výlet jde skutečně do tisíců – jenže, proč to tak vůbec děláme a je to jediný možný způsob?

Vždy, když někam musím cestovat autobusem nebo vlakem, mě taková cesta poměrně dost unaví. Člověk je najednou celý bez energie z těch hodin, které musel prosedět. Když si jdu o víkendu zaběhat přes 20 kilometrů, necítím se paradoxně nikdy tak unavený jako za celou dobu v tom autobuse nebo vlaku. Navíc mám odtrénováno, a to poměrně kvalitní trénink. Cítím se pak skvěle. Při klasických poznávacích „výletech“ se to má totiž tak, že se mnohem více najezdíme, než co skutečně uvidíme nebo nachodíme, a to je ta chyba.

V různých článcích jsme již něco zmínili o minimalismu. Proč tak nepojmout i cestování? A vracím se právě tímto k hlavnímu tématu a smyslu tohoto článku. Skvěle cestovat se dá i s běháním. Záleží samozřejmě na úrovni vaší kondice. O víkendu si vyběhnout, ale opravdu vyběhnout do nějakého pěkného lesa, ideálně si naplánovat, kam vlastně chci doběhnout, se za výlet dá považovat také.  Nachází se v okruhu cca 15 km nějaké zajímavé místo, ke kterému jste museli vždycky dojet a je jedno jestli vlakem, autem? Nebo do bezprostředního okolí tohoto místa? Zaběhněte si tam! Jediné, co potřebujete na takový výlet je to, co normálně potřebujete na svůj trénink: boty, oblečení. A ještě batoh s nutným vybavením, hlavně s jídlem a pitím. Finanční zátěž takového víkendového tréninku spočívá jen v tom jídle a pití, které byste si však stejně doma na oběd museli vzít. A uběhnout 20-30 km dle vašich možností za půl dne není rozhodně nemožné, právě naopak, nebojte se toho. Občas narážím na znechucené výletníky-běžce, kteří si kvůli podobnému výletu, jaký jsem popisoval v první části článku, ani nezatrénují. Co jim v tom ale brání? Mohli by stihnout přece vše najednou.

A možností je plno, nejsou vůbec omezené. Například se dá jet někam 30 km vlakem, obhlédnout město a vše v něm, co turistu láká, chvilku pobýt. A na zpáteční cestě se stačí domů zkrátka proběhnout.

Osobně takové výlety dělám velmi často, pravda většinou na horách v lesích. Snad jsem vás tímto inspiroval, jak lze běhat a zároveň cestovat a chodit „běhat“ na výlety, i když to možná zní ze začátku trochu podivně. Je to opravdu skvělé a nebojte se experimentů. Ono totiž běhání může být mnohem víc, než jen nasadit sluchátka do uší a odběhnout si kolem sídliště půlhodiny. Samozřejmě dané kilometráži přizpůsobte své tempo nebo velmi pomalý běh kombinujete s rychlejší chůzí. Není nutností celou dobu běžet, stačí být v klidu, rozvrhnout si síly, dodržovat pitný režim a doplňovat energii.

Podnikáte také takové výlety? Jaké máte zkušenosti? Kde jste byli nejdál?

Napsat komentář – 4 komentářů

Cestování s běháním – jak ušetřit s nízkorozpočtovými výlety – 4 komentářů

  1. Zdeněk napsal:

    před X-lety co jsem ještě jezdil na kole(je mi 39), ale kvůli úrazu nemohu byla podobná praktika normální, ježe tohle je běh, na kole šlápneš a jedeš 10m, v běhu šlápneš a bolej tě nohy :). Ale je fajn, že to tady někdo napsal, (mimoch.fajn myšlenka). Představ si i na konci světa jsem byl je to taková vesnička, ale svým názvem populáyní – před X lety znělo „byl jsem v Paříži“ a dnes ve zprávách v TV zní „na Konci Světa“, taková obec opravdu je a já tam byl a prd viděl “ ale takové „byl jsem na konci světa“, mě hřeje víc než Paříž. Dokonce je i hospoda v prde.. abych měl zážitek.To chce prostě nějaký šmrnc dělají to kolaři prostě sraz na nádrtaží „pro běhající snadnější bez kola“ a běžet z místa A do B ne jako touristi ti chodí. To by bylo faj na vejlety dne XY se běží z vlak.nádraží A do B, to by se mi taky líbilo a nejen mě. A když někodo zveřejní podrobnosti akce nemá to chybu, také jsem měl svého času svůj web a z cest psal příspěvky On line a lidi měli zábavu.

  2. Zdeněk napsal:

    škoda že tady není pokec on line (chat)..
    Když se jdu proběhnout snad by to bylo k něčemu

  3. Aleš Zahrádka napsal:

    Zdravím!

    Byl jsem inspirován článkem a dnes jsem uskutečnil běh-výlet západní Prahou.

    Až na malé odchylky od plánu jsem dnes běžel od půl 1 do 5 toto: http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/?d=146423#pos=50.08076P14.37169P13

    Bylo to krásné a bolestné.

    Děkuji za článek!

    A.Z.

  4. Penzion Alenka napsal:

    Nezdá se to, ale i ve Špindlu se dá hezky zaběhat (bez největších kopců). Doporučuji běžkařskou trať Stops-Rovinka.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »