Maraton na MS v atletice 2013 v Moskvě vyhrál Stephen Kiprotich

V předposledním dnu Mistrovství světa v atletice 2013 v Moskvě byl 17. 8. na programu maraton mužů. (Maraton žen se uskutečnil naopak hned den první, zvítězila v něm Kiplagatová v čase 2:25:44.) Pro fanoušky maratonských tratí se jednal o jeden z vrcholů sezóny a očekávání oprávněně naplnil – o perfektní podívanou a výkon se postaral vítěz závodu Uganďan Stephen Kiprotich, který zvítězil v čase 2:09:51. Druhý doběhl Etiopan Desisa a na třetím místě se umístil také Etiopan Tola. Kiprotich potvrdil roli favorita a také předpoklad, že mu sedí vyloženě velké závody. Vždyť právě on vyhrál maraton i v Londýně v rámci Olympijských her minulý rok.

Závodníci běželi ve velmi teplém počasí, v cca 28–29 stupních, což je na chladnější moskevské klima poměrně hodně teplo, nicméně počasí vyšlo a právě v jednom ze závěrečných dnů mistrovství atleti odzávodili za ideálních podmínek a počasí. Již od začátku se čekal taktický závod a souboj keňských a etiopských týmů, kteří měly síly, co se týká počtu, přibližně stejně rozděleny, i když na čelních pozicích figuroval samozřejmě Uganďan Kiprotich i Japonec Nakamoto. Kiprotich, navzdory tomu, že závodí za Ugandu, trénuje s keňskými běžci a mnoho z nich v tomto závodu běželo také.

Zásadní moment přišel přibližně 35 minut před cílem, kdy se do úniku dostala úzká skupina kolem Kiprotiche. Od tohoto momentu byl Uganďan dominantní a celý další průběh maratonského závodu prakticky řídil a kontroloval. Sice po několika stech metrech tuto skupinku opět několik běžců doplnilo (včetně Nakamota), ale po pár minutách Kiprotich znovu nastoupil a za ním dokázala akceptovat tempo pouze dvojice zbylých Etiopanů: Tola a Desisa (tedy již tam se rozhodlo o všech medailistech). Běželi pospolu až k poslednímu bufetu, 2 km před koncem však Tola odpadl. Více sil a perfektní zvládnutí posledních několika set metrů využil lépe Kiprotich a doběhl si tak do posledního okruhu na atletickém stadionu pro druhé velmi cenné vítězství na maratonské trati v kariéře.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

17. 8. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »