TdF 2013: Pro vítězství na Champs-Élysées si dojel Kittel (21. etapa)

V poslední symbolické etapě, ve které se již tradičně nejezdí o celkové umístění, vedoucí z Versailles do Paříže na Champs-Élysées a dlouhé pouze 133,5 km, zvítězil Marcel Kittel. Marku Cavendishovi (dojel třetí) se nepodařilo navázat na sérii výher právě v poslední etapě a nepodařilo se mu skóre navýšit na očekávaných 5 výher.

Polovinu trasy jeli cyklisté v naprostém klidu, dali prostor focení Chrise Frooma, přípitku s ředitelem závodu, týmovým fotografiím a celkové oslavě právě končící Tour. V etapě pořadatelé umístili pouze 3 symbolické prémie. Tempo se začalo stupňovat před dojezdem k prvnímu protnutí cílové pásky, od které se teprve začalo závodit – jezdce čekalo 10 okruhů a očekával se dojezd za tmy za umělého osvětlení do slavnostního prostoru cíle.

60 km před koncem jsme mohli sledovat první únik Larse Booma, neměl však dlouhého trvání. 49 kilometrů před koncem se utvořila první velmi silná skupina 4 uprchlíků: Millar, Fares, Flecha, Meyer s náskokem 20 vteřin.

30 km před cílem ve vedení zůstal pouze David Millar, dlouho dokázal udržet konstantní rychlost a náskok. Předjela jej až skupina tří jezdců, kteří se také snažili odpoutat od pelotonu a získat výhodu. Při vjezdu do posledního okruhu, 6,5 km před koncem, byla i skupina 3 uprchlíků dostižena a vše měly pod kontrolou týmy největších favoritů, z vítězství se radoval zaslouženě Marcel Kittel, který jel v poslední stovky metrů na čele a Cavendish ani Greipel už na něj nedosáhli. Se čtyřmi etapovými vítězstvími, z toho v poslední velmi prestižní etapě, byl z celého pelotonu v tomto ohledu nejúspěšnější. Celkový vítěz Chris Froome si připsal 3 etapové vítězství.

Při závěrečném dojezdu a vyhlášení panovala kolem Champs-Élysées slavností atmosféra, předala se všechna ocenění za přítomnosti legend tohoto závodu a odhalily se již první plány pro pořádání 101. Tour de France v příštím roce 2014.

Roman Kreuziger v letošní Tour vybojoval 5. místo v celkové klasifikaci, což je jeho nejlepší výsledek při všech startech na Tour a zároveň i zatím nejlepší umístění českého jezdce v historii.

Vyhlášení:

  • Soutěž o nejbojovnějšího jezdce celé Tour (SUPER-COMBATIVE): Christophe Riblon
  • Nejlepší tým (TEAM): Saxo-Tinkoff
  • Zelený trikot (GREEN JERSEY): Peter Sagan
  • Puntíkatý trikot (POLKA-DOT JERSEY): Nairo Quintana
  • Bílý trikot (WHITE JERSEY): Nairo Quintana
  • Žlutý trikot (YELLOW JERSEY): Christopher Froome

Pořadí 21. etapy Tour de France 2013

1. KITTEL MARCEL (ARG): 03h 06′ 14“
2. GREIPEL ANDRÉ (LTB): 00′ 00“
3. CAVENDISH MARK (OPQ): 00′ 00“

Celkové konečné pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 83h 56′ 40“
2. QUINTANA ROJAS NAIRO (MOV): 04′ 20“
3. RODRIGUEZ OLIVER JOAQUIN (KAT): 05′ 04“
4. CONTADOR ALBERTO (TST): 06′ 27“
5. KREUZIGER ROMAN (TST): 07′ 27“
6. MOLLEMA BAUKE (BEL): 11′ 42“
7. FUGLSANG JAKOB (AST): 12′ 17“
8. VALVERDE ALEJANDRO (MOV): 15′ 26“
9. NAVARRO DANIEL (COF): 15′ 52“
10. TALANSKY ANDREW (GRS): 17′ 39“

 

 

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

21. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »