Běh trochu jinak: CANICROSS

Běh trochu jinak: CANICROSS

Hledáte způsob, jak si zpestřit běžecký trénink? Zvýšit výkonnost? Hledáte něco nového, nové tváře, nová místa? Válí se vám doma znuděný pes? Co takhle zkombinovat běh s venčením, kdy se les a park stane vaší tělocvičnou?

Třeba právě pro vás je tu sport, o kterém jste už možná něco zaslechli. Sport, který spojí váš trénink, zlepší kondici vaši i psí a zažijete při něm pocit dokonalé souhry. O čem mluvíme? O sportu, který je již léta nedílnou součástí závodů psích spřežení. O sportu, ve kterém čeští závodníci pravidelně stojí na výsluní medailových pozic. Běžci, sportovci, závodníci, pejskaři… Představujeme vám CANICROSS – CC, neboli běh se psem. Jedná se o běh v terénu s vydatnou pomocí psa v tahu. Pes má oblečen postroj, vy něco jako horolezecký sedák a mezi vámi je odpružené vodítko.

Po vzoru Belgie či Francie, kde se CC stal téměř národním sportem a závod s několika sty závodníky není žádná výjimka, se snažíme dostat do povědomí široké sportovní veřejnosti. Běh v Česku zažívá boom, tak proč by zrovna CC měl zůstat pozadu. Vznikají tu nové tréninkové skupiny, kde je možné načerpat startovní informace, získat veškeré vybavení a společně začít s tréninkem.

Ptáte se, zda zrovna Váš pes je ten pravý a vhodný pro CC? Baví ho pohyb a práce s vámi? Pak ano!

Taky by nám udělalo velikou radost, kdyby se nám povedlo „vyrobit“ alespoň jednoho zodpovědného pejskaře, kterému nebude pes lítat po parku jak špatně mířená střela, nebude obtěžovat všechny kolem, nevběhne mu pod auto a v lese nebude prohánět zvěř.

Po celé ČR se pořádají canicrossové závody ať jako samostatné akce, tak v rámci závodů psích spřežení, psích festivalů nebo dobročinných akcí. Tady máte jedinečnou příležitost porovnat výsledky tréninkového snažení s ostatními běžci, pocítit sílu adrenalinu, zvlášť při hromadných startech a poznat svoje fyzické hranice, někdy si sáhnout až na samé dno.

Zpočátku se možná bude zdát způsob běhu nezvyklý, přeci jen vám zapřažený opasek táhne střed těla dopředu, ale časem zjistíte, že to aspoň donutí běžet zpříma a ne v předklonu s vystrčeným zadkem. Taky tempo CC vám nejspíš přijde příliš vražedné oproti vlastnímu běhu. To pomine po pár trénincích, kdy přijde na řadu souhra vašeho pohybu s tahem psa. Pak se z vás stane dokonalý tým, budete jako jedno tělo.

Zavřete oči a představte si, že stojíte na startovní čáře. Kolem vás je dalších 20 běžců se psím pohonem. Váš drak se vzpíná na zadních, štěká, skáče, je problém jej vůbec udržet, protože užuž chce běžet. Ohlušující štěkot všude kolem, adrenalinu tolik, že by se dal krájet… Pak start a ticho. Vnímáte jen svoje tělo, dech a pohyb psa před sebou… V tu chvíli jste jako jeden. To je atmosféra, která se nedá popsat, ta se musí zažít!

Tréninkové skupiny:

Autorky a foto: Jana Tomášková a Veronika Navrátilová

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »