TdF 2013: 20. etapa patřila Quintanovi, drží bílý i puntíkatý dres

Etapa vedoucí z Annecy a premiérově do Semnoz byla rozhodující v celém jubilejním ročníku Tour, na jezdce čekalo celkem 125 náročných kilometrů.

Před touto etapou vyselo hned několik otazníků:

1) Podaří se Rollandovi, který ztrácí na Chrise Frooma pouze jeden bod v boji o puntíkatý trikot, získat co nejvíce bodů, aby v něm dojel do Paříže? I s vidinou toho, že první v cíli v dnešní etapě bere mimořádnou prémii?

2) Bude Radioshack-Leopard úspěšnější v boji o nejlepší tým než Saxo-Tinkoff?

3) A teď to nejdůležitější: Podaří se Contadorovi udržet druhé místo a kdo z dalších favoritů se posune na třetí?

Froome měl již před startem velmi pohodlný náskok a jeho pozice nemohla být nijak ohrožena, pokud by se nepřihodila nějaká mimořádnost. Celý průběh Tour si dokázal neustále na největší protivníky budovat svůj náskok, který po dnešku na druhého činí celých 5 minut.

K průběhu etapy: Ze začátku okamžitě vystartoval Pierre Rolland, Jens Voidt a vytvořil se první úspěšný únik s půlminutou náskoku. Rolland bral na první vrchařské prémii 5 bodů, na druhé jeden bod.

Výbornou formu prokazoval „veterán“ Jens Voidt, který pak již nečekal na žádného vhodného parťáka do úniku a přesně podle jeho gusta vyrazil vstříc poslednímu kopci sám, většinou se pohyboval před pelotonem s konstantním náskokem kolem tří minut. Ve skupině další čítající 9 jezdců byli hned 3 zástupci BMC (Burghart, Gilbert, Van Garderen), potom Rolland, Riblon, …

Situace v pelotonu vypadala tak, že 19 km do konce měl Voidt náskok 2:50 minut a peloton táhl téměř celou dobu tým Movistar, který měl velkou motivaci jet – pojistit Quintanovi třetí celkové místo nebo jej ještě vylepšit na druhé místo Contadora. Paradoxně v průběhu celé etapy jel peloton v poklidu a pohromadě, nicméně poměrně ostře.

Před kopcem se Teejay Van Garderen pokusil setřást všechny další pronásledovatele, Voidt měl oproti nim náskok 50 vteřin. Velmi rychle to však rozjeli i jezdci v pelotonu taženým Costou, již pouze 1:12 ztráta na Voidta.

Skupina s Gardenerem byla dostižena v době, kdy Jens Voidt měl 10 kilometrů do konce, jeho šance již byly minimální.

Cca 8,5 km před koncem byl Voidt dojet díky velmi ostrému tempu těch nejlepších – Froome, Contador, Quintana… Po chvíli nastoupil excelentní vrchař Rodriguez, za ním Quintana a odpoutali se Contadorovi. Froome je pak atakoval a dojel si na první pozici.

7 km před koncem se situace zdála být jasná – na prvních třech místech Froome, Quintana, Rodriguez. Contador se ztrátou 22 vteřin, držel se ho Porte, kolega Frooma z týmu SKY, Roman Kreuziger 33 vteřin ztráta, po chvíli dvojici dojel a jeli společně.

5 km před koncem činila ztráta Contadorovy skupiny cca 1 minutu – jeho šance na celkové umístění již v té době byla ztracena. 4 km před koncem 1:16 min. První tři jezdci stále při sobě na stejné úrovni bez známek nějakých problémů nebo krizí.

O třech nejlepších tedy velmi symbolicky rozhodl poslední těžký kopec Annecy-Semnoz. 2 km před koncem měla skupina Contadora ztrátu 1:49 min.

Froome na posledním kilometru nastoupil, i Quintana, Rodriguez zareagoval – pak ale Quintana rozhodujícím útokem atakoval soupeře a dojel do cíle první. Druhý dojel Rodriguez a třetí i tak spokojený Froome. Čtvrtý Valverde – tým Movistar byl ve výborné formě, dvakrát zvítězit se podařilo Costovi a dnešní etapu získal Quintana, který se tak posunul na druhé místo. Pro třiadvacetiletého jezdce, pro něhož je letošní Tour premiérou, je to obrovský úspěch.

Na třetí průběžnou pozici se přesunul Rodriguez. Neúspěchem tato etapa skončila pro Saxo-Tinkoff – ani Contador, ani Roman Kreuziger nebudou v Paříži na stupních vítězů. Tým však uhájil soutěž o nejlepší tým.

Nairo Quintana také díky vítězství a zisku mimořádné vrchařské prémie přebírá od Rollanda puntíkatý dres – zároveň má i bílý trikot a 2. celkové místo.

Pořadí 20. etapy Tour de France 2013

1. QUINTANA ROJAS NAIRO (MOV): 03h 39′ 04“
2. RODRIGUEZ OLIVER JOAQUIN (KAT): 00′ 18“
3. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 00′ 29“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 80h 49′ 33“
2. QUINTANA ROJAS NAIRO (MOV): 05′ 03“
3. RODRIGUEZ OLIVER JOAQUIN (KAT): 05′ 47“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

20. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »